کرونا و مشکلات روانشناختی

یک روانشناس بالینی به سوالات مختلف در زمینه اضطراب پاسخ داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ علی بهرام نژاد پنجشنبه شب (28 فروردین) در پاسخ آنلاین با موضوع "کرونا و مشکلات روانشناختی" در پاسخ به سوالی مبنی براینکه از زمانی که کرونا آمده استرس دارم و وسواس فکری داشتم که شدید شده است و همیشه احساس می کنم که بدنم می لرزد و یا قرار است سرفه کنم یا تنگی نفس دارم اما از زمانی که کرونا آمده با کوچکترین مورد بهم می ریزم چکار کنم؟ اظهار داشت: علائم شما علائم اضطرابی است.

 

روانشناس بالینی ادامه داد: هر زمان روی یک موضوع بیش از اندازه تمرکز کنید معمولاً این اتفاق می افتد و یکی از کارهایی که متاسفانه شما در حال انجام آن هستید این است که دائماً بدن خود را چک می کنید به خاطر همین یکسری از علائم خود بخود ایجاد می شود لذا یکی از کارهایی که باید انجام دهید این است که به این علائم خیلی توجه نکنید و یا اینکه وقتی این علائم به سراغتان آمد به فعالیت دیگری مانند گوش دادن به موسیقی، نیایش کردن، خواندن کتاب، صحبت کردن با دیگران بپردازید.

 

وی در پاسخ سوال دیگری بیان کرد: اگر دارو سرخود می خورید حتماً آن را متوقف کنید اما اگر تحت نظر پزشک دارو مصرف می کنید ادامه دهید؛ باز هم تاکید دارم اولین کاری که می کنید این باشد که دائماً بدن خود را چک نکنید و برای اینکه این توجه به بدن کم شود لازم است به فعالیت های دیگر (فعالیت هایی که احساس خوب می دهد، فعالیت هایی که لذت برای ما ایجاد می کند و فعالیت هایی که نیاز به توجه دیگر دارد به طور مثال صحبت کردن با دیگران، نوشتن و ...)  بپردازید.

 

بهرام نژاد در پاسخ به فردی که پرسید "به دلیل شرایط به وجود آمده، بسیار استرس دارم طوری که گاهی از کنترل خارج می شوم آیا می توانم از قرص آسنترا استفاده کنم؟" گفت: اگر این استرس و اضطرابی که دارید در حدی است که غیرقابل تحمل است و امکان تحمل برایتان وجود ندارد و منجر به این می شود که فعالیت های روزمره از بین برود و یا افت پیدا کند، حتماً به یک روانپزشک مراجعه کنید لذا سرخود هیچ دارویی مصرف نکنید.

 

وی در خصوص انجام برخی کارها برای کاهش استرس، ادامه داد: اول اینکه فعالیت های روزانه خود را منظم کرده و علت اضطراب خود را پیدا کنید که خیلی وقت ها علت اضطراب افکار ما است و همچنین در زمان حال زندگی کنید(یعنی از زمان حال به آینده نروید).

 

این روانشناس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برای ترس شدید کودکان (مانند کودک 5 ساله) از بیماری کرونا چکار باید کرد؟ افزود: اول اینکه تفکر کودکان در این سن یک تفکر جادویی و خرافی است؛ پس بنابراین آن چیزی که بزرگسالان از یک مشکل می دانند آن ها طور دیگر تعریف می کنند لذا اولین اقدامی که انجام می دهید این است که بچه ها را از اخبار بد دور نگه دارید و سعی کنید اخبار بد را برای آن ها تعریف نکنید و بیش از حد آن ها را نترسانید اما می توانید به آن ها بگویید که اگر بهداشت فردی را رعایت کنیم، درخانه بمانیم و دست ها را مرتب بشوییم کرونا کاری به ما ندارد.

 

وی در خصوص استرس بچه ها ادامه داد: زمانی که یک بچه 5 ساله بیش از حد استرس و ترس دارد می تواند بیانگر این باشد که خانواده خیلی اضطراب دارند یعنی اضطراب دائم به بچه منتقل می کند لذا شما باید سعی کنید که به بچه ها خودمراقبتی را یاد بدهید.

 

روانشناس در پاسخ به فردی که پرسید" خیلی مشغله فکری دارم که اذیتم می کند و به خاطر کرونا همیشه افکار منفی و استرس دارم چکار کنم؟ " خاطر نشان کرد: قرار نیست دائم به بیماری کرونا فکر کنیم و با فکر کردن چیزی حل نمی شود اما فکرهای ما باید منجر به بروز یک رفتار شود؛ اینکه همیشه فکر می کنید بیانگر این است که احتمالاً کار دیگری را انجام نمی دهید یعنی تعامل اجتماعی با دیگران ندارید، فیلم ندیده و موزیک گوش نمی دهید، با دیگران گفتگو نمی کنید و مطالعه انجام نمی دهید لذا طبیعی است که افکار منفی هجوم بیاورند و باعث استرس می شود پس بنابراین به فعالیت های دیگر بپردازید تا این افکار از شما دور شده و استرس کاهش پیدا کند.

 

وی در پاسخ به سوال خانمی که پرسید" باردار هستم اما خیلی استرس و اضطراب دارم و با اینکه دوماه از خانه بیرون نرفتم اما از هرچیزی می ترسم و همه چیز را با وایتکس می شویم و عصبی شدم چکار کنم؟ توضیح داد: اگر استرس و اضطرابتان در حدی است که یکسری فعالیت ها را انجام می دهید کافی است اما اینکه بخشی از فعالیت ها را زیاد انجام می دهید ناشی از اضطراب است لذا توصیه می کنم زمانی که فکر به سراغتان می آید شما فکرتان را تایید و تشدید کنید اما پاسخ ندهید یعنی زمانی که ما به فکر پاسخ می دهیم، فکر در ما تشدید شده و می تواند مشکلات را بیشتر کرده و دچار اضطراب بشویم و همچنین یادمان باشد و دقت کنید که ما یکسری کارها را برای پیشگیری از کرونا باید انجام دهیم و آن کارها مشخص است اما هرکاری بیش از آن حد معمول انجام دهیم عملکرد ما را مختل می کند پس کارهای اضافی را حذف می کنیم.

 

بهرام نژاد در پاسخ به اینکه پسر 9 ساله ای دارم خیلی می ترسد و می گوید در خانه زامبی و روح است، تنها نمی خوابد و گریه می کند و حتی زمانی که برق قطع می شود هرکجای خانه باشد خودش را به ما می رساند چطور باید با او رفتار کنیم؟ بیان کرد: این نشاندهنده این است که قبلاً بچه فیلم های ترسناک تماشا کرده و نتوانسته بین آن چیزی که فیلم و واقعیت است، تفاوت قائل شود؛ لذا اولین نکته این است که بچه را از دیدن فیلم های ترسناک و استرس زا دور کنید و همچنین یکسری از مهارت های او را افزایش داده و یکسری مسائل را به او محول کنید تا در خانه انجام دهد و زمانی که از تاریکی می ترسد در اتاق او یک چراغ روشن بگذارید.

 

وی ادامه داد: ترس زمانی به وجود می آید که بچه این احساس را به وجود می آورد که نمی توانم با ترس خود کنار بیایم؛ بچه ضعیف می شود لذا یکی از کارها این است که "من می توانم" بچه را رشد دهید.

 

روانشناس در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا قرص خواب را می شود فقط بعضی شب ها خورد؟ و یا اینکه یک مدت آن ها را نخورد و دوباره شروع کرداظهار داشت: همیشه اشکال در خواب می تواند نشانه یکی از مشکلاتی مانند استرس، اضطراب و افسردگی باشد بنابراین اگر قرص خواب را سرخود می خورید به هیچ وجه توصیه نمی کنم که مصرف شود اما اگر به توصیه پزشک است حتماً به همان پزشک مراجعه کرده و نظر پزشک معالج خود را بگیرید.

 

وی اظهارداشت: چند توصیه برای خواب دارم که به آن بهداشت خواب می گویند؛ سر یک ساعت مشخص بیدار شوید، در طول شب غذاهای سبک میل کرده و دو ساعت قبل از خواب غذا بخورید، سعی کنید مایعات در حد نیاز بخورید، از محرک ها مانند شکلات های کافئین دار استفاده نکنید و همچنین سعی کنید قبل از خواب خودتان را خسته نکنید.

کد خبر 917155

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha