به گزارش خبرگزاری شبستان، عنوان یکی از اعضای هیئت انتخاب حضور دارد، در ارزیابی کیفی آثار راه یافته به بخش تله فیلم جشنواره جام جم گفت: در یک نگاه کلی به 200 اثر راه یافته به بخش تله فیلم جشنواره جام جم نقاط قوت و ضعف تولیدات در ژانرهای مختلف ارزیابی شد که به صورت کلی میتوان به برخی از آنها اشاره کرد.
وی افزود: در ژانرهایی همچون معمایی - پلیسی و حتی دفاع مقدس که با وجود قدمت طولانی خود به راحتی توانستهاند از روایتهای کلی و رایج فاصله گرفته و به پرداخت مطلوب نزدیک شوند. اما آن چه در کثرت آثار ساخته شده در این ژانرها مورد توجه قرار میگیرد، نیاز به کسب تجربیات بیشتر در استفاده از فیلمنامههای منسجم و استفاده از ایدهپردازیهای نو است.
وی در ادامه افزود: ژانر دینی نیز جدای از پرداختن به سوژه و موضوع که قابل تحسین است، از معضل تکرار رنج میبرد. استفاده از موقعیتهای مشابه در فیلمنامهها که به واسطه ذکر نام یا حضور در مکان های مقدس رخ میدهد، ما را از رویکرد دینی که در کاربرد این گونه مضامین با آن مواجه خواهیم شد؛ دور نگه داشته است.
شاکری گفت: این رویه، آثار تولیدی ما را با یک رونمای مذهبی و بیتوجه به زیربناهای مرتبط مواجه میکند، که به صرف همخوانی با مناسبتها تولید میشوند که این گونه آثار مناسبتی، فاقد ارتباطات عینی با موضوعاند و به این دلیل که بیشتر به نشانههای کلیشهای توجه میکنند، ما را از عمق معرفتی و معنوی دور خواهد کرد. این امر بیانگر این است که فیلمسازان توانمند ما، به دلیل فقدان مشاورههای دینی به سطح عرفی و رایج بسنده میکنند.
وی همچنین گفت: در ژانر طنز نیز به سختی توانستهایم در میان آثار موجود، تولیدات درخوری انتخاب کنیم و ارزشگذاری برای طنزهای کلامی و موقعیتی (که از نبود رویکرد اجتماعی مناسب رنج میبرند) انتخاب را برایمان دشوار کرد.
وی از مواجه شدن تلویزیون با معضل روزمرگی سخن گفت و اظهار داشت: روزمرگی در تولید تلهفیلمها نیز مشهود است. یکی از راههایی رهایی از این مشکل، توجه به بخشهای مختلف یک اثر است و میتوان نقش مهم و تعیین کننده فیلمنامه را به عنوان یکی از مهمترین عوامل ساخت یک اثر مورد توجه قرار داد تا جایگاه مهجور ماندهاش با توجه به بسترسازی مناسب برای رشد کیفی آثار و پرورش و حضور نیروهای خلاق و جوان، جبران شود.
شاکری در ادامه با اشاره به مبحث تلهفیلم سازی در کشور گفت: قضاوت ما در مورد تله فیلمها با توجه به چند محوری بودن آنها کار دشواری است، به علاوه این که مقوله رسانه و جایگاه آن با توجه به خواست و انتظارات موجود از رسانه ملی شرایط را نسبت به سایر عرصههای فیلمسازی متفاوتتر میکند و درخواست برای ساخت فیلم در مدیوم تلویزیون را با مشکلاتی مواجه میکند که در فیلمنامه و نوع ساخت مشهود است. به نظر میرسد این رسانه با توجه به میزان فراگیری مخاطبان خود نسبت به سینما از نظر فرم ساخت و محتوای فیلمنامهای هنوز هم به شناخت و درک درستی نرسیده و دغدغه همیشگی تلویزیون مبنی بر وجود یک متن خوب برای ساخت سریالها و تلهفیلمها همچنان مغفول است.
وی در مورد آثار مورد ارزیابی گفت: آن چه در میان آثار تولیدی مشاهده میشود وجود فیلمنامههایی است که برخی از آنها با تکرار و برداشتهایی از آثار خارجی همراه میشوند، اما در هماهنگ کردن سوژههای اقتباسی با فرهنگ خود توفیق نمییابند.
شاکری با بیان این که در زمینه پرداختن به اهمیت فیلمنامه در افزایش کیفی آثار تولیدی صدا و سیما، مسائل مالی دارای تأثیر مستقیم است، گفت: آن طور که مشاهده شده در سالهای اخیر میزان هزینههای پرداختی، حتی کفاف نیازهای یک اثر در حد متوسط را نیز نمیداده است. نکته قابل اشاره دیگر مبحث انتخاب کارگردانان در چرخه تولید سیما است که به نظر میرسد تنها گروهی با ارتباطاتشان و یا مناسبتهایی دیگر، موفق به دریافت سفارش ساخت از سوی شبکهها میشوند که درمجموع، رفع این مشکلات به عنوان اصلیترین عوامل در تعیین سطح کیفی تولیدات، به شکل گیری آثاری مورد توجه و درخور میانجامد.
عضو هیئت انتخاب نخستین جشنواره جام جم، ذات یک جشنواره را برای هر جریان فرهنگی و به ویژه برای تلویزیون موثر دانست و افزود: با توجه به ماهیت این رسانه خاص، طراحی جشنوارهای در این زمینه ضروری بوده است. همانطور که در سینما جشنوارههای مختلف امکان قضاوت و دیده شدن را برای آثار تولیدی خود فراهم میکنند؛ تلویزیون نیز نیاز به چنین فرصتی دارد تا با توجه به طیف گسترده مخاطبان خود توسط آنها، مورد ارزیابی و انتخاب قرار بگیرد.
وی در پایان گفت: هر جشنوارهای در ذات خود، یک راهکار برای تبلیغ و ارزشگذاری تولیدات نزدیک به استانداردهای آن جشنواره است و در جهتدهی برای شناخت و ایجاد عوامل موثر و شرایط لازم برای تولید همحوان با معیارها ، تعیین کننده بهنظر میرسد.
بنا بر این گزارش، مهدی فرجی مدیر شبکه یک سیما، قائم مقام رئیس شورایعالی سیاستگذاری و دبیر بخش فیلمهای تلویزیونی نخستین جشنواره تلویزیونی جامجم است و هیئت انتخاب این بخش را جواد اردکانی، علیرضا برازش، رویا تیموریان، عزیزالله حاجیمشهدی، احمد شاکری، محسن علیاکبری، رضا مقصودی و مسعود نقاشزاده تشکیل میدهند.
این جشنواره که قرار است در آینده با رویکرد جهانی برگزار شود، طی آذر و دی ماه سال 1390 در سه حوزه فیلمهای تلویزیونی، مستند و پویانمایی (انیمیشن) برپا میشود.
پایان پیام/
نظر شما