به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، فراگیری بیماری کووید-19 در کشور ترس و نگرانی شدیدی را در بین مردم به وجود آورده است، بیماری که تنها 2 درصد از مبتلایان به آن می میرند؛ اما اضطراب ناشی از کرونا سبب خانه نشین شدن مردم شده است ، جامعه هنری از میان اقشار تاثیر گذار بر اجتماع توانایی امید آفرینی بیشتری در این شرایط میان مردم دارند و می توانند با خلق اثر هنری به عبور از بحران کمک کنند؛ اگرچه بسیاری از فعالیت های فرهنگی و هنری برای پیشگیری از شیوع کرونا تا اطلاع ثانوی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعطیل شده اند و هنرمندان هم امکان فعالیت چندانی ندارند اما باید صبور بود و منتظر ماند تا کشور از این شرایط به سلامت عبور کند، اضطراب اجتماعی ناشی از کرونا در میان مردم و وظیفه هنرمندان در ایجاد امید در جامعه را با «توران فرهت»، هنرمند نقاش به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:
در شرایط فعلی که جامعه نگران بیماری مثل کرونا است هنرمند برای ایجاد امید در جامعه چه وظیفه ای دارد؟
هنرمند حساسیت زیادی به محیط و اجتماع دارد و با آمیختن حس و آگاهی، به آفرینش آثار هنری میپردازد. او ابزار لازم برای ابراز احساسات و دغدغههای ذهنی را در اختیار دارد. بیشتر می بیند و به نظر می آورد، می شنود و به گوش میرساند، میچشد و میچشاند. از همین روست که آگاهی و درک صحیح از موضوعات، منجر به ارایهای صحیحتر به جامعه و طیف مخاطب می شود. علم و آگاهی، کمتر موجب نومیدی شده و بیشتر به ارایه راهکارها میپردازد.
شرایطی که به یکباره بر زندگی افراد و جوامع انسانی سایه افکنده آیا تغییر خواهد کرد؟
مدتی است که روزگار روی دیگری خارج از عادات روزمره هزاران ساله بر ما عیان کرده است و معیارهایمان دچار تغییر شد. بسیاری از آداب و سنن، که از دیر باز موجب قرابت انسان ها میشده، اکنون، به یکباره، به سلاح کشتارمان بدل شده است. یاد آور اینکه شرایط همواره در تغییرهستند و عادات نکوهیده. از دید دیگر، کمی فاصله گرفتن از عادات اجتماعی، موجب یادآوری فطرت اجتماعی عمیق ما شده است. این روزگار نیز تغییر خواهد کرد و احتمالا به اجتماع خود با هیجان و امید باز خواهیم گشت.
هنرمند با چه ابزاری به ایجاد نشاط، در جامعه کمک می کند ؟
زیبایی، تحسین برانگیز است و روحیه میدهد، نشاط میآورد، حتی با درنگی، اثری پایدار در ذهن و روح به جای میگذارد. هنرمند با آفرینش آثار هنری با مخاطبین خود ارتباط بر قرار میکند. آثارش در ذهن مخاطب میماند و زیباییش او را به تحسین وا میدارد. از ابتدا طبیعت الهام بخش آفرینش های هنری بوده است. این طبیعت بارها رستاخیز کرده، زنده شده، رشد کرده و دوباره از نو شروع کرده است. ما انسانها نیز بارها در معرض آسیب های جدی تا حد انقراض پیش رفتهایم و باز، بقا بر فنا پیروز گشت و در گردش روزگار و طبیعت، در گردش هستیم. به قول خیام: «این کوزهگر دهر چنین جام لطیف میسازد و باز بر زمین میزندش» به تصویر کشیدن طبیعت، الهام بخش نشاط و زندگی است. همواره در نقاشیهایم، محور، طبیعت بوده است و هنوز هم هیچ چیز به این اندازه برایم جذاب نیست.
برای برون رفت از چالش کرونا مسئولیت بخش هنر چیست؟
در ابتدا باید نگاهمان به موضوع چالش مشخص باشد. بپذیریم که برای مدتها قرار است عاداتمان را تغییر دهیم. آگاه باشیم و آگاهی دهیم که با چالشی طولانی مدت مواجه هستیم. هنرمند نه تنها با آفرینشهایش، بلکه با پیامهایش میتواند به مخاطبان و دوستدارانش آگاهی دهد و در این مسیر و این عبور، همراهشان باشد. توسعه و در دسترس بودن اینترنت و شبکههای اجتماعی تاثیر بسزایی در ارتباطات اجتماعی و ارتقای سطح هنری هنرمندان و مخاطبان این دوران خواهد داشت.فضای مجازی میتواند:
• مبدل به ابزار ارایه آثار ناب هنری شود
• ارتباط هنرمندان و مخاطبان را تسهیل نماید
• موجب ارتقای سلیقه هنری جامعه شود
• انتقاد پذیری هنرمندان را افزایش دهد
در این شرایط که رویدادهای هنری تعطیل شده اند دولت و متولیان امر هنر از جمله بخش خصوصی (کانونها و انجمن های هنری، صندوقهای حمایتی وغیره )، چگونه باید از هنرمندان حمایت کنند؟
هنرمندان چه با در نظر گرفتن روحیات و چه از باب ماهیت آفرینش و ارایه آثار، نیازمند ارتباط دیداری با مخاطبان خود بودهاند و در این ایام ناگزیر به تغییرهستند. بخش عمدهای از هنرمندان تحت تاثیر تغییرات یاد شده، از لحاظ اقتصادی نیز در تنگنا قرار گرفتهاند. هنرمندان نیز همچون سایر اقشار اجتماع درگیر دغدغههای اقتصادی هستند. همانطور که در بخش های مختلف، بستههایی جهت حمایت از اقشار و اصناف مصوب شده است، انتظار میرود دولت و متولیان امر به طرق ذیل همراه هنرمندان باشند:
• تعمیم و تسهیل خدمات بیمه درمانی
• کمک هزینه درمان
• ارایه تسهیلات مالی-بانکی فوری از قبیل وامهای بدون/کم بهره
• آموزش نحوه کار با اینترنت و فضای مجازی
• کمک به ایجاد نمایشگاههای مجازی و تالارهای گفتگوی هنری
• کمک به ایجاد یا استفاده از ابزارهای ارتباطی در بستر وب (وبسایت، استفاده حرفهای از اینستاگرام، نرم افزارهای ارتباطی دیداری و شنیداری همزمان همچون زوم، کلبریت یا موارد مشابه داخلی)
• در دسترس قرار دادن بستر اینترنت مناسب شامل بستههایی با سرعت مناسب جهت برگزاری آنلاین دورههای آموزشی، نمایشگاههای مجازی و یا نقدهای هنری
• ارایه یارانه هزینه اینترنت
نظر شما