پیوند دیرینه با اسلام مایه افتخار و غرور مردم استرالیا

مردم استرالیا، دین مبین اسلام را که از سه قرن پیش به این کشور وارد شده است، موجب شکل گیری هویت اجتماعی و انسانی خود می دانند و به آن مباهات می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، گرایش به اسلام در میان مردم بومی استرالیا به سرعت در حال افزایش است به طوری که طبق آمار ارائه شده در سال 2001 میلادی تعداد استرالیایی های تازه مسلمان 641 نفر بود و این تعداد با افزایش 60 درصدی تا سال 2006 میلادی به ده هزارو 14 نفر رسید .
اما رابطه میان مردم بومی استرالیا و فرهنگ و مذهب اسلامی به سه قرن گذشته بر می گردد. از اوایل دهه 1700 میلادی ، ماهیگیران مسلمان اندونزی سفرهای سالیانه دریایی به سواحل شمال و شمال غرب استرالیا داشتند.
اما اولین مسلمانان که در استرالیا به طور دائم سکنی گزیدند ساربانانی عمدتا از کشور افغانستان بودند. در سالهای میانی 1860 تا 1920 میلادی کارگران و ساربانان افغان از طریق انگلیسی ها وارد استرالیا شدند.
انگلیسی ها در آن زمان برای کشف طلا در صحراهای استرالیا از ساربانان افغان استفاده کردند و برای نخستین بار 12 ساربان و 120 شتر از افغانستان به استرالیا وارد شدند.
افغان ها از زامان ورود به استرالیا با ساکنان اصلی این کشور یا همان « آبریجین » ها ارتباط برقرار کردند. آنها برای انجام فرایض دینی خود مکان های عبادی را در صحراها بنا کردند و به همین ترتیب تعداد اماکن اسلامی در این کشور گسترش پیدا کرد.
تعداد مساجدی که از سوی افغان ها در استرالیا بنا شد به 10 باب می رسد و این مساجد اکنون جزو آثار باستانی این کشور هستند.
از اواسط دهه 1880 میلادی نیز مسلمانان مالزی به عنوان کارگرانی در زمینه صنعت صید مروارید به استرالیا آمدند.
این گروه از مسلمانان نیز روابطی نزدیک و طولانی مدت با آبریجین ها برقرار کردند ، تعداد زیادی از مردان آنها با زنان آبریجین ازدواج کردند و اکنون تعداد زیادی از مسلمانان استرالیا را افرادی تشکیل می دهند که دارای ریشه مالزیایی – آبریجینی هستند.
ساکنان اصلی استرالیا که تا زمان ورود مسلمانان به این کشور تنها فرهنگ مسیحیت را تجربه کرده بودند این بار جذب رفتارها و کردارهای مسلمانان به ویژه در بازارهای دادو ستد شدند و کم کم با پی بردن به ارزش های اسلامی جذب این دین شدند.
خود مسلمانان نیز نقش بسزایی در جذب غیر مسلمانان داشتند.آنها به هنگام کار در بازارها سعی می کردند با پخش صدای اذان مردم را متوجه روی آودن مسلمانان به سوی فریضه نماز کنند.
مسلمانان همواره نقش مهمی را در کشرور استرالیا ایفا کردند به نحوی که بسیاری از اماکن در این کشور اکنون دارای نام های اسلامی و عربی است.
انجام فرایض دینی خود، مکانهای عبادی در مناطق مختلف از جمله در میان صحراها بنا کردند. در این زمینه برخی از مورخین معتقدند تعداد مساجدی که توسط افغانها بنا شد به 10 باب، ازپس از جنگ جهانی دوم و پایان دوره سیاست استرالیای سفید یعنی از سال 1945 میلادی تا پایان سال 2000 بیش از پنج میلیون و 700 هزار نفر به استرالیا مهاجرت کردند. به گونه ای که با توجه به جمعیت هیجده میلیونی استرالیا از هر چهار نفر استرالیایی یک نفر مهاجر است و مسلمانان نیز بخشی از آنان را تشکیل می دهند.
هم اکنون تمرکز عمده مسلمانان استرالیا در شهرهای اصلی همچون سیدنی، ملبورن، پرت است. به طوری که در شهر سیدنی 2/53 درصد، ملبورن 7/34 درصد و مابقی آنان به ترتیب در شهرهای پرت . بریزبین ، آدلاید، کانبرا ، تاسمانی و داروین ساکن اند.
با روند گسترش مسلمانان در استرالیا، تعداد مساجد نیز به تبع این گستردگی در حال فزونی است و به محلی به منظور انجام دادن فرایض دینی و امور فرهنگی، اعتقادی در میان استرالیایی ها تبدیل شده است.
در سال 1994 تعداد مساجد ساخته شده از سوی مسلمانان در استرالیا به 57 باب رسید که نخستین آن در شهر آدلاید در سال 1889 میلادی توسط یک ساربان افغانی ساخته شد و سپس .در سال 1891 میلادی دومین مسجد در منطقه بروکن هیل ولز بنا شد و سومینمسجد نیز در شهر سیدنی در اواخر دهه 1960 میلادی در منطقه «ردفرن» احداث شد.
بر اساس آمار ارائه شده تعداد مساجد استرالیا اکنون در حدود 70 باب می باشد.
یکی از ویژگیهای بارز مساجد استرالیا که در دهه اخیر نیز آشکارتر شده است وجود آنان به عنوان پایگاه هویتهای ملی و قومی مهاجران است در صورتی که در گذشته در ساخت مساجد اقوام و ملیتهای مختلف نقش داشته اند ولی رفته رفته مشاهد می شود که ملیتهایی نظیر، ترکها، لبنانی ها، بوسنیایی ها، افغانی ها مساجد ویژه خود را می سازند.
درخصوص مراکز اسلامی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما مهمترین سازمان و تشکیلات مذهبی در استرالیا موسوم به افیک یا «فدراسیون شوراهای اسلامی» است که نمادی از امت اسلامی در میان جامعة مسلمانان به شمار می آید و مانند چتری مراکز اسلامی و مساجد را در حیطه دارد.
این فدراسیون با دولت استرالیا رابطه دارد و می تواند مستقیماً با وزیر مهاجرت و امور فرهنگی ارتباط برقرار کند.
این سازمان، هماهنگ کننده انجمن ها و شوراهای اسلامی در سراسر ایالت های استرالیا است، ولی نظارت مستقیمی بر مساجد یا انجمن های اسلامی ندارد، اما به مناسبت های مختلف خط مشی واحدی، به ویژه در موضوعات سیاسی آنان تعیین می کند.

جمعیت مسلمانان استرالیا براساس آمار سال 1996 میلادی بالغ بر 280 هزار نفر اعلام شده است. مردم استرالیا از همان آغاز گرایش به اسلام علت اصلی گرایش خود به این دین را رها شدن از بسیاری از مشکلان روانشناختی اعلام کردند.
از آنجا که اسلام ارزش بسیار زیادی برای بنیان خانواده و به ویژه برای زنان قائل است با ورود خود به استرالیا بسیاری از شهروندان این کشور را با حقوق اساسی که خداوند برای انسان در نظر گرفته است آشنا کرد تا جایی که بسیاری از بومی های این کشور گرایش خود به اسلام را راهی برای مرهم گذاشتن بر روی زخم های عمیق روانی می دانند که از آن رنج میبرند.
همچنین زنان استرالیایی پیش از ورود اسلام به این کشور به گفته خود از آزارهای جنسی رنج می بردند اما آنها پوشش حجاب را راهی عملی برای رها شدن خود از اینگونه آزارها می دانند.
بنابر گزارش آن اسلام ، اسلام بر تساوی همه انسان ها بدون توجه به رنگ و نژاد آنها تاکید دارد و این یکی از ارزش های اصلی است که استرالیایی ها همیشه با افتخار به مسلمان شدن خود به آن اشاره می کنند.
رشد اسلام در استرالیا با وجود برخی تبلیغات اسلام هراسانه نه تنها کمتر نشده بلکه تعداد افرادی که به اسلام می گروند روز به روز بیشتر می شود .
آنها می گویند که اسلام به آنها هویت و شخصیت بخشیده است و همه نیازهای روحی ، روانی و اجتماعی آنها را بر آورده می کند بنابراین همواره در تلاش برای تبلیغ این دین و اشاعه آن در سراسر استرالیا هستند.
 

کد خبر 91050

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha