خبرگزاری شبستان: در جهنم عقرب های خطرناکی وجود دارد که بخت برگشتگان جهنم از ترس آنها به مار غاشیه پناه می برند. در صحنه سیاست ایران هم جریاناتی حضور دارند که اکنون بدین دچار شده اند و برای اجتناب از مصائب بلای اکبر به اتخاذ تاکتیک های سیاسی روی آورده اند. سیاست هایی که می تواند به بازیابی حیات آن ها کمک کند و از مرگ سیاسی شان جلوگیری نماید.
ذکر این مقدمه از آن روست که مهندسی سیاسی جریان به اصطلاح اصلاحات و موضوع شرکت یا عدم شرکت طیفهایی از اصلاح طلبان در انتخابات دوره نهم مجلس به یکی از داغترین موضوعات مورد بحث محافل سیاسی ایران تبدیل شده است و بازتاب آن در موضع گیری های مسئولان و رسانه ها به خوبی رصد می شود.
گفتنی است با توجه به اینکه بازگشت به صحنه و نفس حضور اصلاح طلبان در انتخابات میتواند برای آنها یک گام به جلو محسوب شود اما حضور و نحوه ورود آنها به صحنه انتخابات محل سوال بسیاری از مردم و حتی کارشناسان است.
البته نگاه ها به چگونگی حضور آنها در انتخابات به دلیل حساسیت های به وجود آمده پس از حوادث انتخابات 88 بر روی این جریان، مضاعف شده است. از همین رو حضور هر فردی در انتخابات با عنوان اصلاح طلب واکنش هایی را در پی خواهد داشت ویقینا حضور آنها در انتخابات با حواشی متعددی روبرو می شود.
ولی بدون شک پس از حوادث انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، انتخابات مجلس نهم برای اصلاح طلبان بهترین فرصت است تا به عرصه سیاسی کشور باز گردند و شواهد بیانگر آنست این جریان سعی دارد با حضور در این انتخابات، خیز بلندی به سمت انتخابات ریاست جمهوری داشته باشد.
بر این اساس جریان اصلاح طلب در صدد است پس از حوادث 88 به ترمیم وجهه و اعتماد از دست رفته خود بپردازد و با تابلویی به مضمون "گذشته را از یاد ببرید" و با بهره گیری از تمامی امکانات وارد عرصه انتخابات شود که با توجه به چالشهای فرا روی آنان بعید به نظر می رسد که این جریان بتواند در این دوره نیز به بازیابی قدرت از دست رفته بپردازد.
راه رسیدن به خواسته ها و مطالبات این جریان انتخابات است لذا آنها راهی را که منجر به خروج از قدرت می شود را انتخاب نخواهند کرد، که اگر چنین کنند مرگ سیاسی خود را رقم زده اند. همچنین بی تفاوتی این جریان نسبت به انتخابات و عدم حضور آنان در انتخابات به معنای حذف کلی جریان اصلاحات از صحنه سیاست رسمی کشور است.
فلذا سران اصلاحات در پی آنند که از این امر جلوگیری کنند و گواه این مدعا ماموریت هایی است که برای نیروهای تاثیر گذار این جریان تعیین شده است.
مثلا در حالی که هنوز گمانه زنی ها برای شرکت یا عدم شرکت اصلاح طلبان در انتخابات مجلس ایران ادامه دارد، علی محمد غریبانی، رییس دورهای شورای مجهول الهویه هماهنگی جبهه اصلاحات با اعلام عدم ارائه لیست انتخاباتی از سوی این شورا، فضای سیاسی کشور و شرایط موجود برای شرکت اصلاح طلبان در انتخابات مجلس را به صلاح ندانست!
ولی سیدمحمد خاتمی که چندی پیش از سه شرط اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات سخن گفته و برگزاری انتخابات بدون عدم اجرای شروط را غیرممکن دانسته بود، از شرکت اصلاح طلبان در انتخابات خبر داد.
مصطفی تاجزاده نیز در اظهار نظری در مورد انتخابات، برگزاری انتخابات آزاد را تنها راه نجات کشور اعلام کرد و ادامه داد: "با توجه به اینکه در حال حاضر فقط رهبری میتواند با اتخاذ تصمیمی تاریخی موجب برپایی انتخابات آزاد شود، چنان چه تا روزهای منتهی به ثبت نام داوطلبان لوازم و مقدمات انتخابات آزاد فراهم شود و شروط آقای خاتمی محقق گردد، باید از رهبری نظام تشکر کرد و با مشارکت وسیع و فعال در انتخابات فردایی بهتر را برای همه ایرانیها رقم زد."
هم چنین محمد موسوی خوئینی ها، دبیر کل مجمع روحانیون مبارز که تا پیش از این بر کوس تحریم انتخابات می دمید اعلام کرد با توجه به آنکه لیست انتخاباتی نداریم ولی ما انتخابات را تحریم نمیکنیم.
در ضمن لازم به ذکر است با توجه به سخنان سران این جریان در مورد سرنوشت ساز بودن موقعیت اصلاح طلبان، خواه ناخواه ذهن ها به سمت ماه های قبل از انتخابات مجلس هفتم هم معطوف می شود.
ایامی که بازخوانی آن نتایج جالبی را پیش روی ما می گذارد به عبارت دیگر حرکت های چراغ خاموش چند ماه اخیر اصلاح طلبان و جلسات متعدد شبانه برای احیای بدنه ی سیاسی خود یادآور ایام قبل از انتخابات مجلس هفتم است در واقع حرکات امروز اصلاح طلبان شباهت قریبی به جریانات اصولگرایی در آن سال ها دارد که سرانجامش آن بود که اصولگرایان با آرایشی منسجم، لیستی واحدی در سرتاسر کشور اعلام نمودند و این در حالی بود که اصلاح طلبان هنوز مشغول کش مکش های سیاسی بودند.
حال امروز و در آستانه ی انتخابات مجلس نهم، اصلاح طلبان که بعد از انتخابات سال 88 دچار انفعال اساسی شده اند بار دیگر سعی می کنند که با حرکتی چراغ خاموش اما با موتوری روشن برای انتخابات مجلس نهم و به دست آوردن کرسی های آن خیز بردارند.
اکنون چیزی که مسلم است اصلاح طلبان قصد دارند با تجدید قوا در آوردگاه سیاسی مجلس نهم، وارد عرصه ی سیاسی کشور شوند و نکته ای که توجه ها را به حرکت جدید اصلاح طلبان جلب کرده است این است که آرایش جدید اصلاح طلبان در آستانه ی انتخابات مجلس نهم آرایشی متفاوت و پشت پرده است و دیگر خبری از هیاهوهای انتخاباتی و دادن لیست های مختلف برای شرکت در انتخابات نیست.
به تعبیری دیگر مهمترین راهبرد جریان موسوم به اصلاحات برای این انتخابات علاوه بر استفاده از حربه تحریم برای چانه زنی با نظام و بازترشدن فضای فعالیت های این جریان، حرکت در سایه چهره های خاکستری! و بهره گیری از وجهه آنان و استفاده از نامزدهای ناشناخته در سایه چهره های معتدل می باشد.
این بدان معناست که اصلاح طلبان به صورت شخصیت های حقیقی و فارغ از هرگونه تابلو داری وارد عرصه انتخابات خواهند شد، بنابراین تحت رهبری و لیدری شخص و یا گروه خاصی ازجمله شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و یا اقلیت مجلس وارد رقابت های انتخاباتی نخواهند شد.
همچنین در تایید این مباحث، گزارشاتی از مجموعه جلسات اخیر این جریان که موسوم به جلسات باغ لواسان است، حاکیست که مهمترین موضوعی که در این جلسات مطرح است تردید در برابر پذیرش شرایط سیاسی موجود در جامعه و یا تحریم این شرایط است. به عبارت دیگر تاکتیک اصلاح طلبان برای کسب قدرت در شرایط کنونی، اتخاذ تاکتیک دوگانه تحریم و شرکت فعال زیر زمینی است که این مسایل به نوعی اختلافاتی را پدید آورده است و جدل بر سر شرکت در انتخابات برخی گروه های حاضر در جبهه اصلاحات مضاعف نموده است و آنها ضمن مخالفت با دعوت از احزاب و افراد مذکور گفته اند که این دعوت به معنای بستن دست و پای خودمان است و باعث مارک خوردن گروههای سفید ما از نگاه حاکمیت خواهد شد.
این در حالی است که تعدادی از سران جریان اصلاحات تنها خواستار التزام اصلاح طلبان به بقای جمهوری اسلامی هستند و گفته اند با توجه به عدم دادن امتیازهای لازم به اصلاح طلبان باید به سوی تبدیل شدن به اپوزیسیون داخل نظام رفت. اما در این رابطه مخالفان این گفتمان نیز گفته اند که در صورت اتخاذ این راهبرد، اصلاح طلبان کوچکترین فرصت ها را هم برای ادامهی بازی سیاسی از دست خواهند داد.
اما فارغ از چگونگی ورود این جریان به انتخابات در جمع بندی این جلسات صداهای متفاوتی هم به گوش میرسد که کاملا مخالف با استراتژی تحریم انتخابات است و آن اینکه ارزیابی مجموعههای اصلاحطلب این است که نظام خیلی هم به حضور اصلاحطلبان به حضور در انتخابات برای برگزاری انتخابات آبرومند نیازمند نیست و آنها هستند که باید به نظام امتیاز بدهند و نظام مجبور به دادن امتیاز به آنها نیست.
در آخر و بنابراین گزارش می توان گفت اگر جریان اصلاحات بطور ضمنی بتواند اشخاص تندرو و افراطی را از خود دور کند هیچ مشکلی برای حضور در عرصه سیاسی اجتماعی و به خصوص انتخابات نخواهد داشت و این بدان معناست اصلاح طلبانی که به نوعی با چراغ خاموش حرکت می کنند درصدد هستند تا با سیاست مهره های سفید وارد بازی انتخابات اسفند ماه شونددر این میان نیز جریان اصلاح طلب به خوبی می داند که صافی شورای نگهبان به هیچ وجه با نامزدهای افراطی آنان کنار نخواهد آمد و آنان را رد صلاحیت می کند. از این روست که اجرا شدن این پیش بینیبیش از پیش تقویت می گردد.
همچنین این احتمال نیز وجود دارد که اصلاح طلبان بتوانند با محوریت ساکتین فتنه با تابلو غیر مشخص و به نوعی مستقل وارد این عرصه شوند.
در حقیقت می توان گفت خوئینی ها راهبرد اصلی نحوه حضور اصلاحطلبان در انتخابات را مشخص نموده است و این راهبرد نیز بر کسب حداکثری امتیاز از نظام با سکوت تا آستانه انتخابات و حضور در مجلس نهم با محوریت نامزدهای سفید و مستقل تاکید دارد.
پایان پیام/
رضا باقرپور
نظر شما