تحقق «رونق تولید» با ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در جهرم/ حمایت از سرمایه گذاری در حوزه تولید

رحیمی منطقه ویژه اقتصادی را دروازه صنعتی شدن شهرستان جهرم دانست که علاوه بر تشویق و حمایت از سرمایه گذاران زمینه تولید اشتغال برای هزاران نفر از جوانان را مهیا می کند.

خبرگزاری شبستان - جهرمسال 1398 از سوی مقام معظم رهبری به «رونق تولید» نامگذاری شده و اکنون که در پایان سال قرار داریم این سئوال برای‌مان پیش می آید «برای تحقق این شعار رهبری انقلاب چه کاری انجام داده ایم؟». استان فارس نیز که مهد کشاورزی کشور است به دلیل محدودیت منابع آب نیازمند سوق داده شدن به سوی صنعت بوده و این ۲ حوزه باید به هم گره بخورد تا چرخ اقتصاد استان به خوبی بچرخد. از اقداماتی که هم چرخ صنعت را می چرخاند و هم به تقویت حوزه کشاورزی و بازده اقتصادی آن کمک می کند، «مناطق ویژه اقتصادی» است که نه تنها به تولید اشتغال کمک کرده بلکه حمایت های ویژه از سرمایه گذاران در این مناطق سبب شده تا حوزه صنعت در کشور رونق بگیرد. شهرستان جهرم نیز چند سالی است که با تصویب منطقه ویژه اقتصادی در مجلس و دولت به ایجاد این منطقه اقدام کرده و اکنون در حال پذیرش سرمایه گذاران است. با «محمدکاظم رحیمی» کارشناس و تحلیل گر اقتصادی همراه شدیم تا در مورد مزیت های منطقه ویژه اقتصادی در رونق تولید و شکوفایی اقتصادی شهرستان جهرم و استان فارس برای ما بگوید. شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می کنیم.

 

ضرورت ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان جهرم چیست؟

منابع عمده مرکبات و نخیلات واقع شده در جهرم و دیگر شهرستان های استان فارس، ظرفیت بزرگی در جهت راه اندازی صنایع فرآوری، صنایع بسته بندی و تکمیلی و هم چنین صنایع بالادستی و پایین دستی این حوزه فراهم کرده است. به گونه ای که با جرئت، می توان این مناطق را بهشت سرمایه گذاری صنایع تکمیلی حوزه مرکبات و نخیلات به علت نزدیکی به مواد اولیه قلمداد کرد.

مطالعات اقتصادی نشان می دهد، نزدیکی به خوشه های صنعتی و دسترسی سریع به مواد اولیه از جمله شروط لازم برای سرمایه گذاری در یک منطقه است. شرط کافی، اما فراهم بودن زیرساخت هایی است که نقش بزرگی در توجیه اقتصادی یک سرمایه گذاری ایفا می کند. از جمله این زیرساخت های اساسی، می توان به دسترسی فرودگاهی و هم چنین منطقه ویژه اقتصادی اشاره کرد.

 

 

مزیت شهرستان جهرم برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی چه بوده است؟

از حیث زیرساخت منطقه ویژه اقتصادی، لازم به ذکر است، در کل کشور حدود ۴۳۰ شهرستان و قریب یک هزار و ۲۰۰ شهر وجود دارد. با این حال تنها ۳۷ منطقه ویژه اقتصادی فعال یا در حال ساخت در کلِ کشور تعریف شده است و این یعنی هشت درصد شهرستان های ایران از این امتیاز برخوردارند.  شهرستان جهرم، به علت ظرفیت های اقتصادی موجود و نزدیکی به مواد اولیه، و هم چنین قرار گیری در مسیر ترانزیت اصلی شمال به جنوب و نزدیکی به بنادر اصلی کشور این توجیه را داشته است که جزو ۳۷ منطقه ویژه اقتصادی کشور قرار بگیرد که در افق ۱۴۰۴ در حوزه صادرات و صادرات مجدد پیشگام شود.

از یک نگاه دیگر، تنها سه دهم درصد از خاک کشور این توانایی بالقوه را داشته است، تا مجوز منطقه ویژه اقتصادی بگیرد. خوشبختانه شهرستان جهرم که وسعت آن به نسبت کل کشور کمتر از ۲هزارم درصد است، جزو مناطقی است که از این امتیاز بزرگ بهره گرفته است. امتیازی که زمینه های اقبال کارآفرینان به سمت احداث کارخانجات صنایع تبدیلی و تشکیل زنجیره ارزش افزوده را فراهم می کند.

 

 

منطقه ویژه اقتصادی چه مزیتی در تولید اشتغال دارد؟

در کل مناطق آزاد و ویژه، حدود یک هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی فعالیت می کند که به گفته دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه، نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر در این مناطق اشتغال دارند. اشتغال ۵۰۰ هزار نفری در یک هزار و 800 واحد صنعتی، اولا به معنای تحت پوشش قرار دادن 2 میلیون خانوار و نان رسانی به آنها است و ثانیا نشان می دهد به طور متوسط در هر واحد صنعتی ۲۷۷ نفر شاغل هستند. نتیجه آنکه با فرض ایجاد حداقل پنج کارخانه طی سال های آتی در منطقه ویژه جهرم‌، احتمالا شاهد اشتغالزایی هزار نفری در این منطقه خواهیم بود که ارزش افزوده آن مستقیما به جیب سرمایه گذاران شهر می رود.

 

 

مناطق ویژه اقتصادی چه جذابتی برای تشویق و جذب سرمایه گذاران به سمت خود دارد؟

منابع مالی کافی در سطح شهرستان، نزدیکی به مواد اولیه، نزدیکی به بنادر جنوبی، دسترسی به فرودگاه و امتیازات منطقه ویژه شامل معافیت های مالیاتی و گمرکی و مسائل مربوط به قانون کار در کنار تسهیلات ویژه سرمایه گذاری بر جذابیت های این منطقه افزوده است به نحوی که می توان آن را دروازه صنعتی شدن شهرستان تلقی کرد.

 

 

نقش منطقه ویژه اقتصادی جهرم در توسعه اقتصادی استان فارس چیست؟

از حیث زیرساخت های فرودگاهی، شهرستان جهرم در مرکز ثقل خط فرودگاهی استان فارس قرار گرفته، به گونه ای که دسترسی به جهرم چه از طریق فرودگاه این شهرستان و چه از طریق فرودگاه های لارستان و شیراز در کمترین زمان، امکان پذیر است که این موقعیت، ظرفیتی کم نظیر برای شهرستان های استان فارس بوده تا با سرمایه گذارای در این منطقه از حمایت های ویژه آن برخوردار شوند.

 

 

 

 

کد خبر 901439

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha