به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، بافت تاریخی و فرهنگی این مقبره همواره موجب شگفتی و تأثیرگذاری شگرفی بر بازدید کنندگان و زائران این حرم از سراسر کشور بوده و مقبره این بزرگوار بر اساس اعتقادات مردم اهل سنت کردستان و مسلمانان ساخته شده و به شکل ویژه ای نشانگر ارادت و محبت ویژه مردم سنندج و استان کردستان به این امام زاده و ائمه اطهار(ع) در طول تاریخ بوده است.
در طول یکسال اخیر این بافت تاریخی و فرهنگی توسط اوقاف و امورخیریه استان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و با غفلت میراث فرهنگی و عدم مسئولیت پذیری مردم سنندج بافت تاریخی و فرهنگی این مقبره به صورت کامل تغییر کرده و ضریح فلزی به جای کرسی چوبی و دیگر آثار فرهنگی مختص منطقه بر مزار این امام زاده بزرگوار گذاشته شده و فضای داخلی حرم کاملا تغییر کرده است.
امیر الهی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در خصوص بنای تاریخی مقبره هاجره خاتون به خبرنگار شبستان در سنندج گفت: مسجد و مقبره هاجره خاتون طی شماره 2770 به تاریخ 19/5/79 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و با توجه به نام آن مدفن امام زاده هاجره خاتون خواهر امام رضا (ع) است که در سفر به خراسان در بلوکات کردستان فوت نموده و در این مکان مدفون شده است.
الهی افزود: در این مکان بنایی نیز به صورت مقبره تاریخی در دوره قاجاریه ساخته شده و شخصی به نام الله یعقوب اتاقی مقبره مانند روی مدفن ایجاد و برای آبادانی و ایجاد فضاهای بیشتر مقبره هاجره خاتون همت گماشته شده است.
وی تصریح کرد: در کنار این مقبره هم مسجدی به همین نام بنا شده که بعدها مرحوم عارف حاج شیخ شکرالله شهبازی مشهور به شهباز سنه نسبت به بازسازی و تعمیر و توسعه این بنای تاریخی اقدام نمود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان اظهار داشت: در سال 89 قسمت اعظم مقبره توسط اداره کل اوقاف و امور خیریه استان بدون هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بازسازی و بخش اعظمی از بافت تاریخی بنا تخریب شد.
وی افزود: متاسفانه درصد ویرانی و تخریب این بنا به حدی است که مجموعه بنا ارزش تاریخی خود را از دست داده است.
الهی تصریح کرد: طبق قوانین و ضوابط موجود چنین بناهایی که هم حالت مقبره و هم مدفن بزرگان دینی است چنانچه ارزش تاریخی و فرهنگی داشته باشند و در مجموعه فهرست آثار ملی به ثبت رسیده باشند متولی امر حفاظت، مراقبت و صدور مجوز برای هرگونه کار در مجموعه فضاهای تاریخی باید زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد و تنها موردی که می تواند زیرنظر اوقاف باشد بحث مذهبی فضاست.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: این اداره کل یک سری اقدامات برای مطالعه بنا و انجام کارهای مرمتی و بازسازی و تکمیل در دست اقدام داشت اما متاسفانه با این چنین مشکلی روبرو شد.
این مقام مسئول اعلام کرد: موقعیت بنای مسجد و مقبره هاجره خاتون در خیابان صلاح الدین ایوبی (محله قدیمی سرته پوله) قرار دارد که شامل 3 حیاط با فضاهای مقبره و محل تدفین مشایخ و بزرگان سنندج بوده و دارای گچ بری های زیبا و نقوش گل و گیاه کار استادان و هنرمندان سنندجی است و در کنار آن از معماری سبک کردستانی در ایجاد ایوان ستوندار به سمت جنوب استفاده شده است.
وی افزود: در تمامی ابنیه های تاریخی که مورد ثبت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده این سازمان هیچ مشکلی برای توسعه فضاها و ابنیه های تاریخی ندارد.
الهی خاطر نشان کرد: چنانچه طبق قوانین و ضوابط کارهای مرمتی و بازسازی انجام نشود ماهیت بنا زیر سئوال خواهد رفت و در این راستا تأکید ما بر اصل و بنیان بناهای تاریخی بوده و این مهم همکاری دستگاه های اجرایی استان برای اجرای ضوابط و مقررات را می طلبد.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی در خصوص دیگر بناهای تاریخی و زیارتی استان و مناطق حفاظت شده افزود: خوشبختانه طی جلسات متعددی با شهرداری سنندج تاکنون اقدامات گسترده ای برای حفظ و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی در محلات قدیمی این شهر انجام شده و در بیشتر مکان های زیارتی استان از جمله امام زاده عقیل بیجار، مقبره باباگرگر قروه و دیگر اماکن مذهبی و زیارتی استان با تعامل به وجود آمده شاهد کمترین صدمات به این آثار بوده ایم.
الهی خاطر نشان کرد: به منظور پیگیری جدی تخریب مقبره هاجره خاتون سنندجی از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور شکایتی علیه اواقاف و امور خیریه کشور مطرح شده و با جدیت پیگیری می شود و نهایتاً نتیجه به استان ارجاع داده می شود.
وی اظهار داشت: در این خصوص جلسه ویژه ای نیز با نماینده ولی فقیه در استان برگزار شده و نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بر این نیست که موضوع در مراجع قضایی حل و فصل شود و اعتقاد ما بر حل این مشکل با تعامل و همکاری است.
الهی افزود: نظر ما این است که هم طرح توسعه اجرا شود و هم اهداف سازمان میراث فرهنگی که حفظ هویت فرهنگی و تاریخی بناست حفظ شود و این مهم در تمام دنیا یک کار علمی و معقول به شمار می آید.
سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان خاطرنشان کرد: تعاملات و همکاری های علمی و منطقی همواره اجرایی شده و این همکاری با شهرداری سنندج و دیگر ارگان های دولتی استان با جلسات متعدد و تعامل فیمابین حل و فصل شده است و طرح های توسعه آنان هم اکنون در دست اجراست که از جمله می توان به طرح های توسعه ای در محلات "چهارباغ" و "سه رته پوله" سنندج اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما