خبرگزاری شبستان- گروه اجتماعی، عصمت پناهی: شیوع سریع کرونا ویروس باعث شده است تا دولت ها تدابیر سخت گیرانه ای برای مقابله با ویروس کرونا در پیش بگیرند. تعطیلی اجباری مدارس و مراکز آموزش عالی، کاهش ساعات کاری، تعطیلی اصناف مختلف، اجرای قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی به شیوه های مختلف در کشورها، اعمال محدودیت تردد باعث شده است تا در کنار استرس و ترس از ابتلا به ویروس کرونا مسایل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و معیشتی نیز دامنگیر بسیاری از خانواده ها گردد. کشور ایران نیز که مستثنی از این مشکلات و مسایل نبوده و شیوع کرونا و اجرای طرح های مقابله و پیشگیرانه تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر زندگی اجتماعی، اقتصادی و عاطفی خانواده ها گذاشته شده است. موضوع تحریم ها نیز مزید بر علت شده و شرایط اقتصادی و معیشتی را برای خانواده های ایرانی به ویژه دهک های پایین جامعه دشوارتر کرده است، باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که دولت ها به واسطه دست و پنجه نرم کردن با بحران بزرگ تری نظیر فشار بر نظام درمانی و توسط اقتصاد کشور، سایر مسایل اجتماعی را در اولویت های بعدی قرار داده اند که این خود باعث بروز بحران های اجتماعی و عاطفی در دوران شیوع کرونا خواهد شد.
بهزاد وحیدنیا، مدیر کل مشاوره و امور شناختی بهزیستی کشور در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا از افزایش سه برابری آمار اختلافات بین زوجین در دوران اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و شیوع کرونا خبر داده بود.
بنا به گفته وحیدنیا، شرایط خاص کرونا باعث شده است تا روزانه چهار هزار تماس با صدای مشاور بهزیستی کشور انجام شود.
حضور طولانی مدت در خانه و همجواری زیاد اعضای خانواده در دوران شیوع کرونا و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی باعث شده است تا اختلافات خانوادگی افزایش یافته و در برخی موارد اختلافاتی که در روزهای عادی به راحتی قابل حل بود در شرایط فاصله گذاری اجتماعی و تبعات مربوط به آن به بحران و تنش جدی میان زوجین تبدیل شود.
فاطمه صمدی درباره کاهش اختلافات در زمان قرنطینه و کاهش آسیب پذیری کانون خانواده به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: زوجین باید در شرایطی که به واسطه اجرای فاصله گذاری اجتماعی مجبورند مدت زیادی را در خانه سپری کنند، رفتار خود را مدیریت کرده و میزان تنش و دعوا را کاهش دهند.
کارشناس مسایل خانواده با بیان اینکه اعضای خانواده باید بکوشند تا میزان تنش را در روابط روزمره خود کاهش دهند، افزود: کنترل خشم، احترام متقابل به سلایق و تفاوت ها، مشارکت در انجام کارهای خانه، برنامه ریزی برای داشتن سرگرمی های مشترک، احترام به حریم خصوصی یکدیگر، پرهیز از به چالش کشیدن و طرح مسایل و مشکلات گذشته از جمله راهکارهایی است که می تواند از بروز اختلاف و تبدیل آن به بحران در زندگی این روزهای زوجین جلوگیری کند.
البته نمی توان نقش مسایل و مشکلات اقتصادی و معیشتی ناشی از شیوع کرونا بر خانواده ها را نادیده گرفت. کاهش درآمد خانوارها، بیکاری و هزینه بالای زندگی، فرا رسیدن سررسید تعهدهای مالی نظیر پرداخت اجاره خانه، اقساط بانکی و چک مولفه های دیگری است که به ویژه سرپرست خانوار را تحت فشار و استرس قرار می دهد، بنابراین آستانه تحمل افراد کاهش می یابد و با کوچکترین جرقه ای یک تنش و درگیری شدید میان زوجین ایجاد می شود.
به هر روی افراد باید با سعه صدر، حفظ آرامش، اولویت بندی و حذف مسایلی که به اختلاف منجر می شود، روابط خود با دیگر اعضای خانواده را مدیریت کنند. عدم توجه به اولویت های زندگی مشترک، برخوردها و تصمیمات هیجانی و آنی، خودخواهی و خودبینی در مواجهه با مشکلات و مسایل، عدم درک متقابل زوجین در دوران شیوع کرونا ویروس و شرایط فاصله گذاری اجتماعی همه می تواند به حوادث و اتفاقات جبران ناپذیری منتهی شود.
به هر روی در شرایط اپیدمی کرونا و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی، زوجین باید رفتار و عملکرد خود را در مواجهه با یکدیگر و فرزندان شان مدیریت کنند و در صورت لزوم برای آگاهی از مدل رفتاری، حس مسایل و اختلافات خانوادگی و کاهش چالش ها بین خود و دیگر اعضای خانواده با شماره تلفن 1480 تماس بگیرند و با مشاور درباره اختلافات خانوادگی و راهکارهای کاهش تنش و آسیب در دوران فاصله گذاری اجتماعی مشاوره و راهنمایی بگیرند.
نظر شما