«منصور کوهیرستمی» امروز (شنبه ۱۷ اسفند) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز، در اقدامات کتابخانههای عمومی خوزستان در مقابله با ویروس کرونا اظهار کرد: در چند روز اخیر کشورمان همانند بسیاری از کشورهای دنیا درگیر ویروس جدیدی از خانواده ویروس کرونا به نام «کووید-19» (COVID-19) است که موجی از نگرانی و دلهره را در کشور و در پیرامون زندگیمان ایجاد کرده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خوزستان با بیان اینکه كتابخانههای عمومی مراكز مهم اطلاعاتی محسوب میشوند افزود: کتابخانهها پس از یک بحران از جمله بحران فعلی ویروس کرونا، نقش اجتماعی بزرگتری را باید به عهده بگیرند و آن هم دسترسی آزاد به اطلاعات مناسب در خصوص این بیماری است.
وی با اشاره به اینکه این یک نقش جدید و گسترده برای کتابخانهها محسوب میشود و باید این چالش را با آغوش باز بپذیرند اضافه کرد: یکی از نیازهای اصلی حین و بعد از بحران داشتن اطلاعات دقیق است و این دقیقا همان چیزی است که کتابداران برای ارائه آن آموزش دیدهاند و آنچه بیش از هر چیزی در این چند روز خود را نشان داده عدم آمادگی اطلاعاتی و آموزش صحیح از مجرای مناسب در خصوص این ویروس است.
کوهیرستمی با تاکید بر اینکه نبود و خلاء اطلاعاتی و آموزشی و سرگردانی مردم برای به دست آوردن اطلاعات مناسب در خصوص این بیماری، بار روانی مضاعفی بر جامعه ایجاد کرده است اذعان داشت: اشاعه حجم زیادی از اطلاعات درست و نادرست در خصوص این بیماری و تجویز مصرف برخی مواد غذایی و دارویی و روی آوردن مردم به برخی مواد دارویی غذایی منجر به گرانی بیش از حد آنها نیز شده است.
وی با اشاره به اینکه گرانیها در کنار بار و فشار روانی خود ویروس کرونا باعث شده شاهد فشار مالی و اقتصادی مضاعفی نیز به خانوادهها باشیم تصریح کرد: همه این مسائل نشان میدهد که در کشور باید برنامهریزی مناسبی برای افزایش توجه به اطلاعات سلامت مردم و ارتقای سواد سلامت در جامعه صورت گیرد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خوزستان ابراز کرد: اصطلاح سواد سلامت، به مفهوم یک مهارت شناختی و به عنوان مسألهای مهم و تأثیرگذار در نظام مراقبت سلامت نخستین بار در سال 1974 در یک پنل آموزشی در مورد آموزش بهداشت مطرح شد.
وی بیان کرد: به طور معمول سواد سلامت را به عنوان طیف گستردهای از دانش و مهارت در زمینه کسب، پردازش، فهم و بهکارگیری اطلاعات سلامت تعریف میکنند و بدون شک یکی از نهادهای اثرگذار برای توسعه سواد سلامت در جامعه، کتابخانههای عمومی هستند.
کوهیرستمی اضافه کرد: در خوزستان گامهای اولیه برای این موضوع در آخرین جلسه انجمن کتابخانههای عمومی استان برداشته شد و این امر به عنوان یک دغدغه مهم در خوزستان مطرح و قرار بر این شد که در جلسه بعدی طرح مشترک ادارهکل کتابخانههای عمومی استان و دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز جهت اجرا در استان تصویب شود.
وی به شرح برنامههای انجام شده در خصوص این ویروس در کتابخانههای عمومی استان پرداخت و عنوان کرد: به جهت جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا و از آنجایی که کتابخانههای عمومی محل تجمع بوده، نسبت به تعطیلی کتابخانههای عمومی طبق مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا اقدام شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خوزستان با بیان اینکه همچنین تمامی کتابخانههای عمومی استان در این مدت ضدعفونی و گندزدایی شدند اظهار کرد: در خصوص کتابهای امانتی که در دست مردم است، هیچ جای نگرانی وجود ندارد و تمامی کتابخانههای عمومی استان پس از پایان این مساله و آغازبهکار به روال عادی برمیگردند.
وی حاطر نشان کرد: ارائه اطلاعات مناسب در خصوص ویروس کرونا در پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور و شبکههای اجتماعی ادارهکل کتابخانههای عمومی خوزستان در حال انجام است.
کوهیرستمی تاکید کرد: همچنین انجمن ارتقای کتابخانههای عمومی ایران با هدف مشارکت در مبارزه با ویروس کرونا، پایگاه اطلاعاتی ویژه ویروس کرونا را با مشارکت گروهی از متخصصان علم اطلاعات و دانششناسی راهاندازی کرده که باید تلاش شود این سامانه به مردم جهت دستیابی به اطلاعات صحیح در خصوص این ویروس اطلاعرسانی شود.
وی اجرای فعالیتهای فرهنگی کتابمحور از طریق شبکههای اجتماعی توسط کتابداران کتابخانههای عمومی کشور را از مهمترین برنامههای اجرا شده در فضای مجازی توسط کتابداران و کتابخانههای عمومی دانست.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خوزستان ادامه داد: مسابقه نقاشی «کرونا را شکست میدهیم» ویژه گروه سنی چهار تا 12 سال، کتابخوانی در تعطیلات کرونا و مراقبتهای بهداشتی در مواجهه با کرونا ویروس از جمله این برنامه ها است.
وی یاد آور شد: همچنین پویش معرفی کتاب توسط کتابداران با عنوان «هر کتابدار یک کتاب»، از جمله برنامههای ما بوده، به این شکل که کتابداران با ضبط فیلم موبایلی از کتابهای خوانده شده، کتاب را معرفی میکنند.
کوهیرستمی در پایان از مردم خواست در این ایام با توجه به تأکید مسئولان استان در خانههای خود بمانند و کتابهای کتابخانههای شخصی خود را مطالعه کنند و به محض اتمام این بحران، روند ضدعفونی کردن مجدد کتابخانههای عمومی استان آغاز خواهد شد و پس از اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح در زمان مقتضی کتابخانههای عمومی خدمترسانی به مردم استان را از سر خواهد گرفت.
نظر شما