خبرگزاری شبستان - شیراز:
شهرها و حتی روستاهایی که در نزدیکی اماکن تاریخی قرار گرفته اند، همواره مقصد سفر گردشگران داخلی و خارجی هستند که وجود زیرساخت های گردشگری مناسب در آنها به افزایش اقامت و سفر به این مناطق، کمک می کند.
گردشگری در جهان به عنوان صنعت پاک، اشتغال زا و فرصت ساز در ایجاد درآمد پایدار شناخته می شود. استان فارس با برخورداری از آثار عدیده تاریخی و باستانی که به ثبت جهانی رسیده اند، می تواند از این صنعت بهره فراوانی داشته باشد و ایجاد زیرساخت های مناسب در این بهره برداری، تاثیر فراوانی دارد.
مقصد جهانی برتر
محور ساسانی در فارس که اخیرا به ثبت جهانی رسیده است، می تواند مقصد سفر برتری در حوزه گردشگری در جهان باشد و هر چه زیرساخت های مناسب تری در این محور ایجاد شود، تمایل گردشگران برای سفر بیشتر می شود.
داستان ثبت جهانی محور ساسانی به گفته مدیر کل میراث فرهنگی فارس به سال 85 بازمی گردد که ابتدا قرار بود هر یک از آثار ساسانی به صورت مجزا ثبت شود، اما از آنجا که سالانه، ۲ اثر میتواند به ثبت جهانی برسد، بعد از طی چندین سال مراحل بررسی، تصمیم بر آن شد که پنج آثار ساسانی که در فارس قرار دارند در قالب «منظر باستانی ساسانیان» به ثبت یونسکو برسد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با اشاره به ثبت منظر ساسانی در تیرماه 97، عنوان می کند: محور ساسانی فارس، مجموعه آثار باستانی بازمانده از آغاز تا پایان دوره ساسانیان است که به عنوان بیست و سومین اثر از ایران با وسعت 200 کیلومتر در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
«مصیب امیری» ادامه می دهد: شهر تاریخی بیشاپور، تنگه تاریخی و طبیعی چوگان، غار و مجسمه شاپور اول ساسانی، مجموعه تاریخی قلعه دختر، آتشکده و شهر گور در فیروزآباد و کاخ ساسان در سروستان، آثار موجود در این محور جهانی هستند که هر کدام جاذبه تاریخی ارزشمندی به شمار می روند.
یک دوره حکومتی تاریخی
دوره ساسانی دارای ویژگی تاریخی خاصی است چرا که در فاصله زمانی هخامنشی و اشکانی تا اوایل دوران اسلامی قرار دارد. اما علاوه بر این در محور ساسانی شاهد اوج هنر معماری، شهرسازی، سنگ نگاری و ... هستیم که طیف وسیع تری از مخاطبان و گردشگران را به خود جلب می کند. تلفیقی از معماری ایرانی، رومی و یونانی در شهر باستانی بیشاپور وجود دارد که نبوغ ساسانی را به تصویر می کشد. در کاخ سروستان، شهر گور و سایر آثار محور ساسانی، شاهد جلوه های دیگری از این نبوغ هستیم.
توسعه زیرساخت در سروستان و فیروزآباد
امسال، اقدامات مطلوبی برای توسعه زیرساخت های کاخ ساسانی به گفته «محسن پورزارعی»، فرماندار شهرستان سروستان به انجام رسیده است و از میراث فرهنگی استان نیز درخواست شده تا با مرتبط کردن برخی از مناسبتها با کاخ ساسانی، فرصت معرفی بهتر و بیشتر این اثر ساسانی را فراهم کند.
اخیرا برای مرمت کاخ ساسانی نیز از نوعی گچ که در کوره پخته می شود، استفاده شده و گنبد اصلی کاخ هم مرمت شده است.
به گفته یک راهنمای گردشگری محلی، توسعه مراکز اقامتی روستایی و بومگردی در مسیرهای جهانی همچون محور ساسانی، امکان اقامت بیشتر را برای گردشگران فراهم می کند:
یک راهنمای گردشگری محلی با اشاره به لزوم ایجاد این مراکز، می گوید: اغلب گردشگرانی که به فارس می آیند از سایت های گردشگری در طول یک روز بازدید می کنند که هم خسته کننده است و هم فرصت ایجاد درآمد برای جوامع محلی را محدود می کند.
«مونا فرشادیان» می افزاید: توسعه مراکز بومگردی و اقامتگاه های سنتی که در سال های اخیر در فارس مورد توجه ویژه قرار گرفته است در افزایش مدت زمان اقامت گردشگران تاثیر مطلوبی دارد.
وی تاکید می کند: شهر ساسانی «گور» در فیروزآباد نیز موقعیت جغرافیایی و جاده ای ویژه ای دارد و به عنوان محور شیراز- عسلویه، مسافران فراوانی از آن عبور می کنند که ایجاد زیرساخت های لازم گردشگری در حوالی آن ضروری است و فرصت اقامت شبانه مسافران را فراهم می کند.
گنجاندن هر چه بیشتر محور ساسانی در تورهای گردشگری و ایجاد زیرساخت های گردشگری محلی و نزدیک به آثار تاریخی این محور در افزایش تمایل به اقامت بیش از یک روز گردشگران در این مسیر جهانی موثر است.
این محور تاریخی که آب و هوای دلچسبی دارد برای شیرازی ها نیز، مقصد سفر مناسبی است. لازم نیست حتما خطر و هزینه سفر در جاده های شلوغ را به جان بخریم. همین مسیر جهانی که در استان ما قرار دارد، مقصد مناسبی است تا سفر خوبی را تجربه کنیم و حتی در اقامتگاه های نزدیک این محور نیز اقامت و فرصت بیشتری برای بازدید از اماکن مختلف داشته باشیم. به شما توصیه می کنیم در برنامه سفر خود برای بعد از اتمام بحران کرونا به این محور زیبا و به یاد ماندنی سفر کنید.
گزارش: مریم شمالیان
با شبستان فارس در شبکه های مجازی همراه باشید
شبکه های اجتماعی داخلی
«سروش» به آدرس
«بله» به آدرس
«گپ» به آدرس
«ایتا» به آدرس
https://eitaa.com/farsshabestan
سایر شبکه های اجتماعی
«اینستاگرام» به آدرس
https://www.instagram.com/fars.shabestan
اگر برای نخستین بار وارد این صفحه می شوید، نخست گزینه دنبال کردن (follow) را بزنید.
«واتس آپ» گروه اول به آدرس
در صورت پرشدن کانال واتس آپ، آدرس کانال جدید اعلام خواهد شد.
«تلگرام» به آدرس
نظر شما