به گزارش خبرگزاری شبستان ،نشست خبری ششمین سوگواره پوسترهای عاشورایی امروز (یکشنبه 20 آذر) با حضور دکترمرتضی گودرزی دیباج، مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و سید حسن موسی زاده دبیر علمی سوگواره، در سالن شماره 2 تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
در این نشست که مرتضی گودرزی دیباج مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با بیان این که مقوله عاشورا در جامعه ما همواره به لحاظ فرهنگی مورد توجه بوده است، گفت: با توجه به این مهم، گذاشتن سنگ بنای سوگواره پوسترهای عاشورایی و فعالیت ارزشی در حوزه گرافیک برای ما ارزشمند بوده که به همت مرکز هنرهای تجسمی انجام گرفت و هر ساله سعی کرده ایم از هنرمندان بیشتری برای شکل بخشی و ارتقاء سطح کیفی آن استفاده کنیم.
گودرزی دیباج برگزاری این سوگواره را مهم و ارزشمند خواند و افزود: با این سوگواره می توانیم اثبات کنیم که هنرمندان ما در هر حوزه ای که قرار بگیرند، قادر به خلق آثار تخصصی هستند و با همه مشکلاتی که در این عرصه وجود دارد، مانعی برای ابراز ارادت این هنرمندان به امام حسین (ع) و وقایع عاشورا در قالب این هنر ایجاد نخواهد شد.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با ابراز خرسندی از این که در ششمین دوره سوگواره پوسترهای عاشورایی حضور جوانان پررنگ تر شده است، گفت: هدف و تلاش ما همچنان کیفیت بخشی به آثار است که به اعتقاد ما با در نظر گرفتن مسائل و معیارهای فنی و تخصصی امکان پذیر است و این باعث ارتقای کار هنرمندانمان می شود تا مفهومی تر به مضامین عاشورا بپردازند.
بیشترین حجم آثار در ششمین دوره سوگواره
سید حسن موسی زاده دبیر علمی سوگواره نیز در این نشست رسانه ای با بیان این که سوگواره و نمایشگاه پوسترهای عاشورایی با تم اصلی مذهبی پرداخت هنری ایرانی-اسلامی به موضوع عاشورا شکل گرفته است، گفت: در ششمین دوره این سوگواره بیشترین حجم آثار شرکت کننده را نسبت به 5 دوره پیش داشته ایم.
موسی زاده همچنین گفت: البته پیشرفت این دوره تنها از نظر کمی نبوده بلکه از نظر کیفی نیز در این دوره انگیزه بیشتری را در هنرمندان برای خلق آثار نو و جدی شاهد هستیم که خود این انگیزه بخشی از نتایج برگزاری دوره های پیشین است.
دبیر علمی سوگواره پوسترهای عاشورایی در بخش دیگری از سخنانش گفت: این سوگواره در 3 بخش «حماسه عاشورا» با 2 هزار و 215 اثر ، «بخش موضوع ویژه: حضرت علی اصغر(ع)» با 471 اثر و «کتیبه نگاری» با 234 اثر برگزار می شود و تعداد کل شرکت کنندگان در این سوگواره یک هزار 114 هنرمند هستند.
وی افزود: از کل این آثار 61 اثر با انتخاب هیئت داوران به نمایشگاه پوستر های عاشورایی راه یافته اند که از این ها 45 اثر مربوط به «حماسه عاشورا»، 10 اثر به «موضوع ویژه حضرت علی اصغر(ع)» و 6 اثر نیز به «کتیبه نگاری» اختصاص دارد.
موسی زاده در ادامه گفت: مراسم افتتاحیه ششمین سوگواره پوسترهای عاشورایی و اهدای جوایز برگزیدگان 28 آذر ساعت 17 در حوزه هنری برگزار می شود.
هیئت داوران، ترکیبی از طراحان مطرح با سلایق مختلف
دبیر علمی ششمین سوگواره پوسترهای عاشورایی با بیان این که هیئت داوران این دوره را کورش پارسا نژاد، صداقت جباری، مسعود نجابتی، علی خورشید پور و مهدی سعیدی تشکیل می دهند،عنوان کرد:در انتخاب داوران تلاش کردیم که ترکیبی از استادان مطرح کشور در حوزه گرافیک و طراحی که البته دارای سلیقه های مختلف هستند استفاده شود تا همه جنبه های آثار مورد توجه قرار گرفته و داوری یک بعدی انجام نگیرد.
وی افزود: در انتخاب آثار برای عرضه در نمایشگاه دقت زیادی انجام گرفته و تاکید بر کیفیت آثار بوده است.
سید حسن موسی زاده برگزاری این سوگواره هاو همایش ها فرصتی برای به رقابت گذاشتن استعداد های هنرمندان دانست و گفت: یکی از اهداف ما در این سوگواره بحث فرهنگ سازی است؛ زیرا هنر گرافیک یک هنر مدرن است و کمتر در قالب موضوعات مذهبی کار کرده است و از آن جا که هنرمند باید در فرایند زمان نیاز های فرهنگی جامعه خود را شناخته و در ارضای آن ها بکوشد، این امر نیازمند فرهنگ سازی است.
وی ادامه داد: البته چنین فرهنگ سازی در دراز مدت اتفاق می افتد و نباید در این زمینه عجله داشته باشیم و من مطمئنم که در آینده این پوستر ها و کتیبه ها کم کم در مساجد و تکیه های ما دیده خواهد شد.
آثار قابل دفاع در نمایشگاه عرضه شدند.
موسی زاده در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که دلیل کم بودن آثار نمایشگاهی چیست، گفت: تلاش کردیم آثاری را به نمایش بگذاریم که قابل دفاع باشد و با توجه به این که محدودیت مکان هم شرط بوده است، اما دلیل اصلی، احتمام هیئت داوران بر کیفیت بالای آثار بوده است.
او افزود: من با این سخت گیری ها موافقم و معتقدم سخت گیری در طراحی به ارتقاء کیفی اثر منجر می شود و هر چه به جزییات بیشتر بها بدهیم نتایج بهتری حاصل خواهد شد.
دبیر علمی ششمین سوگواره پوستر های عاشورایی در پاسخ به این پرسش که چرا در این دوره بخش مدعووین و سفارش اثر حذف شده است، گفت: خود من در دوره های پیش از شرکت کنندگان بخش مدعووین بوده ام و به نظرم بخش جالبی بوده است، ولی اعتقاد ندارم که اگر این بخش وجود داشته باشد خیلی در ارتقاء سطح این سوگواره تاثیر داشته باشد و نبودن آن نیز لطمه ای به سوگواره نمی زند.
موسی زاده همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که تصمیم ندارید این سوگواره را به صورت بین المللی بین کشورهای شیعه برگزار کنید، گفت: بعضی از نمادهای ما، خاص فرهنگ ایرانی ماست و فکر نمی کنم در کشورهای شیعی چنین نماد هایی وجود داشته باشد و از این نظر این سوگواره چندان ظرفیت بین المللی شدن ندارد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش از این که چه اقداماتی برای فرهنگ سازی در استفاده از آثار این رشته هنری انجام شده است، گفت: متاسفانه در کشور ما جایگاه نصب پوستر آن گونه که در برخی کشورها مرسوم است وجود ندارد، ولی کتیبه یا پرچم در مساجد و تکیه ها استفاده می شود و همین کتیبه نگاری ها که در این دوره مورد توجه بوده است راهی برای این فرهنگ سازی است.
وی خاطر نشان کرد: بعضی از طرح های دوره های پیشین بر روی پارچه یا پرچم ها چاپ شد و همچنین بیلبورد ها و آویزها با استفاده از این هنر کم کم جایگاه خود را در جامعه یافت.
وی در پایان جلسه از برگزاری نمایشگاه آثار برگزیده دوره های پیش خبر داد و گفت: قصد داریم آثار برگزیده اول تا سوم پنج دوره گذشته را به نمایش بگذاریم که فکر می کنم تاثیر مثبتی در شناسایی میزان ارتقاء کیفی این سوگواره در طول زمان داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما