حبیب الله مسعودی فرید، مدیرکل دفتر آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در حاشیه سفر خود به گیلان، به خبرنگار شبستان گفت: مداخله به هنگام در شرایط اولیه و شناسایی آسیب های اجتماعی از اهداف تشکیل اورژانس اجتماعی است.
وی با بیان اینکه اورژانس اجتماعی از سال 86 به شکل کنونی فعالیت خود را آغاز کرده است، تصریح کرد: همزمان با تشکیل این اورژانس خدمات تلفنی 123 و خدمات سیار نیز آغاز به کار کرد.
مسعودی فرید با اشاره به اینکه تاکنون 102 پایگاه خدمات اجتماعی در سراسر کشور وجود دارد، تاکید کرد: همچنین 700 سکونت گاه غیر رسمی نیز در کشور وجود دارد.
وی از وجود 144 مرکز مداخله در بحران در کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: این مراکز از کسانی که مراجعه می کنند به مدت سه هفته نگه داری می کنند.
مدیرکل دفتر آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه خانواده محوری از ویژگی های اصلی اورژانس اجتماعی است، اظهار کرد: پروژه توسعه اورژانس اجتماعی تدوین و در حال بررسی است.
مسعودی فرید با بیان اینکه 97 شهرستان مجهز به خط 123 ویژه اورژانس اجتماعی هستند، بیان کرد: با برنامه ریزی صورت گرفته بعد از پایان برنامه پنجم توسعه این خط در تمامی شهرستان پاسخگوست.
وی با بیان اینکه 196 خودرو سیار اورژانس اجتماعی در کشور وجود دارد، ادامه داد: سالانه بیش از 100 هزار تماس تلفنی اعم از مشاوره و درخواست اورژانس اجتماعی در این مراکز در سراسر کشور به ثبت رسیده است.
مدیرکل دفتر آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه بیش از هفت هزار کودک آزاری و هشت هزار همسر آزاری طی سال گذشته در بهزیستی به ثبت رسیده است، اذعان کرد: در حال برنامه ریزی برای معرفی رسانه ای شماره 123، اورژانس اجتماعی هستیم.
پایان پیام/
نظر شما