به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام حسینی بوشهری شب گذشته (26آذر) در مراسم گرامیداشت هفته وحدت حوزه و دانشگاه که در دانشگاه باقرالعلوم برگزار شد، در سخنانی با اشاره به تارخچه تاسیس دانشگاه و حوزه و جدایی این دو نهاد از یکدیگر گفت: در گذشته چیزی به نام حوزه و دانشگاه با این کیفیت وجود نداشت و این ها از اصطلاحات جدید هستند البته جدید به النسبه، زمانی که دانشگاه به عنوان یک مرکز علمی از غرب به کشور ما وارد شد آنگاه اصطلاحی به نام دانشگاه در فضای جامعه ما مطرح شد در گذشته برای مراکز آموزشی از تعابیری چون مدرسه، نظامیه و... استفاده می شد نه دانشگاه.
وی ادامه داد: قبل از اینکه دانشگاه ها در کشور تشکیل شوند در همه علوم دانش پژوهان از جمله در فقه، اصول، تفسیر، طب، نجوم، ریاضیات و.. تحصیل می کردند و علوم مختلف از یکدیگر جدا نبودند.
امام جمعه قم به حدیثی از امام صادق(ع) در رابطه با علم آموزی اشاره کرد و گفت: تعبیر بلندی از امام ششم وجود دارد که از تعابیر رسای اسلام است آن حضرت فرمودند: هرچه را می خواهید بیاموزید، یعنی اسلام محدودیتی برا ی آموختن دانش قائل نیست اما علمی برایتان سودمند خواهد بود که به آن عمل کنید و آن را بکار گیرید این دیدگاه اسلام موجب روی آوردن مسلمانان به کسب علوم مختلف و در نتیجه پیشرفت چشمگیر آنان شد.
وی تصریح کرد : در تاریخ علوم، ریاضی دانان، محدثان، اخترشناسان، فیزیک دانان، پزشکان و... از این مدرسه هایی که نه رنگ دانشگاه داشتند و نه رنگ حوزه به معنای امروزی، بیرون آمدند، صدها چهره شاخص مثل شیخ صدوق، شیخ مفید و...در این مدارس پرورانده و شکوفا شدند.
حجت الاسلام حسینی بوشهری این مقطع را مقطع همراهی علم و دین یاد کرد و افزود: در سایه باهم بودن علم و دین و به اصطلاح حوزه و دانشگاه بود که این دستاوردها حاصل شد.
وی مقطع دوم را مقطع جدایی ذکر کرد و گفت: از زمان مشروطیت به بعد بود که علوم جدید از علوم دینی تفکیک یافت که منشا آن را می توان در نظر دولت، رجال تاثیر پذیرفته از غرب و... دانست.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه یادآور شد: پس از اینکه محافل آموزشی جدید شکل گرفت در برهه ای دانش پژوهان این دو محفل علمی یعنی حوزویان و دانشگاهیان زبان یکدیگر را نمی فهمیدند تا اینکه در مرحله سوم بازگشت مجدد به وحدت بود ولو با وجود جدا بودن مکان فیزیکی آنها، به عبارتی وحدت حوزه و دانشگاه وحدت در هدف شد.
حجت الاسلام حسینی بوشهری آغاز وحدت میان حوزه و دانشگاه را از سال 1350 دانست و افزود: پیام های امام راحل و تلاش و همت اندیشمندانی چون شهیدان مفتح، مطهری، باهنر، بهشتی و...با وجود همه تهمت ها باعث شد این حرکت شتاب بیشتری به خود گیرد.
وی منشا جدایی حوزه و دانشگاه را تز جدایی علم از دین در دنیای غرب عنوان کرد و افزود: این تفکر در فضای دانشگاهی اثر زیادی گذاشت و دانشگاه ها بر اساس علومی پدید آمد که در غرب و اروپا شکل گرفته بود و همین مساله باعث شد تا این دو گروه حتی حرف های همدیگر را نفهمند.
عضو شورای عالی حوزه علمیه قم وجود استعمار را در این زمینه نیز اثر گذار دانست و اظهار داشت: استعمار در صدد سلب نفوذ روحانیت بود و این موجب بدبینی نسل جوان بویژه جوانان دانشگاهی نسبت به روحانیت شد.
وی در ادامه به راهبردهای عملی ایجاد وحدت میان حوزه و دانشگاه اشاره کرد و گفت: اولین کاری که باید انجام شود و البته تاکنون انجام شده ایجاد فضای دوستی و محبت و برطرف کردن ذهنیت های منفی است این کار در سال های گذشته بیشتر رونق داشت اما در سال های اخیر از رونق افتاده است که باید بهتر شود.
وی مشارکت فکری و فرهنگی میان دانشگاه ها و حوزه را از دیگر راهکارهای ایجاد وحدت دانست و یادآور شد: باید در مقوله پژوهش نیاز سنجی صورت گیرد و در این باره هماهنگی و همکاری بیشتری بین این دو نهاد وجود داشته باشد و اگر دو اتفاق در این باره افتد میمون ومبارک است، یکی اینکه رفتارگرایی فلسفی مطرح در دانشگاه ها بررسی شود تا شاید به اشتراکاتی با آنان رسید و دیگر اینکه روش شناسی علوم و تلفیق روش ها روی آنها مطالعه شود.
حجت الاسلام حسینی بوشهری تصریح کرد: در مورد اسلامی کردن دانشگاه ها اقداماتی انجام شده که کافی نیست، علوم انسانی هنوز هم بر اساس علوم اسلامی در دانشگاه ها ارائه نمی شود، حداقل می توان به صورت مقایسه ای دیدگاه های اسلام را در مقایسه با دیدگاه های غرب برای دانشجویان مطرح کرد.
و ی بر آسیب زدایی فرهنگی در دانشگاه ها تاکید کرد و گفت: متاسفانه در کنار کارهای صنعتی پیوست فرهنگی وجود ندارد و این مشکلی است که باید حوزه پاسخگو باشد به عنوان مثال پارس جنوبی که همانند یک شهر برای خود است حتی یک مسجد یا پایگاه دینی مناسب برای تغذیه دینی کارکناش ندارد.
وی با بیان اینکه باید حوزه در کنار پروژه های صنعتی برنامه ها و پیوست های فرهنگی را عهده دار باشد، افزود: این کار بر عهده حوزه است که باید پاسخگو باشد.
امام جمعه قم بر ارتباط بین تشکیلات حوزه و دانشگاه تاکید کرد و اظهار داشت: با تشکیل شورای علمی مشترک میان حوزه و دانشگاه تبادل نیرو نیز باید وجود داشته باشد و دانشگاه باقر العلوم می تواند الگوی وحدت میان حوزه و دانشگاه باشد.
پایان پیام/
نظر شما