بررسی آموزش مجازی از نگاه فرهنگیان

تعطیلی اجباری مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا، دریچه ای جدید از آموزش را برای نظام تعلیم و تربیت گشود، آموزش ها رنگ مجازی به خود گرفت که معایب و مزایای را برای فرهنگیان و دانش آموزان دارد.

خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، معصومه بدخشان،  تعطیلی مدارس و مجازی شدن آموزش جدا از مزایایی که دارد اما همواره خانواده ها و فرهنگیان را دچار مشکل و سردرگمی کرده است. آموزش مجازی تجربه جدیدی برای نظام تعلیم و تربیت کشور است. از این رو به واسطه ویروس کرونا عرصه آزمون و خطایی هم شکل گرفته است. نبود زیر ساخت ها، نبود دسترسی به اینترنت و گوشی تلفن همراه، همراهی نکردن برخی از فرهنگیان و دانش آموزان در آموزش های مجازی برخی از مشکلات این آموزش نوین است.

 از سوم اسفند ماه سال 1398 مدارس تعطیل شدند، وزارت آموزش و پرورش آموزش ها را از رسانه ملی دنبال کرد و در فضای مجازی هم فرهنگیان با دانش آموزان در ارتباط بودند اخیرا نیز این وزارت خانه شبکه اجتماعی «شاد» را راه اندازی کرده و در گام اول ویژه آموزش دانش آموزان ابتدایی است که البته این شبکه هم به واسطه اینکه تازه گام در عرصه نظام و تربیت گذاشته است با مشکلات فراوانی رو به رو است.

 

آموزش های مجازی از شبکه های اجتماعی مختلف هم هنوز پابرجاست و فرهنگیان ترجیح می دهند، مطالب را در قالب صوت، متن و ویدئو بارگذاری کنند تا دانش آموزان استفاده کنند. در این ارتباط با معلم هایی به گفتگو پرداختیم آن ها درباره نحوه آموزش، مشکلات آموزش مجازی، سطح یادگیری دانش آموزان، شبکه شاد و چگونگی پایان سال تحصیلی سخن گفتند که در زیر می خوانید:

 

بارم بندی نمره امتحانات تغییر کند

عفت دوستدار دبیر فلسفه از شهر تهران : کانال های آموزشی را در شبکه فضای مجازی ایجاد کرده ایم و دروس ارایه می شود، در  دروس پایه و تخصصی همکاران با قوت بیشتری کار می کنند. زمان بندی مشخصی برای کلاس درس آنلاین داریم و درآن زمان ضمن تدریس با دانش آموزان تعامل و پرسش و پاسخ انجام می گیرد.

 

او درباره مشکلات آموزش مجازی نیز می گوید: نداشتن گوشی شخصی برخی دانش آموزان و استفاده از گوشی والدین به ویژه‌ پدر از مشکلات اصلی تدریس آنلاین است.  وقتی والدین آن ها به سرکار می روند، دانش آموز دیگر به تلفن همراه دسترسی ندارد و نمی توانند از کلاس های آنلاین همکاران استفاده کنند.

این دبیر باسابقه ادامه می دهد: شبکه شاد نیز چون در اول راه است ، اشکالات آن هنوزمشخص نیست، اما دانش آموزانی که گوشی همراه ندارند باید چگونه از این شبکه استفاده کنند.

 

او آموزش های تلویزیون را خوب می داند اما مشکل آن را کم بودن زمان مطرح می کند و می گوید: زمان دروس تخصصی وعمومی ۲۰دقیقه است.

 

این فرهنگی با بیان اینکه چاره ای جز  آموزش مجازی در این ایام وجود ندارد می گوید: سطح یادگیری برای بچه ها پایین است. چون اهرم فشار برای مطالعه دروس وجود ندارد ولی دانش آموزان را مجبور به جنبش و جوش کرده و در گروه های آموزشی سوال می پرسند از این لحاظ خوب است.

او در پایان تاکید می کند: امکان دارد دانش آموزان درس های جدید را کاملا یاد نگرفته باشند به ویژه دانش آموزان ضعیفِ. بهتراست بارم بندی درس ها تغییر کند و اگر الان ۵نمره ترم اول وترم دوم ۱۵ نمره است، 15 نمره ترم اول و ۵ نمره ترم دوم شود.

 

سوت پایان تحصیلی زده شود

 

حافظ یگانه، دبیر هنر از شهر بروجرد: از هنگامی که مدرسه تعطیل شد با دستور مدیر مدرسه آموزش ها به صورت مجازی صورت گرفت. دبیرانی دروس تخصصی همانند ریاضی و فیزیک فعالیت های بیشتری در این فضا داشتند.

 

او با اشاره به مشکل آموزش در فضای مجازی می گوید:بسیاری از دانش آموزان دسترسی به اینترنت ندارند، برای نمونه از 280 دانش آموزی که بنده دارم، در گروه مجازی تنها 117 نفر عضو شدند، علت را که جویا شدم دانش آموزان یا گوشی نداشتند یا گوشی آن ها هوشمند نبود.

این دبیر هنر بیان می کند:اطلاعات زیادی از شبکه شاد وجود ندارد، مشکلات آن نیز فعلا مشخص نیست. اما چون در فضای مجازی باید آموزش ها ارایه شود و با این هدف که شبیه سازی مدرسه است این شبکه خیلی بازخورد نخواهد داشت.

اکنون این شبکه برای دوره ابتدایی در حال اجرا است. با یکی از همکاران دوره ابتدایی در یک شهرستان کوچک که صحبت می کردم در این باره می گفت، «که از ساعت هشت تا 12 باید آموزش دروس بدهیم اما از یک کلاس 38 نفره تنها 3 نفر در آن زمان آنلاین بودند که با هماهنگی که با اولیا و مدیر مدرسه انجام شد فعلا آموزش از طریق شبکه شاد را متوقف کرده ایم».

یگانه بهترین راه تدریس را آموزش از طریق تلویزیون می داند و می گوید: درس های عمومی و تخصصی را تلویزیون به خوبی ارایه می دهد و حتی مرور هم می کند. دسترسی دانش آموزان هم به تلویزیون زیاد است. اگر دانش آموز واقعا بخواهد پیگیر دروس باشد به خوبی می تواند از تلویزیون یاد بگیرد.

این دبیر هنر بیان می کند: مسئولان می توانند سوت پایان سال تحصیلی را بزنند چون 80 تا 90 درصد دروس ارایه شده است. از دروسی که داده شده است می توان امتحان گرفت. در بخش های عشایری که بنده شش سال در آنجا هم تدریس داشتم به دلیل آنکه آن ها مجبور به کوچ بودند، تا پیش از عید تمام درس ها داده می شد. در شهر هم همین گونه است که بیشتر درس ها ارایه شده است و پس از عید بیشتر به مرور درس می پردازیم.

تاثیرات آموزش های  فضای مجازی بر روی دانش آموزان، 50 درصد است. برخی از دانش آموزان که دسترسی دارند می توانند ازویدیو ها و صوت های معلم ها در شبکه اجتماعی استفاده کنند و هر زمان هم خواستند دوباره مراجعه کنند و گوشش کنند اما برخی دیگر دسترسی به تلفن و اینترنت ندارند و به ضرر آن ها شده است.

حجم زیادی از دروس داده شده است

سمیه شیخی معاون مدرسه از ناحیه شهر ری نیز می گوید: حجم زیادی از دروس داده شده است و آموزش های مجازی هم از هنگامی که زنگ تعطیلی مدارس خورد، با همکاری همکاران فعال شده است و ارایه می شود. دانش آموزانی که والدین باسوادی دارند هم در این زمینه به فرزندانشان کمک می کنند و مشکلی ندارند اما کسانی که والدین سواد آنچنانی ندارند یا مشکلات خانوادگی زیادی  دارند، دچار مشکل شده اند.

او بیان می کند:برخی از همکاران  به دلیل نو پا بودن آموزش مجازی، هنوز با آموزش مجازی و نحوه ارایه مطالب آشنا نیستند. از محتواهای ویدئویی که وزارت آموزش و پرورش داده است در گروه ها استفاده می کنیم که استقبال نیز شده است.

این فرهنگی درباره شبکه شاد نیز می گوید: ما پیش از اینکه شبکه شاد راه اندازی شود، خود آموزش های مجازی را آغاز کرده بودیم ایجاد این شبکه مشکلات جدیدی را به فرهنگیان تحمیل کرده است. حجم بالا ترافیک، در دسترس نبودن سایت و اینکه بنده خود فرزند دانش آموز دارم اما یک گوشی هوشمند داریم که مجبورم برای فعالیت های مدرسه استفاده کنم.

او بیان می کند: آموزش فضای مجازی برای کسانی که دسترسی به گوشی هوشمند و اینترنت دارند خوب است اما برای مناطق محروم و کم برخودار آموزش از طریق تلویزیون کارآمدی زیادی دارد.

 

به هر روی، این مسایل مطرح شده صحبت های خیلی از فرهنگیان هم است، باید مسئولان با جمع آوری نظرات کسانی که هر روز با این نوع از آموزش ها دست و پنجه نرم می شود تا برای ارایه راهکارهای جدید و کارآمد جمع آوری و استفاده کنند که با شناخت بیشتر از جامعه مخاطب طرح ها با مشکلات کمتر ارایه شود.

 

 

 

 

 

کد خبر 916114

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha