به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، در تمام روستاهای شرق و غرب هرمزگان در حیاط خانهها زنان با تجربه و دختران در حال ساخت حصیرهای خرمایی یا لباس های سنتی هستند.
« حدیث خادمی »، یکی از بانوان اهل روستایی در بندرعباس میگوید: از دوران نوجوانی به این هنر علاقه مند شده است و مواد اولیه حصیر بافی و سبد بافی را از شاخههای خشک شده درختان خرما تامین میکند.
به گفته این بانو؛ تنها منبع درآمدش از فروش صنایع دستی است.
زنان و مردان این خطه، هنرنماییهای زیادی در تولید لباسهای بومی، صدف سازیها و لنج سازی دارند.
بیش از ۶۰هزار بانوی هرمزگانی در تولید صنایع دستی هرمزگان اشتغال دارند.
فعال شدن خانه های صنایع دستی رونق دوباره اشتغال و تولید در روستاها
« رضا برومند »، مدیر کل میراث فرهنگی ؛صنایع دستی و گردشگری هرمزگان می گوید: امسال قرارداد پنج خانه صنایع دستی با کمک های بلاعوض تکمیل شده و به زودی راه اندازی می شود.
وی می افزاید: برای راه اندازی این خانه های صنایع دستی ۷۰ میلیون تومان اختصاص یافته است.
اکنون ۲۷ خانه صنایع دستی در هرمزگان فعال است
هدف از ايجاد خانه صنايع دستي ، ارائه خدمات براي توليد و ارتقاء وضعيت صنايع دستي ، كارگاه هاي آموزشي ، فروش توليدات، مشاوره و ايجاد فضاي لازم براي تبادل نظر توليد كنندگان و هنرمندان و امور نمايشگاهي است.
ايجاد فضايي اختصاصي براي صنايع دستي در هر استان فرصتي مناسب براي هنرمندان، هنرجويان و علاقمندان به صنايع دستي فراهم مي آورد تا آنها بتوانند در مركز اختصاصي حضور پيدا كنند.
هم اكنون در سراسر هرمزگان افزون بر 63 هزار صنعت گر در 13 رشته بومي صنايع دستي فعاليت دارند.
صنايع دستي استان هرمزگان شامل: سفال گري ، گلابتون دوزي ، شك دوزي ، شيريكي پيچ ، خوس دوزي ، بادوله دوزي، چادرشب بافي ، قالي بافي ، سبدبافي، حصيربافي ، سوزن دوزي ، صنايع صدفي ، عبادوزي ، درب و پنچره چوبي ، كرچاب ، خورجين ، مليله دوزي دور لباس ، كوزه سازي و صنايع دستي دريايي هم چون لنج سازي است.
صنايع دستي موجود در هرمزگان عمدتا فصلي بوده و 90 درصد توليدكنندگان را زنان تشكيل مي دهند.
راه اندازي خانه هاي صنايع دستي از جمله اقدامات معاونت صنايع دستي و هنرهاي سنتي كشور در دولت تدبير اميد است كه به منظور توسعه پايدار اين حوزه و افزايش فضاي تعامل و ارتباط هنرمندان و صنعتگران اين بخش تاسيس مي شود.
بیش از ۲۵۰ تعاونی در هرمزگان در تولید صنایع دستی فعال اند
« سهراب بناوند »، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی هرمزگان می گوید: ۹۰ درصد اعضای این تعاونیها بانوان روستایی است که این میراث هنری را از گذشتگان به ارث برده اند.
یکی از بانوان فعال در صنایعدستی که ۱۰ سال سابقه کار در این زمینه دارد نیز میگوید: از نوار های تزیینی که در دوخت شلوار و روسری بانوان استفاده می شود در حال حاضر برای تابلو های هنری استفاده می کند.
عدم بیمه و فقدان بازار فروش مهمترین مشکلات پیش روی صنعتگران هرمزگانی
ورود بی رویه کالاهای چینی بی کیفیت ارزان قیمت، بالا بودن قیمت مواد اولیه که به تبع آن قیمت کالا نیز افزایش می یابد، مشکلات بازاریابی و فقدان بازار فروش محصولات و عدم حمایت کافی ازجمله مشکلات فراروی فعالان صنایع دستی است که مسئولان امر باید هرچه زودتر در این زمینه چاره اندیشی کنند.
با توجه به ارزان بودن ایجاد شغل در صنایع دستی و وجود مواد اولیه به ویژه در حصیربافی و مهمتر از همه عجین شدن با جاذبههای گردشگری و بوم گردی فرصت مناسبی برای افزایش درآمد و اشتغال در روستاها و جوامع محلی فراهم کرده است.
نظر شما