چالش مالی مدیریت شهری در دوران کرونا

شیوع ویروس کرونا، تحریم ها و شرایط اقتصادی همه دست به دست هم داده اند تا مدیریت شهری تهران را با فراز و نشیب های پیچیده ای مواجه سازند که نیازمند راهکارهای اساسی برای برون رفت از این بحران است.

خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، عصمت پناهی: اسفند ماه 98 بود که شورای شهر تهران بودجه سال 99 را به مبلغ 31 هزار و 332 میلیارد تومان تصویب کرد و قرار بود طبق روال سنوات گذشته و پس از تأیید هیئت تطبیق فرمانداری از فروردین ماه سال جدید اجرایی شود اما محاسبات طبق روال سال های گذشته پیش نرفت و شیوع کویید 19 هزینه های مازادی بر مدیریت شهری تحمیل کرد. در این میان و به واسطه ضرر اقتصادی که بسیاری از شهروندان به دلیل تعطیلی شهر برای مقابله با شیوع کرونا دچار شده بودند، شورای شهر تهران مصوبه دوفوریتی را در آغاز سال 99 برای مقابله با کرونا و حمایت از شهروندان تصویب کرد. مصوبه ای که در آن تخفیف ها و مهلت پرداخت عوارض و صدور پروانه به مدت دو ماه و تا پایان اردیبهشت ماه تمدید شد. شورای شهر تهران به شهردار تهران نیز اجازه داد که در قالب این مصوبه از بودجه شهری برای کاهش شیوع کرونا با فاصله گذاری اجتماعی برای کاهش شیوع کرونا هزینه کند.

 

با اجرای فاصله گذاری اجتماعی استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی کاهش یافت، تمام مراکز خدماتی، ورزشی شهرداری تعطیل شد و اجرای طرح ترافیک نیز تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاد تا شهروندان بتوانند از خودروهای شخصی برای تردد استفاده کنند. شیوع کرونا و تداوم آن تاکنون علاوه بر تحمیل هزینه های پیش بینی نشده و مدیریت شهری از میزان درآمدهای آن نیز به شدت کاسته است.

 

مجید فراهانی در نشست مجازی چالش های مدیریت شهری در دوران کرونا از کاهش 87 درصدی درآمد شهرداری تهران در اسفند 98 خبر داده بود.

 

رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران با اشاره به افت جدی در حوزه درآمد ارزش افزوده تاکید کرده بود افزایش هزینه و کاهش درآمد در حوزه مدیریت شهری موضوع جدی ای است که شهرداری تهران را در دوران شیوع کرونا و پسا کرونا دچار مشکلات جدی خواهد کرد.

 

وی با اشاره به کاهش درآمد شرکت ها و سازمان های شهرداری تهران گفت: اماکن فرهنگی و ورزشی شهرداری تهران تعطیل است اما هزینه های اجتناب ناپذیری نظیر هزینه های نگهداشت شهر، حقوق و دستمزد پرسنل، اجرای پروژه ها و پرداخت دیون وجود دارد. از طرفی هزینه های ضد عفونی معابر و هزینه های بهداشت سلامت کارکنان شهرداری تهران نیز بر عهده مدیریت شهری است.

 

رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران گفته بود باید کارگروه ویژه ای برای تامین درآمد جدید ایجاد شود و تکلیف 70 هزار پرونده راکد تخلف ماده 100 مشخص شود تا بتوانیم درآمدهای جدیدی داشته باشیم؛ بنابراین شهردار تهران باید رایزنی هایش را در مورد پرونده های راکد ماده 100 با دستگاه قضا آغاز کند.

 

در حالی که رییس کمیته بودجه و نظارت شورای شهر تهران بارها از کسری بودجه سال 99 با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم ها خبر داده بود، شیوع کرونا نیز مزید بر علت شد و بر درصد کسری بودجه سال 99 خواهد افزود.

 

به گفته فراهانی، کسری 32 تا 56 درصدی بودجه سال 99 شهرداری تهران انکارناپذیر است.

 

علی اعطا نیز در اولین نشست خبری خود که 26 فروردین برگزار شد از کاهش درآمدهای شهرداری تهران طی سه ماه اول سال جاری خبر داد و گفت: در بدبینانه ترین حالت پیش بینی کرده ایم که درآمد شهرداری تهران دو هزار و 500 میلیارد تومان و در بهترین حالت سه هزار و 700 میلیارد تومان محقق خواهد شد.

 

سخنگوی شورای شهر تهران در حالی از کاهش درآمدهای شهری طی سه ماهه اول سال 99 می گوید که طبق بودجه مصوب 99 باید سه دوازدهم از 31 هزار و 332 میلیارد تومان یعنی هفت هزار و 500 میلیارد تومان در سه ماهه اول محقق می شد؛ بنابراین حتی اگر اوضاع هم خوب باشد و سه هزار و 700 میلیارد تومان درآمد شهرداری در سه ماهه اول محقق شود، باز هم نیمی از سه دوازدهم مبلغ بودجه تحقق یافته است.

 

از طرفی، الهام فخاری، نایب رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران در جلسه علنی این شورا از شهردار تهران خواسته بود تا سناریوهای بودجه شهرداری تهران برای پس از کرونا را ارایه کند.

 

محسن هاشمی نیز در خصوص تاثیر منفی شیوع کرونا بر درآمدهای شهرداری تهران گفته بود شیوع کرونا باعث شده است تا نیمی از درآمدهای شهرداری تهران محقق شود.

 

رییس شورای اسلامی شهر تهران در حالی از تحقق نیمی از درآمدهای شهرداری می گوید که مبلغ مورد نیاز برای اداره شهر تهران را ماهانه دو هزار میلیارد تومان از محل بودجه نقدی و 30 درصد نیز غیر نقدی اعلام کرده بود.

 

در حالی که بودجه شهرداری تهران تحت تاثیر عوامل مختلف نظیر تحریم، شرایط اقتصادی و شیوع کرونا فراز و نشیب های زیادی پیش رو خواهد داشت، سید محمود میرلوحی از مدیریت شهری خواسته است تا برای خروج از بحران مالی تلاش کند.

 

عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه درآمد شهرداری تهران طی ماه های اسفند و فروردین یک سوم شده است، گفت: اسفند به دلایل اقتصادی و سنتی فصل رونق درآمد و ذخیره منابع برای ماه های اول سال است، به طوری که شهرداری تهران در اسفند 97 دو هزار و 800 میلیارد تومان درآمد نقدی در خزانه داشت و با تمام تحریم، رکود و تورم توانست بخشی از تعهدات خود را در حوزه عمرانی و تکمیل پروژه ها ارایه کند اما با شیوع کرونا طی دو ماه فروردین و اسفند سه هزار میلیارد تومان کسری درآمد داشته ایم.

 

کویید 19 که از اواخر بهمن ماه اولین نمونه های ابتلا به آن در بین مردم شناسایی شد و تا امروز که اواخر فروردین ماه است، ادامه پیدا کرده و هنوز هم مشخص نیست تا چه زمانی در کشور بماند؛ بنابراین شهردار تهران و مدیران شهرداری در حوزه برنامه ریزی اقتصادی، شهرداران مناطق و مدیریت شهری باید برای خروج از بحران منابع در حوزه خدمات شهری تدابیری بیندیشند.

 

در شرایطی که وضعیت اردیبهشت و خرداد ماه مبهم است، مدیریت شهری باید علاوه بر ارایه راهکارهای جدید برای درآمدهای شهری باشد به سمت ارایه مدل جدیدی از ارایه خدمات به شهروندان باشد و خدمات آنلاین به مردم ارایه کند چرا که کرونا ضرورت هوشمندسازی را نشان داد؛ بنابراین روش های سنتی ارایه خدمات به شهروندان در مواجهه با بحران هایی نظیر شیوع ویروس کرونا دچار خدشه می شود؛ بنابراین باید به سمت هوشمندسازی دولت و شهر الکترونیک حرکت کنیم و بر روی منابع درآمدی پایدار و جدید که تحت تاثیر بحران های اینچنینی دچار آسیب نشوند، باشیم.

 

حال باید ببینیم نتیجه جلسه کمیته ویژه شورای شهر با شهردار تهران که قرار است در روزهای آینده و در رابطه با بودجه 99 و تاثیر کرونا بر درآمدهای شهری برگزار شود، چه خواهد بود و از دل جلسه این کمیته چه نسخه ای برای بهبود وضعیت درآمدی شهر تهران بیرون خواهد آمد.

 

کد خبر 916673

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha