چگونگی بهره مندی از کارکردها، وجه تمایز جایگاه مسجد در کشورهای اسلامی

مدرسه علمیه، مهد کودک، تدریس زبان عربی، تشکیل جلسات قرآن و برگزاری کلاس ها و دوره های مفید برای خانواده ها بخشی از فعالیت هایی است که علاوه بر کارکرد عبادت و اقامه نماز در مساجد سنگاپور، مورد توجه قرار می گیرد.

خبرنگار شبستان: با وجود این که مسجد در میان همه مسلمانان جهان از معنا و مفهومی واحد برخوردار است اما چگونگی بهره مندی و روزآمد سازی کارکردها و نقش های مختلف آن با توجه به شرایط زمانی و مکانی اش، باعث تمایز این جایگاه در کشورهای اسلامی می شود.

 

با توجه به کارکردهای متنوع مسجد از صدر اسلام تاکنون هر ملتی بر اساس ظرفیت و توان خود این کارکردها را به روزرسانی و احیا کرده و یا بر اساس مقتضیات و توقعات جامعه خویش کارکردهای تازه ای را بازتعریف و ایجاد می کند.


در کشور سنگاپور مساجد از نظر شکل و محتوا به دو صورت مساجد قدیمی و مساجد نسل جدید هستند. بافت فیزیکی و ساختمانی مساجد قدیمی عمدتاً بر اساس سازه های سنتی و فعالیت های آنان بر امور عبادی و مناسکی استوار است. نوع و شکل ساده ساخت و ساز این مساجد با انگیزه انجام امور عبادی و فعالیت های محدود مذهبی و با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی و نیاز مسلمین در ادوار قدیم بنا شد و به همین دلیل نوع و تنوع و کثرت برنامه ها و فعالیت های اجرایی آن به تناسب فیزیک مساجد وسیع و گسترده نیست.


مساجد نسل جدید که یک چهارم کل مساجد سنگاپور را تشکیل می دهند علاوه بر فعالیت گسترده و متمایز از معماری متفاوتی نیز برخوردارند. این مساجد مکان های بزرگی هستند که برای هر شهر جدید و در زمین هایی که به صورت اجاره 99 ساله از دولت خریداری شده بودند، احداث شده اند و نسبت به مساجد نسل قدیم بزرگ تر، بهتر و مجهزتر هستند.

 

در این مساجد علاوه بر دعا و عبادت به فعالیت های وسیعی با هدف برآورده کردن نیاز مسلمانان در زمینه های مختلف و در همه مقاطع سنی پرداخته می شود. وجود انواع کلاس های درس، مدرسه ها، سالن های تابعه تالار کنفرانس، واحدهای اداری و بخش هایی برای بانوان از ویژگی های این مساجد به شمار می رود.


در کشور سنگاپور نیز همانند کشورهای مسلمان دیگر مساجد نقشی حیاتی ایفا می کنند؛ نمازهای واجب پنج گانه در آن به صورت جماعت، برپایی نماز جمعه در روزهای جمعه و نمازهای عید فطر و قربان از کارکردهای اصلی مساجد این کشور است. صحن مسجد که محل برگزاری نماز است به سمت شهر مکه ساخته شده است و مسلمانان هنگام برگزاری نماز رو به آن سمت دارند.

 

در کشور سنگاپور نمازگزاران در جهت غرب به نماز می ایستند. زنان و مردان نیز جدا از یکدیگر و در فضایی باز و بدون مانع نماز را برگزار می کنند تا نمازگزاران بتوانند هم زمان در صفوف منظم بایستند و به رکوع و سجود بروند.


در سنگاپور بسیاری از مساجد دارای مناره هستند؛ مناره برج بزرگ و بلند مرتبه ای است که پنج بار در روز برای گفتن اذان مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تمام مساجد دارای امکاناتی برای وضو گرفتن هستند و عموماً نسخه هایی از قرآن و یا کتب فلسفی، دینی و قوانین اسلامی نیز در قفسه های کتاب مساجد موجود و در اختیار مومنین است.


گرچه کاربرد اصلی مسجد برای عبادت است، اما فعالیت های دیگری را خصوصاً در سنگاپور به عهده دارد: مدرسه علمیه، مهد کودک، تدریس زبان عربی، تشکیل جلسات قرآن، برگزاری فعالیت های جوانان، برگزاری کلاس ها و دوره های مفید برای خانواده ها، کمک به مستمندان، اجرای مراسم مولودخوانی رسول گرامی اسلام(ص) و .... .


همچنین مجموعه ای از آداب هنگام ورود به مساجد برای شرکت در برنامه های مذهبی و اجتماعی باید توسط مراجعان و مخاطبان مراعات شود. در رابطه با پوشش از مردان خواسته می شود شلوار بلند بپوشند و از ورود به مسجد با زیرپوش خودداری کنند. از آن سو از زنان هم می خواهند تا پیراهن گشاد با آستین بلند همراه با شلوار و دامن بلند بپوشند و قبل از ورود به مسجد موهای سر خود را بپوشانند.

 

همه نمازگزاران باید قبل از ورود کفش های خود را درآورند و در نهایت تمامی شئونات اسلامی را رعایت کنند. همچنین از همه بازدیدکنندگان خواسته می شود که از عکس برداری اجتناب کنند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 91201

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha