آنچه امامان جماعت را از هم متمایز می کند

یک پژوهشگر حوزه مسجد شناسایی تیپ های مختلف اجتماعی و روانشناسی مخاطبان ازطریق شم مخاطب شناسی را راهی برای برقراری ارتباط جهت دار ائمه جماعات باجوانان دانست.

حجت الاسلام مجتبی فرهنگیان مساجد را از دیرپاترین نهادهای اجتماعی و اولین نهاد دینی واسط میان نهاد خانواده و جامعه دانست و به خبرنگار شبستان گفت: مسجد حوزه ای است که با گرد آوردن افراد در کنار یکدیگر، آنان را از حوزه فردیت خارج می کند و به حوزه جامعه می کشاند و بر این اساس می توان گفت تلاقی فرد و اجتماع از گذشته تاکنون در مساجد رخ داده و می دهد.


وی ادامه داد: مسجد به عنوان نهاد حامل، ظرفیت های درون جامعه را به خانواده ها منتقل می کند. از سویی دیگر آموزه ها و گزاره های معرفتی را القا می کند که منجر به شخصیت سازی در برهه سوم زندگی انسان می شود که این روش ساختن جامعه را در پی دارد.


حجت الاسلام فرهنگیان با یادآوری این مطلب که مساجد از زمان صدر اسلام تاکنون دارای کارکردهای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، عبادی و حتی نظامی بوده اند، اظهار کرد: امروزه با توجه به قرار گرفتن نهادهای اجتماعی در حوزه تقسیم کار، کارکردها پیچیده و تخصصی تر شده اند. همین امر موجب پیچیدگی و بی برنامگی در مساجد و در نتیجه به وجود آمدن تاثیرات سوء در مخاطبان می شود.


تیپ شناسی و روان شناسی مخاطبان از مولفه های اساسی ایجاد تحول در مسجد
وی تیپ شناسی و روان شناسی اجتماعی مخاطبان را از مولفه های اساسی برای ایجاد تحول در مسجد عنوان کرد و با برشمردن راهکارهایی برای رفع مشکلات موجود در آن ادامه داد: مشکل مهم مساجد امروز کشور ما در عرصه مدیریت است و با بهینه سازی سیستم آموزشی از طریق ارتقای حوزه مدیریت بسیاری از مشکلات موجود رفع می شود.


مدیر پژوهشی دفتر مطالعات و پژوهش های مرکز رسیدگی به امور مساجد افزود: مضاف بر این که اختلالات کارکردی نهادهای فرادستی به صورت موازی یکدیگر را خنثی می کنند. باید کانون و فضای سیاست گذاری مشترکی بین نهادهای متولی مساجد ایجاد شود کهتا پس از مشخص شدن اهداف مشترک، هر یک در راستای هدفی مشترک از زوایایی مختلف به نتیجه ای واحد برسند.


حجت الاسلام فرهنگیان با تاکید بر این که ائمه جماعت مساجد برای جذب جوانان و برانگیختن رغبت آنان برای حضور در مساجد باید ویژگی ها و خصایص فردی و تخصصی داشته باشند، گفت: امام جماعت باید از وضعیت رفتاری و ظاهری مناسبی برای حضور در مساجد و ایفای نقش امام جماعت برخوردار باشد.


این پژوهشگر ادامه داد: امام جماعت باید توان برقراری ارتباط با نسل جوان، قدرت مدیریت محیط مساجد، قابلیت ایجاد مفاهمه و تولید گفت و گو و اطلاعات فردی در حوزه فقه را دارا باشد.


وی داشتن شم مخاطب شناسی را یکی از اساسی ترین ویژگی های یک امام جماعت موفق دانست و ادامه داد: ائمه جماعات با داشتن شم مخاطب شناسی می توانند قشرهای مختلف اجتماعی را شناسایی کنند؛ از هم تمییز دهند و در نتیجه با بررسی ظرفیت های روانی و رفتاری هر کدام امکان برقراری ارتباط جهت دار با آنان را بیابند.


وی افزود: برخورد تک بعدی و یکسان امامان جماعت بسیاری از مساجد با تیپ های مختلف اجتماعی، موجب وارد آمدن آسیب های جدی در جلب توجه مخاطبان به مساجد می شود؛ چرا که قدرت ایجاد مفاهمه، گفت و گوی رو در رو و گفت و گو بر مبنای ایجاد یک نوع همزاد پنداری با جوانان را ندارند.


مدیر پژوهشی دفتر مطالعات فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به وظایف مهم امامان جماعت در پیشبرد اهداف مساجد و مبدل ساختن مسجد به پایگاهی برای ایجاد امنیت روحی و روانی مردم گفت: ائمه جماعات باید با شرکت در کلاس های مهارتی و علمی، خود را در سطوح مختلف علمی و دینی تقویت کنند.


حجت الاسلام فرهنگیان گفت: در این کلاس ها مباحث مربوط به علم روانشناسی در حوزه تبلیغ و جذب مخاطب و حوزه های جامعه شناسی و احکام و فقه آموزش داده می شود و دایر بودن آن به عنوان نظام مستمر آموزشی، خلاهای موجود را جبران می کند.


وی خاطر نشان کرد: شناسایی نیازهای اجتماعی ائمه جماعات در حوزه مدیریتی از وظایف مسئولان است. بنابراین نیازسنجی به عنوان روشی علمی در هر منطقه و حوزه، ارتباط بین ائمه جماعات و مخاطبان را تبدیل به ارتباطی بر یک پایه علمی می کند.
پایان پیام/

 

کد خبر 91192

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha