ما مرد و مردانه ایستاده‌ایم/در حوزه اقتصاد با یک سوء تدبیر مواجه هستیم

وزیر اقتصاد در پاسخ به سؤال نماینده یزد و صدوق با اشاره به شرایط بحران مالی جهانی گفت: در شرایطی که کشورها ارزش‌ها را زیر سؤال می‌برند و به آنها می‌پیوندند ما مرد و مردانه ایستاده‌ایم.

به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 23 آذر مجلس شورای اسلامی وزیر اقتصاد با حضور در صحن علنی به سؤال علی اکبر اولیا نماینده یزد و صدوق پاسخ گفت.

در خلاصه سؤال علی‌اکبر اولیا از وزیر اقتصاد آمده است چرا از ظرفیت‌های علمی برای حل معضلات اقتصادی استفاده نمی‌شود.

حسینی در بیان توضیحاتی در این‌باره گفت: من در گذشته نیز گفته‌ام که مشکلات اقتصادی کشور مزمن هستند ولی ظرفیت‌های علمی کشور هم برای حل این مشکلات توانایی و قابلیت‌های لازم را دارند.

وی اظهار کرد: ای کاش خودم در معرض دفاع از این سؤال نبودم زیرا وزارت اقتصاد در طول دوران گذشته از توان علمی و حمایت فکری کارشناسان استفاده کرده است.

حسینی تصریح کرد: ارتباطی که ما در قالب مشاوره‌ها و گفت‌وگوها در وزارت اقتصاد داریم کم‌نظیر است و تقریبا هیچ طرح یا مصوبه و لایحه‌ای در وزارت اقتصاد بدون حضور کارشناسان علمی بررسی و تعقیب نمی‌شود.

وی ادامه داد: قانون هدفمندکردن یارانه‌ها که چهارچوب اقتصادی‌اش در وزارت اقتصاد انجام شد در مسیر بررسی‌اش آیا غیر از این بود که از متخصصان امر استفاده کردیم و یا در مورد قانون امور گمرکی که 162 ماده نیز داشت ما آن را با کمترین چالش و با عنایت مجلس مورد تصویب قرار دادیم.

حسینی بیان کرد: آیا غیر از این است که اصلاحیه قانون مالیات‌ها پس از چند روز تهیه شده است که به مجلس ارایه شود. قطعا ما برای اصلاحیه این قانون از حضور کارشناسان علمی کشور استفاده کرده‌ایم.

وی تأکید کرد: قطعا ظرفیت‌های علمی کشور پاسخگو و شایستگی حل مشکلات اقتصادی کشور را دارند البته ما نیز برای حل این مشکلات به برنامه و زمان نیاز داریم.

اولیا، نماینده یزد و صدوق در برنامه توضیحاتی درباره سؤال خود از حسینی گفت: ما در معرض تحریم هستیم و حلقه تحریم هر روز تنگ‌تر می‌شود و رییس کل بانک مرکزی نگرانی‌هایی را در این زمینه مطرح کرده است.

وی بیان کرد: بحث‌های اقتصادی کشور فقط به وزارت اقتصاد برنمی‌گردد بلکه بحث ما بحث کلان اقتصادی کشور است و مدیریتی که بر اقتصاد کشور حاکم است که اگر ما بتوانیم به راحتی سؤالات خود را از رییس‌جمهور بپرسیم قطعا دغدغه‌های ما نیز برطرف می‌شود.

وی ادامه داد: روندی که طی این سال‌ها در کشور و در حوزه اقتصادی طی شده است ما را بسیار نگران می‌کند زیرا می‌بینیم که بسیاری از اقتصاددان‌های برجسته کشور که در ابتدای کار در کنار رییس‌جمهور بودند همانند آقای دانش‌جعفری، آقای دکتر رهبر و آقای خوش‌چهره از کنار وی حذف شده‌اند.

اولیا با بیان اینکه ما در حوزه اقتصاد با یک سوء تدبیر مواجه هستیم، اظهار کرد: سطحی‌نگری، شتاب‌گری، بدتر شدن شرایط کسب و کار و افزایش واردات از جمله اقلام عمده مشکلات هستند.

وی ادامه داد: آیا ما نمی‌توانیم همانند کشور ترکیه عمل کنیم که بدین‌وسیله از قبل بنیه اقتصادی حوزه سیاسی‌مان را نیز مدیریت کنیم.

نماینده یزد و صدوق بیان کرد: قطعا ما در حوزه سیاست‌های کلی مصوب مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد در آن چهارچوب مشخص عمل نکردیم و دولت در برنامه چهارم توسعه توجهی به این مسایل نکرد و یا در بحث اصل 44 دولت تخلفات و بی‌توجهی‌هایی را نیز انجام داده است که همین بی‌توجهی‌ها مشکلات جدی ایجاد می‌کنند.

وی با اشاره به قانون هدفمندکردن یارانه‌ها گفت: مجلس در بررسی این طرح داروی تلخی را نوشید که چاره‌ای به جز آن برای اقتصاد کشور نبود.

وی بیان کرد: در حال حاضر در این قانون بخش تولید با مشکلات جدی مواجه شده است و متأسفانه در بحث هدفمندکردن یارانه‌ها نه تنها به علم اقتصاد بلکه به هیچ کدام از چهار عمل اصلی نیز توجه نشده است.

اولیا تصریح کرد: رقم یارانه‌ها برای خانواده‌ها مشخص بود اما می‌بینیم دولت از رقم بالایی شروع به دادن یارانه به خانواده‌ها کرد و در یک رقم متوسط ایستاد و در حال حاضر عمده منابع برای صرف پرداخت یارانه‌ها در اختیار دولت است و حتی منابعی که باید بابت پرداخت به پیمانکاران داده می‌شد صرف پرداخت یارانه می‌شود.

وی گفت: آیا ما باید بدنه اجرایی‌مان را نابود کنیم تا این سیاست اجرا شود. چرا فضای کشور را نامناسب می‌کنیم و انتظارات را بالا می‌بریم در حالی که نمی‌توانیم آنها را پاسخ دهیم.

در ادامه، سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد با بیان اینکه من اینجا حاضر شده‌ام که به سؤال مشخص پاسخ دهم اما سؤالات آقای اولیا متنوع بوده‌اند، خاطرنشان کرد: آقای اولیا به این مبحث اشاره کردند که برخی از اقتصاددانان برجسته از کنار رییس‌جمهور رفته‌اند در حالی که من خیلی از اینها را نمی‌شناسم و خیلی از اینها را که نام برده‌ام مثل دکتر رهبر هنوز در دولت هستند و به دولت کمک می‌کنند.

حسینی تصریح کرد: در کدام دوره از تاریخ اقتصاد ایران متوسط رشد نقدینگی کمتر از 25 درصد است؟ در برنامه سوم نرخ رشد نقدینگی 29 درصد بوده است و یا در کدام دوره نرخ تورم متأسفانه در کشور ما کمتر از اعداد دورقمی بوده است و یا ضریب جینی کمتر از 4 دهم بوده است.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات اساسی اقتصاد کشور ما در گذشته واردات فرآورده‌های نفتی بوده است که پس از اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها ما به صادرکننده فرآورده‌های نفتی تبدیل شده‌ایم.

وزیر اقتصاد یادآور شد: پس از اجرا شدن قانون هدفمندکردن یارانه‌ها 26 درصد مصرف گندم در کشور کاهش یافت که بخشی از این کاهش مربوط به حذف قاچاق و برخی دیگر مربوط به اصلاح الگوی مصرف بود.

وی ادامه داد: قانون مالیات بر ارزش افزوده منجر به این شد که ما از پایه مالیات درآمدمان دو برابر شود.

وی با اشاره به بحران مالی جهانی و به ویژه بحران اقتصادی کشورهای اروپایی یادآور شد: به رغم بحران جهانی ما در حال اصلاح ساختاری اقتصاد هستیم و در شرایطی که دولت‌ها برای 100 میلیون دلار به درآمدشان ارزش‌ها را زیر سؤال می‌برند و به آنها می‌پیوندند ما مرد و مردانه ایستاده‌ایم و با تحریم‌ها دست و پنجه نرم می‌کنیم.

اولیا در بخش دوم از سخنان خود با بیان اینکه جنگ، جنگ اقتصادی است، گفت: ما در شرایط سختی هستیم و ممکن است تحریم‌ها در فروش نفت ما مؤثر باشد و بحث تولید باید بتواند به حیات خودش ادامه دهد.

وی تأکید کرد: اینکه تصور کنیم شب در کشور کسی گرسنه نمی‌خوابد تصور باطلی است، همین چند روز گذشته آقای دکتر صدر، نایب‌رییس مجلس گزارشی دادند که سالیانه یک و نیم میلیون نفر به زیر خط فقر سقوط می‌کنند.

اولیا در ادامه با بیان اینکه ضرورتی برای رأی‌گیری نمایندگان در مورد قانع شدن از وزیر اقتصاد نمی‌بینم، گفت: در طی هفته آینده که قرار است وزیر اقتصاد در جلسه غیر علنی مجلس حضور یابد و در رابطه با مسایل اقتصادی و تحریم‌ها بحث داشته باشیم مسایلی را مطرح خواهم کرد.

پایان پیام/
 

کد خبر 90971

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha