از اشتغال‌زایی تا ایجاد کانون علم‌آموزی در مساجد همنام با حضرت زینب(س)

برگزاری دروس مباحثه طلاب، ایجاد کانون علم‌آموزی، حرکت در مسیر کارآفرینی و اشتغال و دستگیری از نیازمندان ازجمله فعالیت‌های مساجد و کانون‌های فرهنگی هنری همنام با حضرت زینب(س) است که به حرکت در مسیر مسجد تراز کمک می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،فاطمه اقبالی، مساجد مردمی‏ ترین پایگاه ارتباط با خدا در روی زمین هستند و همواره به عنوان مدرسه تزکیه و تعلیم دانش، عرصه رشد و تعالی انسان‏ های خداجو و پناهگاه همیشگی بندگان خدا، پایگاه ترویج خیر، تهذیب نفس و اعمال خداپسندانه بوده اند. این خانه های خدا، بهشتی است که مردم در آنجا فراغ از روزمرگی ها طعم شیرین ارتباط با خدا را می چشند.

 

 همزمان با 15 رجب سالروز رحلت حضرت زینب(س) به معرفی تعدادی از مساجد و کانون های فرهنگی هنری فعال همنام با آن حضرت می پردازیم.

 

مسجد حضرت زینب (س) مشهد

مسجد حضرت زینب (س) حدفاصل دکتر بهشتی ۳۱ و ۳۳ مشهد مقدس واقع شده است. مسجدی که نه تنها از نظر نما و وسعت جزو مساجد برجسته شهر به شمار می‌رود، بلکه با فعالیت‌های مختلف خود و اقداماتی که انجام می‌دهد، توانسته مخاطبان پیر و جوان زیادی را جذب مسجد کند.

 

این مسجد با قدمت ۵۵ سال ابتدا به صورت چادر برای اقامه مراسم عزاداری در ایام محرم و صفر ایجاد شد، اما با گذشت زمان و به همت و کمک اهالی محله و خیران تبدیل به مسجدی با ۳ هزارمتر زیربنا شد.

 

سال ۱۳۵۰ به‌دلیل جمعیت زیادی که به مسجد می‌آمدند و فضای مسجد ظرفیت لازم برای حضور آن‌ها را نداشت، هیئت امنا تصمیم گرفتند تا ساختمان مسجد را بزرگ‌تر کنند در همین راستا حیاط خلوتی را که مسجد داشت به شبستان اضافه کردند و دو، سه سال بعد نیز قسمتی از حیاط اصلی را به مسجد افزودند. در نهایت شبستان حدود ۲۰۰ متری می‌شد که کنار آن راهرویی قرار داشت که از طریق آن وارد مسجد می‌شدند و بالکن بالایی مسجد به زنان اختصاص داده شد.

 

چون مساجدی که در این اطراف وجود داشتند به نام حضرت رسول (ص) و حضرت قائم (عج) بودند و از طرفی مساجد کمتری با نام حضرت زینب (س) در شهر مشهد قرار داشت، اهالی محله در آن زمان تصمیم گرفتند که مسجد را به نام عمه سادات نام‌گذاری کنند که بسیار خوش‌نام و پربرکت نیز بوده است.

 

محله ای که مسجد حضرت زینب(س) واقع است در دوران قبل از انقلاب به نام «کوی افسران» معروف بود، چون در تمام این محدوده افسران ارتش سکونت داشتند و بیشتر اهالی را نظامیان تشکیل می‌دادند، اقدامات انقلابی از قبیل پخش اعلامیه و نوار کاست صحبت‌های امام(ره) در چنین محله‌ای کاری بس دشوار بود، اما مرحوم حجت‌الاسلام حائری که یکی از قدیمی‌های محله و از بنیان‌گذاران مسجد بود هدایت مردم را به عهده گرفته و فعالیت‌های انقلابی با رهنمود‌های وی صورت می‌گرفت.

 

بسیج مسجد حضرت زینب(س)در سال ۵۸ هم‌زمان با دیگر پایگاه‌های مقاومت در کشور تشکیل شد و فعالیت خود را با جذب جوانان محله آغاز کرد، در ابتدای فعالیت خود تأمین امنیت برای محدوده‌های استراتژیک اطراف مسجد مانند تأمین مخازن آب کوهسنگی، سرم‌سازی رازی و پمپ بنزین خیابان احمدآباد بود.

 

در حال حاضر هر شب جلسه تفسیر موضوعی قرآن بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد برگزار می‌شود، شب‌های دوشنبه زیارت عاشورا، شب‌های چهارشنبه دعای توسل و شب‌های جمعه دعای کمیل قرائت می‌شود. همچنین گروه فرهنگی نوجوانان در مسجد فعال است و شب‌های یکشنبه جلسه قرآن با حضور استادان و قاریان معروف برگزار می‌شود که با استقبال بسیار خوب نوجوانان و جوانان محله روبه‌رو شده است.

 

 یکی دیگر از رویکردهای مسجد حضرت زینب(س) این است که شب‌های جمعه در مسجد برنامه‌ای برای کمک به نیازمندان محله برگزار می شود، به این شکل که فردی از اهالی صندوقی را در بین نمازگزاران می‌چرخاند تا هر کس در حد وسع و توان خود کمک کند، از محل همین کمک‌ها ۱۶ خانواده بی‌بضاعت زیر پوشش حمایتی مسجد قرار دارند که بسته غذایی و کمک نقدی دریافت می‌کنند.

 

 موضوع جالب توجه این است که در مسجد حضرت زینب (س) به هیچ وجه فرد متکدی اجازه ورود ندارد و اگر فردی در این قالب وارد مسجد شود، یکی از اعضای هیئت امنا به‌سراغ او رفته و مشکلش را پرس و جو می‌کند، سپس آدرس و شماره تماس او را می‌گیرد تا با تحقیقاتی که می‌شود از صحت و سقم مشکل او باخبر شود، در صورتی که حرف‌های او صحت داشته باشد از سوی مسجد به این فرد کمک می‌شود، اما اگر او متکدی باشد و فقط برای گرفتن مبلغی به مسجد آمده باشد، تحت پوشش کمک های مسجد قرار نمی گیرد.

 

مسجد حضرت زینب(س) پردیسان قم

مسجد حضرت زینب(س) در مجتمع قاضی طباطبایی مرکز پردیسان قم واقع است. از این مسجد به جهت برگزاری دروس مباحثه برای طلاب به عنوان فیضیه دوم نیز یاد می شود. این مسجد جزو مساجد فعال و کانون علم و فرهنگ و مصداقی از یک مسجد پرشور طبق فرهنگ اسلامی است. خصوصا اینکه اخیرا نمازجمعه پردیسان دومین نماز جمعه بزرگ قم به این مسجد منتقل شده است.

 

مسجد حضرت زینب(س) مکان مناسبی برای برگزاری کلاس‌های اوقات فراغت تابستان ویژه طلاب جامعه‌الزهرا(س) ساکن در پردیسان است.طلاب جامعه‌الزهرا(س) به همراه فرزندانشان می‌توانند در دوره‌های آموزشی و مهارتی این طرح شامل برنامه‌های قرآنی و معارفی، ورزشی، هنری، مهارتی و کامپیوتر شرکت کنند.برگزاری کلاس‌های مختلف تابستانی در دو قالب آموزشی و تربیتی ارائه می‌شود.

 

تمام تلاش‌های مرکز این است که کلاس‌ها متناسب با اوضاع اقتصادی و شرایط طلبگی برگزار شود تا تعداد بیشتری از بانوان در این برنامه‌ها شرکت کنند.از جمله برنامه‌های تربیتی این مرکز، برگزاری حلقه‌های صالحین است که با حضور اساتید، مربیان و قاریان قرآنی ویژه تمام گروه‌های سنی به‌ویژه نوجوانان برگزار می‌شود.در این طرح، کلاس سواد رسانه ویژه مادرانی که دغدغه تربیت فرزندان خود را دارند، تشکیل می‌شود و شرکت‌کنندگان می‌توانند جهت آشنایی و نقد انواع شبکه‌های اجتماعی، بازی‌های کامپیوتری و شبکه‌های ماهواره‌ای در این دوره حضور پیدا کنند.

 

بعد از گذاراندن این دوره‌ها، مدرک رسمی برای کلاس‌های قرآنی از سوی سازمان تبلیغات اسلامی و کلاس‌های کامپیوتر از سوی بسیج رسانه مؤسسه شهید اندرزگو و کلاس‌های هنری از طرف اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرکت‌کنندگان اعطا می‌شود.

 

کانون فرهنگی هنری حضرت زینب (س) مسجد جامع شهردوساری شهرستان عنبرآباد جنوب کرمان

کانون فرهنگی هنری حضرت زینب (س) مسجد جامع شهر دوساری شهرستان عنبرآباد جنوب کرمان در سال ۱۳۹۱ تاسیس شد و هر ساله برنامه های متنوع فرهنگی هنری را اجرا می کند. برگزاری دوره های آموزش حفظ، روخوانی، روانخوانی و تفسیر قرآن کریم، آموزش صحت قرائت نماز، جلسات ادعیه خوانی، همایش پیاده روی ویژه بانوان و نیز دوره های آموزش هنرهای دستی به بانوان از جمله برنامه های این کانون فرهنگی هنری است.

 

جلسات ادعیه خوانی شامل قرائت دعای ندبه و زیارت آل یاسین در روزهای جمعه و نیز قرائت دعای توسل در سه شنبه های هر هفته،آموزش های مهارت محور، دوره های آموزش آشپزی، روبان دوزی، گلدوزی و گلابتون دوزی که با استقبال بانوان برگزار می شود از دیگر برنامه های این کانون است که زمینه اشتغال خانگی تعداد زیادی از بانوان را فراهم کرده است.

 

آموزش مهارت های زندگی با هدف کاهش آسیب های اجتماعی در حوزه خانواده با عنوان طرح «چهره به چهره » بخش دیگری از برنامه های این مسجد است.در این طرح با توجه به معیارهای اسلام در خصوص انتخاب همسر، آئین همسرداری و فرزند پروری به متقاضیان مشاوره رایگان قبل و بعد از ازدواج ارائه می شود.

 

هدف از اجرای برنامه های فرهنگی هنری مسجد محور، جذب حداکثری تمامی گروه های سنی به مسجد و کانون است تا بتوانند در محیطی معنوی علاقه های خود را دنبال کنند.

 

کد خبر 903349

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha