آیت الله اراکی پیشرو در تالیف کتب علوم انسانی

رشته علوم انسانی در عصر حاضر به یک چالش برای دغدغه داران این رشته تبدیل شده است که با گشتی در آثار بزرگان و مراجع دینی کشور می توان به راحتی این چالش را برطرف کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، به کتب و تالیفات بسیاری از بزرگان کمتر پرداخته شده و چه بسا کتب و جزواتی از علما که به دلیل تدریس نشدن در دانشگاه ها و حوزه های علیمه از یادها رفته اند و مطالب گرانقدر و چاره ساز آن نیز در صفحات ورق نخورده کتاب ها مسکوت مانده اند.


آیت الله العظمی حاج شیخ محمد علی اراکی یکی از اختران فروزان این سلسله نورانی است، که در سال (1312 ه.ق) (1273ه.ش) در خانواده ای کوچک و مذهبی، در شهر اراک دیده به جهان گشود.


کتب گرانقدر و مهمی که از این مرجع بزرگ شیعه به جای مانده پاسخ افرادی را که بر این باورند که در علم انسانی ترجمه بر تالیف پیشی گرفته می دهد کتبی چون رساله استفتائات و کتاب النّکاح و الطلاق، و تقریرات درس فقه و اصول آیت اللّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی، تقریرات درس فقه آیت اللّه سید محمدتقی خوانساری و شرح و حاشیه بر عروة الوثقی.


بزرگان بسیاری از محضر آن مرجع بزرگ خوشه چینی کرده و مراحل عالی علم و عمل را پیموده اند. شهید سعید، شیخ مهدی شاه آبادی، آیت الله شیخ محمد تقی ستوده، آیت الله استادی، آیت الله شیخ علی پناه اشتهاردی، از آن جمله اند.


دوران مرجعیت آیت الله اراکی همزمان با سال های حیات آیات عظام امام خمینی، آیت الله العظمی گلپایگانی و آیت الله العظمی مرعشی نجفی بود اما اوج مرجعیت ایشان، پس از رحلت حضرت امام خمینی بود، که بسیاری از مقلدان امام راحل به ایشان رجوع کردند آیت الله اراکی از جمله کسانی بود که در برهه ای از زمان به عنوان مرجع وحید عالم تشیع مطرح بود.


تحصیلات رسمی و حرفه ای

 محمدعلی اراکی پس از یادگیری خواندن و نوشتن، در نوجوانی وارد حوزه علمیه اراک شد و پس از سال ها تحصیل در این حوزه، به حوزه علمیه قم رفت و از محضر علمای بزرگ آن حوزه بهره مند شد.


استادان و مربیان

 محمدعلی اراکی درحوزه علمیه اراک، در درس استاد سید جعفر شیثی حضور یافت و مقدمات علوم اسلامی را از او فرا گرفت.


دروس سطح حوزه را نزد آیة الله العظمی سید محمد تقی خوانساری به خوبی پشت سر گذراند و هم زمان با تحصیل دوره سطح، در درس شرح منظومه آیة الله شیخ محمد باقر اراکی معروف به سلطان آبادی شرکت کرد و از دانش آن حکیم فرزانه خوشه‎ها چید. وی سال ها در درس آیة الله العظمی آقا نور الدین اراکی و آیة الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی شرکت کرد و از دانش و تقوای آن دو مرجع بزرگ تقلید شیعیان، بهره‎ها برد.


فعالیت های آموزشی

 محمدعلی اراکی در طول بیش از 35 سال تدریس در حوزة علمیه قم، پیچیده‎ترین مباحث علمی را با گفتاری شیوا و بیانی رسا مطرح می‎کرد. از ویژگی‎های درس وی پرهیز از تکرار و زیاده گویی بود. کلام را گزیده و پر معنی اداء می‎کرد. اعتقادش بر این بود که طالب علم باید قبل از حضور در درس، مطالعه نماید. آیة الله اراکی پس از وفات آیة الله سید محمد تقی خوانساری (متوفای 1371) به درخواست شماری از شاگردان او، به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت. آیة الله اراکی از جمله کسانی بود که در برهه‏ای از زمان به عنوان مرجع وحید عالم تشیع مطرح بود.


شاگردان

بزرگان بسیاری از محضر محمدعلی اراکی مرجع بزرگ خوشه چینی کرده و مراحل عالی علم و عمل را پیموده‏اند. شهید سعید، شیخ مهدی شاه آبادی، آیة الله شیخ محمد تقی ستوده، آیة الله استادی آیت الله شیخ علی پناه اشتهاردی،از آن جمله‏اند.


والدین و انساب

پدر محمدعلی اراکی، حجت الاسلام حاج احمد آقا، مشهور به میرزا آقا فراهانی از علمای مشهور اراک و مادرش نیز از نوادگان امامزاده سید حسن واقف بود.


پایان پیام/

 

کد خبر 91528

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha