به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، احساس نگرانی، اضطراب، سردرگرمی، ترس و عصبانیت در زمان بحران پدیده ای است که بسیاری از مردم با آن مواجه می شوند، اما باید بدانیم که حفظ آرامش و تقویت روحیه نشاط و معنویات، مهمترین راهکار مقابله با موضوع بحرانی این روزهای کشور یعنی کروناست.
هر ساله با نزدیک شدن به ایام نوروز مردم در حال و هوای عید به سر می بردند و با حضور در بازارها به دنبال خریدهای نوروزی برای خود و خانواده هستند، اما این روزها ورود مهمان ناخوانده ای که هیچ کسی دل خوشی از آن ندارد به عنوان عاملی برای دلهره در بین مردم شده است و به تبع آن خیلی از کار و کاسبی ها تعطیل شده و خیلی از مردم خود را در خانه قرنطینه کرده اند و استرس و نگرانی مهمان ناخوانده ذهن خیلی از ایرانی ها شده است.
« حسین قاسمی »، مسئول فروش یکی از داروخانه های سطح شهر بندرعباس می گوید: این روزها میزان مراجعه مردم به داروخانه ها حدود 5 تا 10 برابر شده است و این نشان از نگرانی مردم دارد.
حفظ آرامش و تقویت نشاط مهمترین راهکار مبارزه با کرونا است
الیاس زارع، یکی از شهروندان بندرعباسی می گوید: برای دوری از استرس تلاش می کند کمتر به اخبار ضد و نقیض فضای مجازی توجه کند و اخبار را بیشتر از رسانه های معتبر دنبال می کند.
خانم سعیدی دیگر شهروند بندرعباسی نیز که خانه دار است می گوید: بچه ها را در منزل با داستان و قصه سرگرم می کند و سعی می کند محیط خانه را با ایجاد سرگرمی های مختلف و کتاب خواندن برای کودکان محیطی شاد و آرامش بخش قرار دهد.
قریشی، یکی دیگر از شهروندان می گوید: مردم ما 8 سال جنگ را پشت سر گذاشتند و این ویروس هم شکست خواهند داد و برای ایرانی ها مقاومت و حفظ روحیه بهترین رمز موفقیت است.
مردم در زمینه ویروس کرونا دچار هیجان جمعی شده اند
« منصور اخلاقی پور »، از جامعه شناسان هرمزگانی نیز می گوید: این روزها مردم دچار هیجان جمعی شده اند و ترس مشترکی دارند اما همه مردم یک دسته نیستند و دسته اول مردمی هستند که موضوع را جدی گرفتند و دچار نوعی هراس شدند و برای مقابله با کرونا از محل زندگی خود دور شدند و با رفتن در روستاها تصور می کنند که هوای روستا تمیزتر است و احتمال ورود ویروس کمتر است و یا اینکه کلا خود را در منزل حبس کرده که یک رفتار هیجانی ناشی از هراس اجتماعی است و عاملش ویروس کروناست.
وی می گوید: یک دسته دیگر از کسانی که احساس ترس دارند ولی رفتارشان طبیعی تر است از منزل خارج می شوند ولی احتیاط های لازم را رعایت می کنند و اما دسته سوم کسانی هستند که هیچ احساس ترس و هراسی ندارند و رفتارهاشون مثل سابق است و نوعی بی مسئولیتی را در رفتار هاشون در جامعه شاهد هستیم که هیج نظافت شخصی و گروهی را رعایت نمی کنند و خودشان را در فضای ایزوله قرار نمی دهند، در محل های تجمع و در رفت و آمدها هستند اینها ممکن است ضمن اینکه خودشون آلوده باشند بقیه افراد جامعه را هم نیز آلوده کنند.
اما برای کنار آمدن با احساس منفی در زمان بحران چه کار باید کرد؟
خانم سالاری، روانشناس می گوید: احساس نگرانی سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی می شود و مردم باید در همچین مواقعی تنها با مشاور صحبت کنند و در زمینه سلامت روان و سلامت جسم برنامه ریزی داشته باشند.
وی می افزاید: مردم سعی کنند زمان کمتری را صرف اخباری کنند که باعث نگرانی آنها می شود.
انس با معنویات و حفظ روحیه معنوی سبب ایجاد آرامش می شود
حجت السلام دهقانی کارشناس مذهبی نیز می گوید: در مواقع ایجاد بحران و بلایا، تقویت روحیه معنوی و رجوع به ادعیه و تلاوت و انس با قرآن بسیار تاثیرگذار است.
وی می افزاید: دعا، استغفار، قربانی کردن، پرداخت صدقات و کمک به محرومین در رفع بلا بسیار تاثیر گذار است.
این کارشناس مذهبی ادامه می دهد: با قرآن انس بیشتری بگیریم و دعاهایی که توصیه فراوانی به آنها شده به صورت فردی و جمعی در خانواده ها قرائت شود.
رسانه ها نقش مهمی در آگاهی بخشی و حفظ روحیه مردم در بحران ها دارند
این روزها که بیشتر مردم در خانه ها هستند و کمتر به به خیابان اماکن عمومی حضور می یابند لازم است رسانه ملی نیز برنامه های خود را متناسب با نیازهای مردم تنظیم کند و با ایجاد برنامه های سرگرم کننده و نشاط آفرین، مردم را از نگرانی ویروس کرونا دور کند و هم یاری رسان دولت در مقابله با بحران کرونا باشد.
هنرمندان با اجرای برنامه های مختلف فرهنگی و هنری در فضای مجازی مردم را تشویق به حفظ روحیه کنند
هنرمندان مختلفی در کشور و در استان هرمزگان این روزها با ساخت کلیپ های نشاط آفرین و انتشار آن در فضای مجازی تلاش می کنند مردم را از استرس این روزهای سخت دور نگه دارند.
خانم صاحب که در زمینه ساخت انیمیشن فعال است، این روزها با ساخت انیمیشن های جذاب با چاشنی طنز تلاش می کند که مردم را سرگرم کندو اوقات خوشی را برای مردم فراهم کند.
فقدان امکانات و سوء مدیریت مهمترین دلیل هراس اجتماعی از پدیده کرونا است
شیوع پدیده کرونا این را ثابت کرد که مدیریت یکپارچه کرونا در کشور وجود ندارد و در پدیده سیل ،زلزله و سایر پدیده های طبیعی نیز شاهد سوء مدیریت ناشی از مدیریت چندباره و عدم انسجام در تصمیم گیری ها را شاهد بودیم.
اخلاقی پور جامعه شناس می گوید: تصمیم گیری ها بیشتر هیجانی است و تصمیم ها مبتنی بر یک روزمرگی است و برنامه و خط مش گذاری لازم برای مقابله بلند مدت وجود ندارد و معمولا مثل بسیاری از آسیب های اجتماعی معلول نگر هستیم تا علت نگر و علت ها را رها می کنیم و به معلول ها تکیه می کنیم تا زمانی که بتوانیم کار را ادامه بدیم مگر اینکه خود معلول از بین برود که این یک نقطه ضعف اساسی است.
اعتماد اجتماعی مردم نسبت به سیستم مدیریتی در زمان بحران خیلی کاهش یافته است
در زمینه کرونا اعتماد اجتماعی مردم نسبت به سیستم مدیریتی خیلی کاهش یافته و سرمایه اجتماعی ما کاهش داشته در بحث پدیده کرونا و این آسیب جدی تر شده و بعد از کرونا آسیب های خودش را بیشتر به منصه ظهور خواهد رساند و بار دیگر نشان داد که مدیریت باید مبتنی بر عقلانیت و مبتنی بر مسئولیت پذیری اجتماعی و علم و دانش باشد.
اخلاقی پور می افزاید: مدیریت را نمی توان صرفا بر قدرت و زور و در واقع بخشنامه و تحکم اداری و قانونی متکی کرد و این در رفتارهای تمام ایرانی ها خودش را نشان داد و در استان هرمزگان هم یقینا همین گونه است.
تصمیم گیری های مدیریتی در سطح کشور و استان تحت تاثیر فشار شبکه های اجتماعی بود
این جامعه شناس می گوید: بسیاری از تصمیم گیری های مدیریتی در سطح کشور و استان تحت تاثیر فشار شبکه های اجتماعی بود و اگر شبکه های اجتماعی و خودآگاهی مردم و بازتولید اطلاعات و دانش مردم در این رابطه نبود و کمک بخش مدنی که شامل پزشکان و بهیاران و پرستاران نبود چه بسا عملکرد مدیریتی کشور و استان به مراتب آسیب پذیرتر از این بود و ضعف خودش را نشان می داد.
نظر شما