به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، قصه و قصه گویی پدیدهای است که سابقه آن به قدمت پیدایش زبان آدمیزاد بر می گردد، آن چنان که تقریبا هیچ قوم و ملت کهنی را نمیتوان یافت که از وجود قصهها و حکایت های مذهبی، حماسی، اجتماعی و امثال آن بی نصیب باشد.
قصه بیش از سایر وسایل تربیتی در رفتار افراد به ویژه کودکان موثر است به شرط آنکه درست و دقیق انتخاب شود و همچنین می تواند ریشه بسیاری از انحرافات را در کودکان و نوجوانان بخشکاند و تاثیرات عمده تربیتی بر آنها داشته باشد.
معمار کبیر انقلاب اسلامی، امام راحل(ره) در رابطه با اهمیت قصه فرموده اند: «کسی که بخواهد تعلیم و تربیت و اندرز و تبشیر کنند باید مقصد خود را با عبارات و بیانات مختلف گاهی در ضمن قصه و حکایت گاهی در ضمن تاریخ و نقل گاه بهصراحت لهجه و گاه به کنایات و امثال و رموز تزریق کند».
از آن جایی که جامعه روستایی و عشایر کشور به عنوان یکی از حافظان استقلال، امنیت و فرهنگ این مرز و بوم همواره نقش بیبدیلی در حفظ و گسترش فرهنگ، آداب و سنن ایفا کرده اند و همچنیت سفارشات مولد مقام معظم رهبری در راستای توسعه و عمران روستاها و همچنین برنامه دولت در تقویت فرهنگ و ارزشهای انقلابی با رویکرد اقوام و اقلیتهای قومی و مذهبی و تکلیف مصرح در اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی جمهوری اسلامی و برنامه ششم توسعه کشور، به عنوان جامعه هدف نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر انتخاب شده است.
لحظه شماری شمیل برای میزبانی از رخدادی ملی
« داود تنی پور »، مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری انصارالحجه(عج) روستای شمیل در برگزاری نشست کارگروه نخستین جشنواره ملی روستا و عشایر ضمن قدردانی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان به جهت اعطای میزبانی نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر به روستای شمیل، گفت: همه ظرفیت های لازم برای برگزاری هرچه باشکوه تر این رخداد در این روستا فراهم است.
وی با بیان اینکه فراخوان نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر با عنوان « قصه های روستای من » 27 بهمن ماه سال جاری اعلام شد، افزود: : این جشنواره فروردین ماه سال ۹۹ به میزبانی کانون فرهنگی هنری انصار الحجه(عج) در روستای زیبای شمیل بندرعباس برگزار می شود.
مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری انصارالحجه(عج) روستای شمیل احیای فرهنگ و سنت های روستا و عشایر، کارآفرینی و تولیدات روستا و عشایر و هویت های فرهنگی و هنری روستا و عشایر ازجمله موضوعات نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر با عنوان « قصه های روستای من » است.
وی به تشریح بخش های مختلف جشنواره پرداخت و از « قصه گویی سنتی » به عنوان یکی از این بخش ها یاد کرد و افزود: در این بخش براساس قصه گویی ایرانی بدون ابزار و وسایل و به صورت انفرادی اجرا می شود.
تنی پور ادامه داد: در بخش « قصه گویی تجربی و نوین » نیز تجربه های جدید برای انتقال مفهوم و جذب مخاطب با استفاده از ابزار و امکانات در قصه(مانند تصویر، گفتگو، وسایل به صورت خلاقانه استفاده شود).
وی اضافه کرد: در بخش ویژه نیز دو موضوع « مسجد روستای ما » ویژه ائمه جماعات، اعضا کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور و « قصه های دوران دفاع مقدس و مدافعان حرم » با محوریت شهدا، رزمندگان، ایثارگران، جانبازان و خانواده معظم ایشان و با رویکرد ترویج فرهنگ ایثار و شهادت آمده است.
تنی پور در رابطه با شرایط گروه های سنی شرکت کننده در این جشنواره، گفت: سه رده سنی نوجوانان و جوانان(7 تا 18 سال)، بزرگسالان(18 تا 45 سال) و ریش سفیدان و گیس سفیدان(45 سال به بالا) می توانند در این رخداد شرکت کنند.
جشنواره فرصتی برای معرفی توانمندی های منطقه است
« عقیل چشم براه » رئیس شورای اسلامی شمیل نیز ضمن تشکر از حسن اعتماد مسئولان فرهنگی جهت برگزاری این رویداد ملی در این روستا، گفت: این جشنواره می تواند فرصت مناسبی برای بیان توانمندی های منطقه شمیل، در اختیار این روستا قرار دهد.
وی با بیان اینکه از همه توان و ظرفیت شوری اسلامی روستای و دهیاری برای برگزاری مطلوب این جشنواره استفاده می شود، افزود: امروز به برکت انقلاب اسلامی روستاهایی نظیر شمیل که شاید به ظاهر از محرومیتی که ناشی از میراثی تاریخی است در رنج باشد به مرتبه ای از خودباوری و توانمندی فرهنگی رسیده اند که برای سربلندی میهن و نظام اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نخواهند کرد.
برگزاری بیش از ۶ برنامه ملی و منطقه ای در روستاهای هرمزگان
حجت الاسلام « احمد پهلوانی »، مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد هرمزگان نیز ضمن تشریح اهداف و برنامه های این جشنواره، گفت: فعالیت فرهنگی در روستاهای استان هرمزگان جایگاه ارزنده ای در کل کشور دارد و قریب به یک دهه بیش از پنج برنامه ملی و یک برنامه منطقه ای در روستاهای استان برگزار شده است.
وی افزود: روستای شمیل نیز با توجه به پناسیل های موجود در کانون های فرهنگی و هنری و همجنین ظرفیت گردشگری منطقه می تواند به عنوان میزبان خوبی برای جشنواره های ملی باشد.
مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد هرمزگان با اشاره به میزبانی روستای شمیل از نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر، عنوان کرد: این رخداد با محوریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و با همکاری دبیرخانه فرهنگ روستا و عشایر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اواخر فروردین ماه سال آینده برگزار می شود.
قرآن برای تفهیم مفاهیم مشکل از دو ابزار مَثَل و قصه استفاده کرده است
حجت الاسلام و المسلمین « محمد علی لبخندان »، مدیر موسسه فرهنگی اندیشه های اسلامی سجادیه و امام جماعت کانون فرهنگی هنری الشهداء بندرعباس نیز ضمن تبیین نقش تاثیرگذار قصه در روند شکل گیری شخصیت کودک یا نوجوان، گفت: زیباترین، ناب ترین و صادق ترین قصه ها در قرآن کریم آمده است.
وی با اشاره به اینکه قرآن برای تفهیم مفاهیم مشکل از دو ابزار مَثَل و قصه استفاده کرده است، خاطرنشان کرد: هزاران نکته اخلاقی و تربیتی در قصه های قرآنی نهفته است.
مدیر موسسه فرهنگی اندیشه های اسلامی سجادیه از جشنواره قصه گویی به عنوان بستری برای سوق دادن جامعه به سمت فعالیت های فرهنگی عمیق و ریشه دار یاد کرد و افزود: در این رخداد مهم مبنا را باید قصه گویی قرار دهید اما در حاشیه آن می توان تمام ظرفیت های شمیل را به نمایش گذاشت.
در پایان این نشست احکام صادره از سوی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان به مسئولان کمیته های برگزاری جشنواره اعطا شد.
نخستین جشنواره ملی قصه گویی روستا و عشایر به میزبانی کانون فرهنگی هنری انصارالحجه(عج) روستای شمیل و با محوریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری دبیرخانه فرهنگ روستا و عشار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد هماهنگی کانون های مساجد هرمزگان و دهیاری و شورای اسلامی، کانون های فرهنگی هنری شهید عبدلی، شهید ابراهیم تنیده، نبی اکرم (ص)، نورالائمه (ع) و حوزه مقاومت حضرت ابوالفضل (ع)، خانه قرآن و همچنین تمامی کانون های مساجد و دستگاه های فرهنگی منطقه شمیل در روز های 27 و 28فروردین ماه 99 برگزار خواهد شد.
خاطرنشان می شود؛ سه دوره برگزاری جشنواره ملی سرود رضوی مساجد روستای سراسر کشور در روستای کردر رضوی شهرستان میناب، یک دوره جشنواره قرآنی مدهامتان ویژه مساجد روستاهای کشور در روستای روتان شهرستان سیریک، یک دوره جشنواره ملی مدهامتان، نخستین نمایشگاه منطقه ای جنوب کشور«خوشه های خلاقیت روستا» درروستای بازیاری بخشی از اقدامات کانون های مساجد استان هرمزگان در طراز ملی و منطقه ای است.
برپایه این گزارش؛ روستای شمیل از توابع شهرستان بندرعباس که در فاصله 80کیلومتری از مرکز استان و در قسمت شمال شرقی استان بین شهرستان میناب و بندرعباس قرار دارد، اکثر اهالی شمیل به دلیل موقعیت جغرافیایی منطقه و وجود رودخانه های بزرگ به شغل کشاورزی و دام داری اشتغال دارند.
قلعه شمیل، حمام گولم، آبشار نیان و سد شمیل (در روستای نیان)، گنبد سرخ و زیارت شاه مظفرالدین (در چاه خرگ از توابع شمیل)، امامزاده شاماعزیدین وخواهرش ازجمله مکانهای دیدنی این منطقه به شمار میرود.
رودخانه شمیل یا حسن لنگی با نام چیل و شقرود از کوه های شمال شرقی بندرعباس سرچسمه میگیرد و در مسیر خود روستای شمیل را آبیاری کرده و از شمال به جنوب جریان مییابد.
سد بزرگ شمیل نیان و آبشار نیان از جمله جاذبه های گردشگری منطقه است که همه ساله پذیرای مهمانان و گردشگران از اقصی نقاط کشور است.
گفتنی است؛ در حال حاضر هزار و 50 کانون فرهنگی هنری مجوزدار و ثبت در سامانه فهما در استان هرمزگان وجود دارد که در طول سال و به صورت منظم و برنامه ریزی شده برنامه هایی را در بخش های مختلف فرهنگی، هنری، تربیتی، آموزشی، کتابخوانی، مشاوره ای، اردویی و ... در دو بخش خواهران و برادران و در مقاطع سنی مختلف به ویژه کودک و نوجوان اجرا می کنند.
نظر شما