تمرین «زندگی در حال» در روزهای کرونایی/ اخبار کرونا باید از فیلتر روانشناسان بگذرد

حسینی شیوع کرونا و در خانه ماندن را فرصتی برای خودشناسی دانست و گفت: بهتر است در این روزها کتاب بخوانیم و ارتباط خود را با خدا قوی تر کنیم.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: شیوع ویروس کووید  19 در کشور بسیاری از هموطنان را دچار اضطراب ناشی از ابتلا به این بیماری کرده است. بسیاری از متخصصان اظهار داشتند افرادی که بیماری زمینه ای و یا سیستم ایمنی ضعیف دارند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. از طرفی اضطراب و ترس که سیستم ایمنی را به شدت تضعیف می کند ، گریبانگیر بسیاری از افراد شده است. مسئولان در این شرایط بهترین راه برای پیشگیری از بیماری کرونا را در خانه ماندن و رعایت نکات بهداشتی اعلام کردند و حتی با وجود عید نوروز تاکید بر عدم دید و بازدید و سفر داشتند. به منظور اطلاع از راه های کاهش اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا و چگونگی گذران اوقات فراغت در تعطیلات نوروزی متفاوت امسال، گفتگویی با « سید مجتبی حسینی»، روانشناس و نویسنده ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

ترس و اضطراب ناشی از ابتلا به بیماری کرونا چه تاثیراتی بر جسم و روان افراد می گذارد؟

ترس و اضطراب به شدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف شود، قابلیت ابتلا به انواع بیماری ها را پیدا می کند. در مورد بیماری کرونا هنوز بسیاری از مسایل مشخص نیست. نحوه ورود آن به بدن و درمان آن هنوز مشخص نشده است. متاسفانه برخی از افراد ترس از ابتلا به کرونا دارند و همین امر سیستم بدنی آنها را ضعیف می کند. از طرفی یکی از مواردی که برای جلوگیری از ابتلا به کرونا بیان شده است، سیستم ایمنی قوی است. گفته می شود که بدن های قوی با این ویروس مقابله می کنند در صورتی که اضطراب به شدت بدن را ضعیف می کند. در حقیقت می توان گفت که اضطراب هم بدن و هم اعصاب را به شدت درگیر و ضعیف می کند و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد.

 

برای مقابله با اضطراب ناشی از ابتلا به بیماری کرونا چه باید کرد؟

در چنین شرایطی نباید دچار افراط و تفریط شد. مردم باید نظافت و مسایل بهداشتی را رعایت و به تذکرات مسئولان توجه کنند. افرادی که اضطراب محیطی و ژنتیکی دارند و عده ای که زمینه اضطراب و وسواس دارند با شناختی که از خود دارند باید پیشگیری منطقی داشته باشند و در صورت لزوم با پزشک خود مشورت کنند. ما در دنیای تخیلی و جادویی زندگی نمی کنیم، انواع ویروس ها را داریم و ساختمان ژنتیکی ویروس ها تغییر می کند. مسئله دیگر این است که دچار وسواس نشویم. هم بی ملاحظه گی و عدم رعایت بهداشت خطر ابتلا به کرونا را تشدید می کند و هم اضطراب و نگرانی. از طرفی از تاثیر امور معنوی در کاهش اضطراب هم نباید غافل شد.

 

با توجه به اینکه امور معنوی را در کاهش اضطراب ناشی از ابتلا به بیماری کرونا موثر می دانید . چه توصیه ای در این زمینه دارید؟

معنویت در زندگی نقش مهمی دارد. خانواده ها در شرایطی که مجبور هستند در خانه بمانند، بهتر است که زمانی را به رشد معنوی خود بر اساس اعتقادات شان اختصاص دهند. در این فرصت می توان داستان هایی از زندگی پیامبران و ائمه اطهار (ع) خواند، می توان زیارت عاشورا و قرآن خواند و با اهل بیت (ع) ارتباط برقرار کرد. این ارتباطات معنوی باعث می شود که حال  فرد خوب شود. انسان بی خدا، بی هویت است. کسی که خدا را دارد از مرگ هراس و ترسی ندارد و می داند از یک زندگی به زندگی دیگر می رود و هرگز با مرگ جسم به هیچی و پوچی نمی رسد. در نتیجه پرداختن به امور معنوی ضمن رشد روحی با کاهش اضطراب، آرامش و اطمینان قلبی را برای فرد ایجاد می کند. 

 

وظیفه فعالان فرهنگی و رسانه ها برای مقابله با شیوع کرونا چیست؟

رسانه ها نقش مهمی دارند. باید به گونه ای اطلاع رسانی شود که نه ساده انگاری شود و نه ترس و رعب در مردم به وجود بیاورد. مخاطب رسانه ها از اقشار مختلف مردم با طرز فکرهای مختلف هستند. رسانه ها باید اطلاعات دقیق و صحیح به مردم بدهند تا مردم آنها را به عنوان منبع رسمی بشناسند. بهترین کار این است که رسانه ها اخبار خود را از منابع موثق و قابل اطمینان تهیه کنند و اطلاعات کافی و منطقی از پزشکان متخصص دریافت و در اختیار مردم قرار دهند. بهتر این است که اخبار رسانه ها از دو فیلتر عبور کند: فیلتر متخصصان عفونی و دیگری فیلتر روان شناسان. در این صورت اطلاعات خوب و درستی به مردم می رسد و واکنش منطقی نیز از سوی مردم خواهیم داشت.

 

بهترین مکان برای در امان بودن از کرونا ، خانه اعلام شده است و همچنین بر عدم دید و بازدید نوروزی هم تاکید شده است. چه پیشنهادی برای گذران اوقات فراغت در این شرایط دارید؟

برخی از افراد با خانه ماندن دچار اضطراب می شوند زیرا رفت و آمد ندارند، نمی توانند به خرید و منزل دوستان و آشنایان بروند و به گونه ای آرامش خود را از دست می دهند و بیقرار می شوند. این افراد حتما باید برای خود برنامه داشته باشند. در حقیقت همه ما باید یک چهارچوب آرامشی و برنامه برای خود تهیه کنیم. با وجود شیوع سریع بیماری کرونا در خانه، امنیت وجود دارد. باید خانواده ها برای خود یک برنامه تهیه کنند تا دچار روزمرگی و کسالت نشوند. یکی از مسایلی که ممکن است به آن توجه نشود، مسئله خواب است. تغییر سیستم خواب سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. بعضی از خانواده ها در دوران قرنطینه شب ها زیاد بیدار می مانند با این استدلال که کار و درس آنها تعطیل شده است و صبح ها تا دیروقت می خوابند در صورتی که این یک عادت غلط است. توصیه اسلام و روانشناسی این است که شب را برای استراحت بگذاریم و در روز به انجام امور بپردازیم. خواب شب بسیار مهم است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. خانواده ها سعی کنند با اندک امکاناتی که دارند، برنامه هایی تدارک ببینند. مطالعه کتاب ، دیدن فیلم و گفتگو با یکدیگر می تواند در این ایام موثر باشد. شعار من در دوران قرنطینه «زندگی در حال » است. این قرنطینه می تواند برای ما تمرینی باشد که در حال زندگی کنیم، غصه گذشته را نخوریم و به فکر آینده نباشیم. بسیاری از ما یا در گذشته ایم و یا در آینده. شیوع کرونا و در خانه ماندن فرصتی برای خودشناسی و زندگی کردن در حال است. مسئله این است که خداوند همه درها را نمی بندد، قطعا درهایی را باز می کند اما ما چشم به درهای بسته می مانیم و حواس مان به درهای باز نیست.

 

در پیشنهادات خود به کتابخوانی اشاره کردید، پیشنهاد می کنید مردم در شرایط قرنطینه خانگی چه کتاب هایی بخوانند که برایشان جذاب باشد؟

ممکن است به دلیل در گذشته ماندن و وجود اضطراب، حوصله کم شود و فرد تمایلی به کتاب خواندن نداشته باشد. در اینجا مسئله انتخاب کتاب بسیار مهم است. یکی از مواردی که به ما کمک می کند در حال زندگی کنیم، کتاب خواندن است. در حقیقت کتاب ما را در حال نگه می دارد. وقتی کتاب می خوانیم به این تفکر نزدیک می شویم: زندگی در حال و اکنون. در شرایطی که به دلیل بیماری کرونا در خانه هستیم، بهتر است کتاب های جذاب کتاب های تخیلی، رمان و داستان بخوانیم. در این صورت میل و رغبت ما به مطالعه بیشتر می شود.

 

و حرف آخر ؟

 مراقب بچه ها باشیم. بچه ها بیشتر در معرض استرس و اضطراب هستند. سعی کنیم با بچه ها بازی کنیم، برایشان قصه بگوییم، سیستم ایمنی آنها را با ترس از بیماری ضعیف نکنیم. سعی کنیم خودمان نیز از اخبار فاصله بگیریم. موضوع بیماری کرونا مهم است و از طرفی مبهم. تنها کاری که می توان کرد، پیشگیری، رعایت بهداشت و نظافت است اما اینکه مدام به اخبار گوش بدهیم که چند نفر ابتلا شدند و چند نفر جان باختند، فایده ای برایمان ندارد جز اینکه ما را با گذشت زمان، دچار اضطراب و وحشت می کند. سعی کنیم از این ایام نوروز که متفاوت با سال های قبل است و نباید به دید و بازدید رفت به خوبی استفاده کنیم. امیدوارم سال نو، سالی همراه سلامتی و برکت برای همه هموطنان باشد.

 

کد خبر 907903

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha