به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ دکتر سید وحید احمدی طباطبایی در پاسخ آنلاین با موضوع" کرونا ویروس و رفتار مردم" در خصوص اینکه آیا ویروس کرونا در هوا معلق است؟ گفت: انتقال ویروس کرونا از طریق هوا عمدتا" بسیار تا بسیار نادر است و انتقال بیشتر از طریق تماس نزدیک(مانند ترشحات دهان و سطوح) صورت می گیرد بنابراین یکی از دلایل این است که بیماری های مسری از جمله سل که از طریق هوا منتقل می شوند، معمولا" هر یک نفر تعداد زیادی را مبتلا می کند در حالی که بیماری کرونا حدود 4 نفر را مبتلا می کند.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: در مکان های بیمارستانی که سرپوشیده هستند و بیماران با علائم شدید حضور دارند، احتمال دارد ترشحات دهان در هوا معلق و چند ساعت هم زنده بماند.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه در طول روز حالات گرفتگی سینه و خارش گلو و سرفه دارم اما شب که می خوابم اصلا" هیچ علائمی ندارم و بعد از خواب نیز خوب هستم آیا به خاطر وسواس در طول روز است؟ افزود: با شیوع این بیماری برخی افراد حساس می شوند اما با توجه به علائمی که گفتید، توصیه دارم وارد سامانه salamat.gov.ir شوید که به خود ارزیابی کمک می کند.
طباطبایی در ادامه بیان کرد: گلودرد می تواند یکی از علائم بیماری باشد اما به تنهایی کمتر مطرح است اما اگر از علائم بیماری هم باشد معمولا" همراه با علائم دیگر مانند تب، سرفه و .. است بنابراین به کسانی که گلودرد دارند توصیه دارم آب نمک قرقره کرده و از مایعات گرم مانند سوپ، آش و فرنی استفاده کنند و همچنین در منزل بمانند و تماس خود را با سایر اعضا خانواده کمتر کنند و اگر امکان داشته باشد در یک اتاق جدا خود را قرنطینه کنند تا ببینند آیا علائم دیگری به آن اضافه می شود یا خیر.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سرکه ضدعفونی خوبی برای سینک و اسکاچ است؟ گفت: سرکه برای از بین بردن ویروس اثربخشی ندارد اما بهترین گندزدا برای سینک و اسکاچ و ... محلول وایتکس رقیق شده است که توصیه دارم یک قاشق غداخوری وایتکس را داخل 4 لیوان آب سرد بریزید و در 24 ساعت یکبار سینک، اسکاچ، کنترل تلویزیون و درب های منزل را ضدعفونی کنید.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به فردی که پرسید همسرم فروشنده میوه و تره بار است و یک هفته سردرد، سرفه، گلودرد و صبح ها سرفه های خلط دار دارد و با خوردن دارو چند ساعتی خوب می شود و دوباره به همان حالت برمی گردد آیا لازم است به بیمارستان مراجعه کند؟ بیان کرد: با توجه به اینکه علائم اولیه را دارد توصیه دارم به پزشک مراجعه کرده تا مورد معاینه قرار گیرد و امیدوارم که تا الان خود نیز قرنطینه در منزل داشته باشند که خیلی کمک می کند و همچنین از مایعات گرم هم استفاده کنند و ظرف و قاشق غذاخوری ایشان را نیز جدا کنید.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گلودرد و گرفتگی بینی با سوزش گلو دارم، مثل اینکه قرار است سرما بخورم آیا می تواند از علائم کرونا باشد؟ گفت: این علائم می تواند شروع بیماری ویروسی باشد اما با توجه به این علائم بهترین کار این است که هر چه زودتر تماس خود را با سایر اعضا خانه محدود و مایعات گرم استفاده کنید و همچنین استراحت نیز داشته باشید و از سامانه هم حتما" استفاده کنید.
طباطبایی در ادامه افزود: فعلا" خدا را شکر تعداد مبتلایان در کرمان کم و خوب است اما اینکه بخواهد اینگونه بماند بستگی به رفتار اجتماعی مردم دارد و نباید خوشحال باشیم چون ممکن است تا یک ماه آینده این بیماری طول می کشد لذا هرچه تعداد تماس ها کمتر باشد و هرچه زودتر خود را با وجود علائم اولیه در خانه قرنطینه کنیم، خیلی کمک می کند به اینکه این اپیدمی کمتر پخش شود.
وی در پاسخ به اینکه برای بخور دادن چه چیزی خوب است که در آب بریزیم و چند بار در طول روز باید بخور بدهیم؟ بیان کرد: اینکه بخواهید بخور مستقیم بدهید نیازی نیست و الان هم متخصصین طب ایرانی و سنتی نیز توصیه دارند که بخور باید به صورت غیرمستقیم باشد و هوای خانه را مرطوب بکند اما محلول اکالیپتوس برای بخور خوب است که می توانید داخل بخور بریزید تا در هوای خانه پخش شود.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: خوشبختانه ویروس کرونا در 80 درصد موارد مانند سرماخوردگی ساده است و اثر چندانی ندارد و ممکن است خوب شود و تنها 20 درصد موارد اثر روی ریه می گذارد که منجر به بستری می شود.
وی در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه مردی 45 ساله با بیماری دیابت کنترل شده هستم و آیا خارش گلو، بدون درد و کمی سوزش و سرفه خیلی کم از نشانه های کرونا است؟ تاکید کرد: در خانه استراحت و تماس خود را محدود کنید و با توجه به علائمی که دارید و دارای بیماری زمینه ای دیابت هستید حتما" به مراکز منتخب مراجعه کنید.
طباطبایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا پروتکل های بهداشتی در پمپ بنزین ها اجرا نمی شود؟ اظهارداشت: در شورای کرونا استان این مسئله مطرح شد و به طور مرتب پمپ بنزین ها با محلول کلر گندزدایی می شود اما در هر حال یک سری از مسائل در کنترل ما است و یکسری دیگر نیست لذا توصیه دارم که خودتان بعد از بنزین زدن حتما" کارت سوخت و کارت بانکی خود را با محلول ضدعفونی کننده در خودرو خود تمیز کنید.
وی در پاسخ به اینکه آیا این خبر صحت دارد که 63 درصد مردم مبتلا به کرونا خواهند شد؟ توضیح داد: این درصد چنانچه در طول یکسال مردم رعایت نکنند ممکن است اتفاق بیفتد اما اینکه بخواهید بگویید این درصد در طول یک ماه است، درست نیست بلکه در طول یکسال ممکن است اتفاق بیفتد اما الان با وجود مداخلاتی که انجام شده این درصد نیست و بسیار به رفتار اجتماعی مردم بستگی دارد.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه در پاسخ به اینکه چرا در بعضی از استان ها از الکل و مشروبات الکلی استفاده می کنند تا به ویروس مبتلا نشوند؟ بیان کرد: یکی از باورهای غلطی که ایجاد شده این است که برخی افراد فکر می کنند الکل تاثیر دارد؛ درصورتی که این الکل بر روی سطوح به عنوان ضدعفونی کننده است لذا الکل و مشروبات الکی که خورده می شود داخل معده می رود و اصلا" تاثیری روی ویروس ندارد و متاسفانه مسمومیت در برخی استان ها را دیدید لذا توصیه اکید دارم دچار این اشتباه غلط نشوید.
وی در پاسخ به اینکه موادغذایی فله ای مانند بادام که خریداری می شود چگونه ضدعفونی شود؟ گفت: معمولا" بادام فله را با پوست خریداری می کنید و بعد در خانه می شکنید و حرارت می دهید که آن حرارت خود ویروس را از بین می برد.
طباطبایی در خصوص اینکه آیا تب سنج های دیجیتالی که بر روی گوشی های اندروید دما را نشان می دهد قابل اطمینان است یا خیر؟ تصریح کرد: این تب سنج ها دقت بالایی ندارند که بخواهیم اطمینان پیدا کنیم که آیا تب واقعی وجود دارد یا خیر؛ اما نکته مهم این است که اگر خودتان احساس تب و کسل بودن می کنید، به خاطر اینکه خیالتان راحت شود به مراکز منتخب مراجعه کرده تا درجه حرارت بدنتان را اندازه گیری کنید.
وی در ادامه در پاسخ به اینکه اگر بیماری ادامه دار بشود که قطعا" مردم نمی توانند یک مدت طولانی خود را قرنطینه کنند و مدارس هم که نمی شود تعطیل باشد و خیلی از کسبه ها خانه نمی مانند تا ویروس مهار شود پس باید چکار کرد؟ گفت: در این خصوص رفتار مردم خیلی مهم است و مردم باید خود در نظر بگیرند که می توانند خانه بمانند یا خدایی نکرده در تخت بیمارستان؛ در هر صورت این اتفاقی است که افتاده اما همه باید به هم کمک کنیم تا این بیماری زمین گیر شود و نباید از خانه ماندن در این شرایط خسته شوید.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به اینکه آیا درست است که بچه های زیر 10 سال کرونا نمی گیرند؟ و آیا می توانند ناقل بیماری باشند؟ گفت: احتمال بیماری کرونا در هر سنی وجود دارد و حتی بچه ها هم ممکن است دچار بیماری شوند اما خوشبختانه فرم بیماری در بچه ها، فرم شدید نبوده و به صورت سرپایی خوب شدند اما اینکه ممکن است بچه ها ناقل بیماری باشند درست است و ممکن است اطرافیانی که با آن ها تماس دارند درگیر بیماری شوند.
وی در پاسخ به اینکه حداکثر دمای بدن چقدر می تواند باشد که جای نگرانی نباشد؟ افزود: اگر دقت تب گیر بالا باشد و درجه حرارت بدن 37 به بالا باشد ممکن است شروع یک تب برای این بیماری باشد زیرا در ابتدا بیماری تب بسیار خفیف است اما درجه حرارت طبیعی بدن زیر 37 درجه است.
طباطبایی در پاسخ به اینکه دستکش های بازاری زود به زود پاره می شوند آیا می شود از دستکش ظرفشویی استفاده کرد؟ گفت: بله؛ دستکش های ظرفشویی بسیار تا بسیار خوب هستند و در طول روز می توان چند بار آن ها را ضدعفونی و دوباره استفاده کرد.
وی در ادامه بیان کرد: بهترین ضدعفونی کننده سبزی و میوه، استفاده از چند قطره مایع ظرفشویی داخل آب است که انگل را از بین می برد و بعد هم باید خوب آبکشی کنند.
معاون بهداشتی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به اینکه آیا ضایعه ریوی بعد از کرونا باقی می ماند؟ بیان کرد: بستگی به شدت آن دارد لذا اگر بیماری زمینه ای از قبل نداشته باشید احتمال بهبودی ضایعه ریوی بسیار بالا است.
وی در پاسخ به اینکه آیا خوردن قرص سرماخوردگی در پیشگیری از بیماری موثر است؟ گفت: خوردن قرص سرماخوردگی در پیشگیری بیماری نقشی ندارد و فقط در تخفیف برخی از علائم ممکن است نقش داشته باشد.
نظر شما