لیله الرغائب، شب نیایش و مناجات بندگان با پروردگار

اولین شب جمعه ماه رجب که ماه ریزش رحمت الهی است، «لیلة الرغائب» خوانده می‌شود که همراه با اعمالی است و در اولین پنجشنبه ماه رجب به صورت گسترده میان مردم بسیار اهمیت دارد.

خبرگزاری شبستان- شیروان؛ لیله الرغائب شبی است که مردم از چند روز قبل خود را برای نزدیک شدن به خدا، دعا و مناجات شبانه به خدا نزدیک می کنند که میل و توجه بندگان در آن بسیار است و بندگان خدا در این شب گرایش زیادی به رفتن به در خانه خدا و ارتباط و انس با او دارند.

 

در این شب عظیم و بزرگ همه ساله از کوچک و بزرگ و پیر و جوانان که از اعتقادات دینی برخوردارند با روی آوردن به بارگاه خدا خواسته‌های قلبی خود را مطرح می‌کنند و در برخی از مساجد روستایی این شهرستان هم با ویژه برنامه های خاص و با حضور گسترده مردم برگزار می شود.

 

این آیین ویژه، همه‌ ساله از نخستین ساعات شامگاه پنجشنبه اول ماه رجب و با حضور بستگان بر سر مزار نزدیکان و با خیرات کردن خرما و حلوای مخصوص آمرزش درگذشتگان آغاز می‌شود.

 

در برخی خانواده‌ها مراسمی به این منظور برپا شده و بستگان به خانواده‌ای که عزیزی از دست داده می‌روند.

 

رییس اداره اوقاف و امور خیریه شیروان گفت: اولین شب جمعه ماه رجب را لیلة الرغائب می نامند، در این شب ملائک بر زمین نزول می کنند بنابراین برای این شب عملی از رسول خدا(ص) ذکر شده است که فضیلت بسیاری دارد و آداب آن در مفاتیح الجنان موجود می باشد.

 

«حجت الاسلام علی پرهیزکار» لیلةالرغائب را شب رغبت برشمرده و بیان داشت: امیدواریم که در لیلةالرغائب رغبت ما با رهبت ما هماهنگ باشد، هم از قهر و جلال خدا راهب باشیم، هم به مِهر و جمال خدا راغب باشیم.

 

رییس اداره اوقاف و امور خیریه شیروان گفت: لیلةالرغائب به معنای شب آرزوها نیست بلکه شب رغبت‌ها و گرایش‌ها و مجذوب‌شدن‌هاست.

 

حجت الاسلام پرهیزکار افزود: همچنین «لیلة الرغائب» یعنی شبی که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن فراوان است و بندگان خوب و شایسته خداوند دراین شب تمایل زیادی به رفتن به در خانه خداوند و ارتباط و انس با معبود خویش دارند.

 

وی تصریح کرد: در این شب عطا و بخشش خداوند فراوان است و بندگان مخلص خداوند با روی آوردن به بارگاه قدس ربوبی و خاکساری در برابر عظمت حق شایسته دریافت انعام و عطا و بخشش بیکرانه حق می‌شوند.

 

وی عنوان کرد: در روایات مطرح شده که اگر ۴۰ مؤمن برای یک نفر دعا کنند و برای وی آمرزش بخواهند گناهان حق‌الناس وی برطرف می‌شود.

 

رییس اداره اوقاف و امور خیریه شیروان با اشاره به برخی تشریفات در مراسم عزاداری فرد متوفی اضافه کرد: این مراسمات واجب شرعی نیست و تنها نماز میت و نماز وحشت عنوان شده که برای فرد از دنیا رفته خوانده شود.

 

به گفته وی توصیه‌های دین اسلام در گرامیداشت یاد درگذشتگان پرهیز از اسراف و دعا و طلب آمرزش است و در جشن رغایب نیز به این موضوع توجه شده است.

 

حجت الاسلام پرهیزکار تأکید کرد: در باب اهمیت رغایب خود پیامبر اکرم(ص) نیز در روایات متعددی به آن اشاره کرده و در این شب دعا، نماز و طلب بخشش و آمرزش توصیه شده است.

 

وی متذکر شد: توصیه دین اسلام از برگزاری مراسماتی در این دست عبادت و نزدیکی انسان به خالق است که همه ساله شاهدیم در اولین جمعه شب ماه رجب، شهر زیارت آرامگاه ابدی متوفیان این شهرستان مملو و پرازدحام از جمعیتی است که بنابر اعتقادات و سنت های برجا مانده اقدام به توزیع نذورات، قرآنی خوانی، برگزاری مراسم سالگرد و خواندن دعا و نماز می کنند.

 

وی گفت: همچنین برخی از افراد اقدام به پخت غذا در منزل خود و بسته بندی آن می کنند و عصر آن را بین نیازمندان در امام زاده حمزه رضا(ع) شهر زیارت توزیع می کنند و یا عده ای نذورات خود را به صندوق امام زاده انداخته تا به دست اموات و از دست رفتنگان آنان برسد.

 

یکی از شهروندان که جعبه شیرینی در دست دارد و گویا قرار است عصر در امام زاده حمزه رضا(ع) این شهرستان به نیت اموات خود در بین مردم توزیع کند تصریح کرد: رغایب یا جشن مردگان در اولین پنج‌شنبه ماه رجب برگزار شده و در واقع یاد کردن و خیرات برای مردگان است.

 

« سیده فاطمه عزتی» گفت: در این روز خانواده‌ها بر سر مزار عزیزان درگذشته خود رفته و فطیر، شیرینی، شکلات، خرما و حلوا خیرات می‌کنند.

 

خانمی که در میوه فروشی با دقت فراوان مشغول چیدن میوه های تازه و نو است بیان داشت: برخی خانواده‌ها بر سر مزار درگذشتگان چراغ و شمع روشن کرده و تعدادی که به تازگی عزیز خود را از دست داده اند در منزل مراسمی همراه با قرآن خوانی، صلوات و پذیرایی شام برگزار می‌کنند.

 

«زیور برزلی» با اهمیت این شب نزد مردم این منطقه و خواندن نمازهای قضای اموات از سوی اعضای خانواده در این شب اظهار داشت: زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره مسلمان از باب احترام و تکریم است و به این مهم بارها در دین اسلام تأکید شده است.

 

وی با بیان اینکه در این شب عظیم خانواده ها در سطح شهر و روستا بر سرمزار اموات خود به صورت گسترده حضور می یابند عنوان کرد: با توجه به اینکه آرد در بین فرهنگ مردمی برکت بسیاری دارد بسیاری از خانواده ها برای اموات خود به جای خرید فطیر و شیرینی آماده در قنادی ها، خود اقدام به پخت حلوا، فطیر و توزیع آن در نزد مردم می کنند.

 

امامزاده حمزه رضا (ع) در 6 كيلومتري غرب شهرستان شيروان در محدوده شهر زيارت قرار دارد. به زعم اهالي شهرستان شيروان وي برادر امام رضا(ع) است كه به سوي برادر خود مي رفته ودر اين مكان به دست مخالفان به شهادت رسيده است.

 


با مراجعه به كتب انساب شخصيت مدفون در اين بقعه سيدجليل القدرابوالقاسم حمزه بن محمد ابي جعفر بن موسي بن احمدبن محمد الاعرابي بن القاسم بن حمزه بن الامام موسي الكاظم(عليه السلام) مي باشد زيرا پدر وي ابوجعفر محمد نقيب شهرطوس بوده وسيدي جليل القدر شريف و بلندجايگاه بود.

 


شهرستان شيروان با 157 هزار نفر جمعيت به عنوان دومين شهرستان پرجمعيت خراسان شمالي در 60 كيلومتري شرق بجنورد قرار دارد.

 

 

کد خبر 899238

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha