نیازمند یک پلاتو و یا سالن آمفی تئاتر در شهرستان کارون هستیم

ترکاشوند با بیان اینکه شهرستان کارون استعدادهای ناب و مشتاقان زیادی در عرصه تئاتر دارد گفت: هنرمندان تئاتر این شهرستان در آرزوی داشتن یک پلاتو و یا سالن نمایش برای تمرین و اجرا هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «پیمان ترکاشوند» از هنرمندان تئاتر استان خوزستان بوده که حدود ۱۰ سال است در این عرصه فعالیت می‌کند و کار خود را با تشکیل گروه نمایش «خدام‌الزهرا» آغاز کرده و مدت سه سال است که ریاست انجمن نمایش کارون را عهده‌دار است. از کارهای وی می‌توان به زفاف آسمانی، غریبه الدار، تاریکی خورشید، رویای آب و ... اشاره کرد.

 

به مناسبت روز جهانی تئاتر با وی از مشکلات و کمبود امکانات تئاتر کارون و همچنین اهمیت نمایش در فرهنگسازی جامعه به گفت‌وگو نشستیم که حاصل آن را در ذیل می‌خوانیم.

 

در ابتدا در خصوص فعالیت‌های انجمن نمایش کارون توضیح دهید.

 

ترکاشوند: زمانی که کوت‌عبدالله از اهواز جدا شد و به شهرستان کارون تغییر یافت ابتدا اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان مستقر شد که آن زمان رئیس اداره ارشاد وقت اولین انجمن نمایش شهرستان کارون را تشکیل و بنده را به عنوان رئیس این انجمن انتخاب کرد که هم اکنون سه سال در این سمت هستم.

در ابتدای تشکیل انجمن سه هدف و اصل را پایه‌گذاری کردیم: اول جذب نیرو و شناسایی گروه‌های تئاتر شهرستان که طی فراخوانی حدود ۶ گروه پایه کار شناسایی شدند و به تدریج به هفت گروه افزایش پیدا کردند که همچنان در حال فعالیت هستند. از این تعداد، ۲ گروه به‌نام‌های گروه «خدام‌الزهرا» به کارگردانی بنده و گروه «اشراق» به کارگردانی سید کاظم قریشی در انجمن نمایش ایران ثبت و کد رهگیری دارند و گروه‌های غیرثبتی شامل «شبستان»، «نایا»، «صاحب‌الزمان»، «الغدیر»، «ولایت» و «الکوثر» هستند‌.

هدف دوم سازماندهی گروه‌ها بود که این کار هم انجام شد و گروه‌ها را سازماندهی کردیم؛ آخرین هدف ما هم آموزش بود تا هنرمندان را با تئاتر نوین و روز آشنا کنیم و بتوانند کارهای قوی‌تری ارائه دهند؛ به همین منظور ۲ دوره آموزش  را در شهرستان برگزار کردیم که اولین دوره آن ۲ سال پیش کارگاه هشت ساعته زیرنظر انجمن استان و به مدرسی مقداد محمدی آموزش بازیگری به‌صورت مبتدی برگزار شد.

دوره دوم که تخصصی‌تر کار شد و در خصوص بدن، بیان و حرکت در تئاتر بود با حدود ۸۰ نفر ثبت‌نامی و دوره تخصصی ۱۰۰ ساعته با تدریس رضا نصاری و زیرنظر انجمن استان برگزار شد که بعد از پایان دوره آزمون کتبی و عملی گرفتیم و به آنها نمره و مدرک دادیم.

با توجه به اینکه هنرمندان تئاتر کارون در قالب سنتی و قدیمی مانده بودند، با برگزاری دوره دوم هنجارشکنی در شهرستان کردیم و این قالب را شکاندیم که خوشبختانه تاثیر زیاد و بازدهی خوبی هم داشت.

 

در مورد گروه «خدام‌الزهرا» توضیح دهید.

 

ترکاشوند: «خدام‌الزهرا» به سرپرستی جواد ناصری گروهی است که تخصصی ملی مذهبی کار می‌کند و بنده نویسنده و کارگردان آن هستم. این گروه متشکل از ۳۰ بازیگر است که حدود ۱۲ نفر از آنها نقش اول و چون کار بزرگ است باقی سیاهی لشکر هستند.

در این گروه با توجه به اینکه کارهای ما در فضای آزاد و جمعیت بالا انجام می‌شود، به‌صورت پلی بک و نمایش موزیک به اجرا می‌رود.

۲ سال متوالی نمایشی به نام «غدیرنامه ولایت» را در روز عید غدیر خم از طرف سپاه شهرستان کارون به صحنه بردیم که از طرف سپاه خوزستان به عنوان برنامه فرهنگی مقام اول انتخاب و یک سال هم به نمایندگی از طرف سپاه شهرستان کارون برای اجرای این نمایش به قم اعزام شدیم. زمان اجراها هر شب حدود ۲ هزار نفر برای تماشای نمایش‌ها می‌آمدند.

ما به این علت که کارهایمان تاریخی مذهبی هست سعی می‌شود در گروه از افراد متخصص و کارشناس در این زمینه استفاده کنیم به طور مثال از زهرا پورکاوه کارشناس و متخصص قرآنی، حجت‌الاسلام عباس ناصری متخصص و مشاور مذهبی، شیدا دانیالیان متخصص مد و لباس و طراح لباس، محمد نخلستانی نورپرداز، پوریا شیرنژاد و توفیق الساری آهنگساز و قاسم مقدمی کارشناس قرآنی همکاری دارند.

پروژه «غریبه‌الدار» حدود چهار سال است که از ذهن و ایده بنده به عنوان نویسنده و کارگردان سوخته به حساب میاد و در فکر یک پروژه متفاوت‌تر و تخصصی‌تر به نام «گریه عرشیان» هستم و سه سال است که این ایده در حال تحقیق و بررسی و جمع‌آوری اطلاعات و مستندات هستیم.

پروژه «گریه عرشیان» که به فرهنگ و اسم عاشورا از ازل در ادیان متفاوت و در زمان‌های مختلف می‌پردازد و کاری متفاوت و وسیع از نظر دکور، نور، صدا و صحنه نسبت به «غریبه‌الدار» است، اما نیازمند بودجه و امکانات زیادی هستیم که اطمینان دارم اگر این پروژه به مرحله اجرا برسد در  استان و جنوب کشور در حوزه نمایش تعزیه و تئاتر مذهبی بی‌نظیر و تک می‌شود. امیدوارم روزی این نمایش به اجرا برسد.

 

تئاتر شهرستان کارون را چگونه می‌بینید؟

 

ترکاشوند: تئاتر شهرستان کارون با توجه به زیرساخت‌های فرهنگی و هنری در این شهرستان از جایگاه بسیار پایینی برخوردار است و همیشه مورد بی‌مهری، بی‌میلی و بی‌توجهی مسئولان قرار می‌گیرد و متاسفانه اداره ارشاد کارون هم با توجه به نبود امکانات و دست خالی بودن جوابگوی نیازهای اساسی هنرمندان شهرستان نیست.

شورای بازبینی ما هم‌ تشکیل شده است و حکم ما از استان هم آمده که متشکل از سید کاظم قریشی نیا، پیمان ترکاشوند، جاسم حاتمی، شیخ حسین آلبوزهر و داوود لواف‌زاده هستند و بازبینی در همین شهرستان انجام می‌شود.

زمانی که در جلسات متعدد انجمن استان شرکت می‌کنم شهرستان‌های دیگر خواستار افزایش و یا بازسازی پلاتوها و سالن‌های نمایش خود هستند اما شهرستان ما آرزوی نداشته‌های دیگر شهرستان‌ها را دارد، به این علت که اگر شهرستانی خواستار افزایش ۲ پلاتوی خود به سه پلاتو هست ما همان یک سالن و پلاتو را هم نداریم و در آرزوی یک متر جا و مکان هستیم. 

متاسفانه در شهرستان کارون هیچ مکان مستقلی برای تمرین و اجرای هنرمندان تئاتر نداریم؛ تنها مکان هنری کارون فرهنگسرای مهدیه است که به شهرداری اختصاص دارد و برای ما نیست البته شهردار و مدیریت این فرهنگسرا اتاقی را در اختیار ما به‌عنوان اتاق انجمن قرار داده‌اند و زمانی هم که سالن خالی باشد هنرمندان آنجا تمرین می‌کنند.

نیاز اصلی یک بازیگر مکان تمرین و اجرا است که ما آن را  نداریم. چندین سال است از طرق مختلف از جمله فرمانداری، استانداری، نمایندگان مجلس و ارشاد پیگیری می‌کنیم اما نتایجی حاصل نشده است.

به طور مثال گروه اشراق به ۲ جشنواره راه یافته یا دیگر گروه‌ها با کمترین بضاعت و امکانات کار می‌کنند گاهی در منازل، حسینیه‌ها و یا حتی گروه‌هایی که کارهای با تعداد بالا می‌بنند در جاده ساحلی تمرین می‌کنند.

 

در خصوص فرهنگسازی تئاتر در جامعه توضیح دهید.

 

ترکاشوند: فرهنگسازی و پیشرفت هر جامعه‌ای از تئاتر و نمایش است و تئاتر ابزاری مهم برای انتقال دغدغه‌ها، باید و نبایدها و هنجارهای هر کشور و نیازها است، مثلا در بحث ویروس کرونا باید در خانه ماندن را بین مردم فرهنگسازی کرد که می‌توان با نمایش در فضای مجازی این اقدام را انجام داد.

 

چه خواسته‌ای از مسئولان استان دارید؟

 

ترکاشوند: تنها درخواست ما ازمسئولان استان به ویژه مسئولان حوزه فرهنگ و هنر این است که مکانی را برای تمرین و اجرای نمایش کارون اختصاص دهند؛ به‌طور مثال منازل شرکت نفت در شهرستان بسیار زیاد است که می‌توان از آنها استفاده کرد، حتی می‌توان یک خانه‌ را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم از آن به عنوان پلاتو و مکان انجمن استفاده کنیم.

رئیس ارشاد کارون می‌گوید بودجه ساخت داریم اما مکانی برای احداث در اختیار نداریم و همچنین رئیس انجمن نمایش استان هم می‌گوید مکان را پیدا کنید ما برایتان تجهیز می‌کنیم. چندین بار هم شده مکان پیدا شده ولی بودجه نبوده و گاهی بودجه بوده زمینن نداشتیم و سنگ‌اندازی می‌شود.

بزرگترین درخواست، دغدغه و نیاز شهرستان کارون موضوع مکان است چراکه استعدادهای ناب و زیادی در کارون وجود دارد و تمامی هنرمندان کارون با تمامی کمبودها ولی با اخلاص و صداقت کار می‌کنند، انجمن استان هم همیشه با ما همکاری  و حمایت داشته است.

 

کد خبر 909487

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha