به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام سیدابراهیم رییسی، معاون اول قوه قضاییه در همایش پیشگیری و مبارزه با فساد به مناسبت روز جهانی مبارزه با فساد با بیان اینکه فساد در واژه قرآنی به معنای خروج هر چیزی از اعتدال است، گفت: اگر بخواهیم جامعه سالم و شهر را تعریف کنیم آنچه که نویدبخش رسیدن به دارالسلام در قرآن است و تمام انسانها را به آن دعوت می کند، بدون شکل گیری انسان شهر و جامعه سالم امکان پذیر نیست.
وی افزود: رسیدن به دارالسلام در پرتو جامعه ای با محوریت عقلانیت و معنویت امکان پذیر است. تعبیر و تفسیر ما در جامعه به دور از فساد با آنچه که مغرب زمین از جامعه دور از فساد تعریف می کند، تفاوت مبنایی دارد.
وی ادامه داد: ممکن است در برخی دستورالعمل ها نکات مشترک تعریف شده باشد، اما مبارزه با فساد براساس مبانی اجتماعی و براساس توحید با یکدیگر متفاوت است اما در نگاه بیرونی یک مبناست.
معاون اول قوه قضاییه خاطرنشان کرد: جامعه سالم که دور از فساد و دور از انحراف تعریف شود، جامعه ای است که مبتنی بر عدالت، عقلانیت و بر پایه توحید است نه بر پایه قراردادهای اجتماعی. اما اینکه این مساله عمق یافته یا نه بحث دیگری است.
حجت الاسلام رییسی با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر نظام توحیدی است، خاطرنشان کرد: نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر نظام توحیدی پرچمدار مبارزه با فساد است. چه این فساد در عرصه سیاسی اجتماعی و یا فرهنگی و اقتصادی باشد. در هر بعدی نظام جمهوری اسلامی می خواهد مبتنی بر نظام توحیدی جامعه سالمی را بنا کند.
وی خاطرنشان کرد: نظام جمهوری اسلامی نمی تواند اجازه دهد که در گوشه ای از این نظام، فساد لانه کند. نظام جمهوری اسلامی به هیچ عنوان لانه فساد نیست اما اینکه کسی کج روی نکند و دنیاطلبی وجود نداشته باشد، باید گفت که کجروی وجود دارد و دنیاطلبی نیز همچنین.
وی بااشاره به جمله امام حسین(ع) در انباشته شدن شکم ها از لقمه حرام و تاثیر در انحراف افراد، خاطرنشان کرد: فساد اقتصادی و حرام خواری از ریشه مورد نکوهش قرار دارد.
وی ادامه داد: ریشه جریان واقفیه که یک بدعت گذاری در تاریخ دین اسلام است، در مال دوستی و دنیاطلبی و توجه به اموال است. زیرا در قیام موسی بن جعفر بسیاری اموال در دست برخی افراد باقی مانده بود و علت مخالفت آنها با ادامه امامت این بود که از این طریق می خواستند اموال را از دست ندهند.
حجت الاسلام رییسی تصریح کرد: در جامعه دینی ما مبارزه با فساد در اصل مبانی دیده شده است و به عنوان اساس، مبنا و نظام دینی ما با مبارزه با فساد عجین شده است و به هیچ عنوان نمی شود مبارزه با فساد را از نظام جمهوری اسلامی دور کرد.
معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: اگر در فرهنگ دینی به عنوان ضمانت های اجرای قانون مطالعه کنیم، می بینیم که شهر سالم از افراد سالم تشکیل شده است و این افراد کسانی هستند که از نظر اخلاقی و روحی در سلامت به سر می برند و اخلاق مدار هستند. افرادی که از تربیت دینی و اخلاق مداری برخوردار هستند، می توانند جامعه را از عدالت بهره مند کنند.
وی گفت: محوری جز اجرای عدالت در اجرای قانون وجود ندارد و باید در این حوزه به بایدها و نبایدها و اخلاق فردی و جمعی بسیار توجه کرد. همچنین افرادی که در این زمینه مشغول هستند تا مانع ایجاد انگیزه فساد شوند نیز در شکل گیری فساد در جامعه موثر هستند.
وی اظهارداشت: اگر انگیزه ایجاد شد، بسترها و زمینه ها نباید اجازه دهد که انگیزه فساد به تحقق برسد، با نگاهی اجمالی به پرونده های فساد متوجه می شویم که انگیزه دنیاطلبی در تحقق این پرونده ها بسیار موفق بوده اند، به همین جهت انگیزه فساد بالاترین تاثیر را در شکل گیری زمینه های بعدی فساد دارد.
حجت الاسلام رییسی خاطرنشان کرد: چرا همواره به دنبال تقصیرها هستیم و چرا از قصورها و کوتاهی ها نام نمی بریم. بسیاری از کوتاهی ها در بستر کارهای نظارتی، مدیریتی و اجرایی در حوزه های مختلف وجود دارد که می تواند زمینه های فسادهای بزرگ را فراهم کند. این موضوع حتماً باید موردتوجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر هزینه قصورها یا افرادی را که موجب تقصیرهای بعدی و فراوان شده اند، در نظر بگیریم متوجه می شویم که کوتاهی افراد در حوزه های مختلف خسارت های زیادی را نسبت به جان مردم و بیت المال وارد می کند.
وی بااشاره به خطبه ای از نهج البلاغه در انتخاب مدیران شایسته از دیدگاه حضرت علی(ع) یادآورشد: مدیران با کفایت، ارزشی و قانون مدار کسانی هستند که خود را موظف به مبارزه با فساد می دانند، به همین جهت در گزینش مدیران باید افراد صالح و متخصص برگزیده شوند و بعد از گزینش نیز نسبت به نظارت درمورد انجام تکالیفشان دقت نظر شود تا دچار کجروی نشود.
وی اظهارداشت: برخورد با فساد به نوعی تقویت نظام اداری کشور است و باید مدیران در سطوح مختلف عالی و میانی از برخورد با فساد استقبال کنند چون موجب سالم ماندن سیستم از لغزش های بعدی می شود.
وی از تشکیل شورای عالی نظارت در قوه قضاییه خبرداد و افزود: علاوه بر نظارت های برون سازمانی که آغاز شده این بخش در قوه قضاییه تشکیل شد تا بتواند تمام بخش ها را در کارهای نظارتی هماهنگ کند.
وی بااشاره به تصویب قوانین مختلف در ارتباط با مبارزه با فساد از قبیل قانون نظام پولی و بانکی، قانون پولشویی، و برخی از قوانین دیگر، تصریح کرد: بعد از این قوانین آموزش قضات درخصوص نظام های مختلف پولی و بانکی موجب شد تا قضات با تخصص بیشتری نسبت به پرونده ها قضاوت کنند و آراء آنها از اتقان خوبی برخوردار باشد.
وی با بیان اینکه اراده جدی در مبارزه با فساد در قوه قضاییه و در کشور وجود دارد، افزود: اگر فرمان 8 ماده ای مقام معظم رهبری به طور کامل اجرا می شد، امروز شاهد برخی پرونده های اختلاف نبودیم و همچنین شاهد تاثیر منفی این پرونده ها بر وضعیت عمومی جامعه نمی شدیم.
وی تصریح کرد: این پرونده ها اعتماد مردم را نسبت به گردش پولی لطمه می زند، توجه به این فرمان 8 ماده ای می تواند زمینه های فساد را از بین ببرد.
وی بااشاره به اینکه استفاده از پیشنهادات سازمان بازرسی در نظارت و استفاده از نظر ناظران این سازمان بسیار سازنده است، افزود: این توصیه ها موجب نهی از کجی هاست و اگر نسبت به آن کم توجهی شود دچار آسیب می شویم و اعتماد عمومی نسبت به کارآمدی نظام اداری کشور کاهش می یابد.
وی بااشاره به اقدام اخیر نیروهای مسلح در به دام انداختن پرنده جاسوسی، خاطرنشان کرد: این موضوع کار ساده ای نبود، حضور مردم در صحنه و اقدامات از این قبیل موجب ناامیدی دشمن است و هر چه اعتماد به نظام جمهوری اسلامی بالا رود، مولفه قدرت در نظام جمهوری اسلامی پررنگ تر می شود و موجب افزایش اعتماد عمومی و کارآمدی نظام جمهوری اسلامی است اما روابط ناسالم و بی توجهی به فسادها و کجی ها به نظام جمهوری اسلامی ضربه می زند و اعتماد مردم را کاهش می دهد. امروز اعتماد مردم به نظام جمهوری اسلامی در پرتو مبارزه با فساد و نبایدهاست.
شایان ذکر است، همایش سازمان بازرسی کل کشور به مناسبت روز جهانی مبارزه با فساد امروز 20 آذر در سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما