آیت الله جوادی آملی: نظام اسلامی نیازمند فقه حکومتی است

آیت الله جوادی آملی گفت: ما در نظام پربرکتی هستیم که تاکنون چنین نظامی نداشتیم، این نظام یک فقه حکومتی هم می خواهد که روشن کند اکثریت یعنی چه، شورای ملی چیست و منطقه ممنوعه شورا کجاست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جوادی آملی، با تاکید بر جایگاه و عظمت آخوند خراسانی در حوزه علمیه قم ابراز داشت: عظمت آخوند خراسانی ایجاب می کند که حوزه مقدسه علمیه، تجلیلی را برای ایشان برگزار کند.


وی افزود: آخوند خراسانی به گردن حوزه حق دارد، بسیاری از علما و مراجع را تربیت کرد.


آیت الله جوادی آملی، با اشاره به اینکه آخوند خراسانی اصول را از حاشیه به متن آورد تصریح کرد: آخوند خراسانی اصول قابل عرضه کرد، نه تقریب قابل تدریس است نه حاشیه پردازی اما آخوند خراسانی درس یک متن جامع را به حوزه تقدیم کرد.


استاد برجسته حوزه علمیه قم، افزود: مرحوم علامه سمنانی مازندرانی، فرمودند مرحوم آخوند خراسانی که خواست کفایه را تدوین کند، تقریرات مرا گرفت و به صورت کتاب درسی درآورد، چون تقریر نویسی مشکل حوزه را حل نمی کند باید یک کتاب قابل عرضه باشد و این کار را آخوند خراسانی در بخش پایانی عمر مبارکشان انجام دادند.


آیت الله جوادی آملی، با طرح این پرسش که اصول باید کجا باشد، ابراز داشت: اصول مواد فقهی و حقوقی را از مبانی می گیرد، مبانی را از منابع می گیرد، منابع مقول حوزوی کتاب است و سنت است و عقل است و اجماع و چون بخش وسیعی از این از اهل سنت به شیعه رسید اجماع خود را در مسیر سنت بیجا جا زد.


استاد برجسته حوزه علمیه قم، با تاکید بر اینکه اجماعی که بیجا بر صدر نشسته است باید به زیر آورد، عنوان کرد: اجماع در ردیف خبر است نه سنت، سنت منبع اصیل ماست مثل قرآن، اما اجماع هیچ سهمی از منبع بودن ندارد او کاشف اهل منبع است یا دخول معصوم را ما کشف می کنیم یا رضای معصوم را کشف می کنیم، ما مبانی استنباط را از عقل و سنت و کتاب می گیریم.


وی ادامه داد: سنت یا با خبر کشف می شود یا با شهرت یا با اجماع و آن خبر یا واحد است یا متواتر، آنکه اجماع را مستقل حجت می داند معتقد است اگر عالمان دینی بر یک امری اتفاق کردند در ردیف سنت و کتاب است، نمی داند خطرش کجاست، ما هم بدون زنگ خطر این را صدر نشین قرار دادیم.


آیت الله جوادی آملی، با اشاره به اینکه هم شیخ خراسانی و هم عماد و علامه طباطبایی نقدهایی بر مرحوم اخوند دارند که گاهی حقیقت و اعتبار را خلط کرد، آیا این نقد درست است؟ اظهار داشت: مرحوم آخوند اگر اصولی حرف می زند اصولی فکر می کند، فرق آخوند با دیگران است که دیگران عقلی حرف می زنند اما نقلی فکر می کنند.


استاد برجسته حوزه علمیه قم، تاکید کرد: باید نقشه جامع فلسفه و منطق را طرح کنیم که روشن شود نه اصول بیجا رفته و نه آخوند خلط کرده است.


وی با تاکید بر اینکه فقه و اخلاق و حقوق ما با باید و نباید همراه است، اظهار داشت: عقل حجت خداست، اگر چیزی را با عقل فهمید حجت شرعی می شود و نمی شود مخالف آن عمل کرد، اما بسیاری از ما اسلامی حرف می زنیم و قانونی عمل می کنیم.


آیت الله جوادی آملی، عنوان کرد: ما در نظام پربرکتی هستیم که تاکنون چنین نظامی نداشتیم، این نظام یک فقه حکومتی هم می خواهد که روشن کند اکثریت یعنی چه، شورای ملی چیست و منطقه ممنوعه شورا کجاست.
استاد برجسته حوزه علمیه قم، ابراز امیدواری کرد: نظام ما نظام پایداری باشد و به صاحب اصلیش برسد.


وی همچنین با اشاره به اوضاع ایران در قبل از تشکیل انقلاب اسلامی تصریح کرد: روزی به اتفاق آیت الله موسوی اردبیلی به آذربایجان رفتیم، فاصله گرمی با مرز شوروی رودخانه کوچکی است، توده ایها کل آذربایجان را غبضه کرده بودند و آذربایجان فقط از نظر نقشه جزو ایران بود.


آیت الله جوادی آملی، تاکید کرد: امروز هر وقت خدای ناکرده بیگانه بخواهد طمعی کند، مردم دست و پایش را می شکنند.


استاد برجسته حوزه علمیه قم، بر ضرورت حمایت مسئولان از افغانستان تاکید کرد و ابراز داشت: بر مسئولان کشورهای اسلامی لازم است در عظمت افغان بکوشند، تنها سوریه و لبنان نیست این عزیزان هم عزیزان مایند و باید حمایت کنیم، افغانستان مهد پرورش حکمت و علم و گرایت و صلابت و شهامت است.


پایان پیام/


 

کد خبر 91301

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha