مسلم ناصری، نویسنده در مورد تأثیرات سفارشنویسی در تولید آثار فاخر و ماندگار ادبی به خبرنگار شبستان گفت: موافق سفارشنویسی نیستم. امروزه نویسندگان ما ناخودآگاه در ورطه سفارشنویسی افتادهاند، زیرا مراکز فرهنگی به منظور تولید کارهای جدید و نو به گونههای مختلف به نویسندگان سفارش کار میدهند.
ناصری با بیان اینکه سفارشنویسی به هیچوجه منجر به تولید آثار فاخر نمیشود، بیان کرد: داستاننویسی کاری خلاقانه است که نویسنده باید به ضرورت آن ایمان داشته باشد، اما نویسنده در سفارشنویسی باید در موضوعی قلم بزند که به آن اعتقاد ندارد و یا آمادگی لازم را در این زمینه دارا نیست.
وی که تاکنون بیش از 25 کتاب به چاپ رسانده، معتقد است که سفارشنویسی ضربه مهلکی برای کارهای بکر است، به گونهای که این امر که حتی در عرصه دفاع مقدس نیز باب شده، همچون قفلی بر دهان داستاننویسی بسته شده است.
وی کارهای سفارشی را فاقد کیفیت و تأثیرگذاری لازم دانست و افزود: نویسنده در سفارشنویسی به جای خلاقیت باید تابع کارفرما باشد. نویسنده گاهی میخواهد داستان را تغییر دهد اما سفارشدهنده این اجازه را به وی نمیدهد. در حقیقت سفارشنویسی جلوی خلاقیت نویسنده را میگیرد و به داستان ضربه کاری وارد میکند.
نویسنده کتاب "مسافر و شهرهای بینشان" که به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و کتاب سال حوزه معرفی شده است، تصریح کرد: سفارشنویسی با وارد کردن ضربه مهلک بر داستاننویسی باعث عقبگرد در این حوزه شده است. سفارشدهنده موضوع، روند داستان و حتی کلمات داستان را برای نویسنده مشخص میکند و نوع نگاه خود را بر نوشته غالب میسازد و به همین دلیل کارهای سفارشی جان و مایه لازم را ندارد.
به گفته ناصری، زمانی تا حدی انجام کارهای سفارشی در حوزه تاریخی و مذهبی لازم بود تا جامعه به توازن برسد اما متأسفانه در حال حاضر که این نیاز رفع شده، سفارشنویسی تبدیل به یک مدل شده است، در صورتی که باید در اقلیت باشد نه اکثریت.
نویسنده "سردار تنها"، "مسافر غریب" و "شتر سرگردان" خاطرنشان کرد: در خارج از کشور سفارشنویسی انجام میشود، اما با این تفاوت که در آنجا تمام خواستههای کارفرما انجام نمیشود، یعنی جا برای خلاقیت و مانور نویسنده وجود دارد.
وی یکی از دلایل پایین بودن تیراژ کتاب را باب شدن سفارشنویسی بیان کرد و گفت: در کشوری که 18 میلیون دانشآموز و دانشجو دارد، چرا باید تیراژ کتاب 5000 باشد، دلیل این است که این کتابها برای مخاطب نوشته نشده بلکه برای کارفرما نوشته شده است و به همین دلیل در جذب مخاطب ضعیف است.
ناصری حمایت مالی از آثار نویسندگان بدون اعمال سلیقه را خالی از اشکال دانست و ادامه داد: اگر ارگان و مؤسسهای از نویسندگان برای خلق آثار جدید حمایت مالی کند، بدون اینکه سلیقهای را حاکم بر کار کند و زاویه دید خود را حاکم بر نگاه نویسنده نمایند، به اثر لطمه وارد نمیشود. وقتی نویسنده خود موضوع را انتخاب میکند و آزادانه قلم میزند به اثرش آسیبی وارد نمیشود.
این نویسنده با بیان اینکه ما به جای خلق اثر، کتابسازی داریم، اظهار داشت: تعداد کتب منتشر شده در کشور ما زیاد است اما عناوین و کیفیت آنها کم است. متأسفانه ما تابع اکثریت شدیم نه تابع کیفیت.
ناصری با تأکید بر ایجاد یک جنبش برای حمایت از نویسندگان تصریح کرد: نویسندگانی که از راه نویسندگی امرار معاش میکنند، برای گذران زندگی با سختی مواجه میشوند و مجبور میشوند که در کنار نوشتن به کارهای دیگر از جمله سفارشنویسی روی آورند. بر این اساس وزارت فرهنگ و ارشاد و نهادهای فرهنگی باید از شعرا و نویسندگان حمایت کنند تا آنها از حداقل امکانات برخوردار باشند و بتوانند آثار خوبی را به رشته تحریر درآورند.
پایان پیام/
نظر شما