خبرگزاری شبستان، سجاد یعقوبی، مدیرعامل سامانه هوشمند ایجاب در یادداشت زیر به بررسی دلایل سرمایه گذاری روی استارتاپ فناوری پرداخته است و تاثیرات این سرمایه گذاری در بازار را مورد بررسی قرار داده است. متن این یادداشت را در زیر می خوانید:
امروزه، فناوری اطلاعات جایگاهش را به عنوان یکی از اجزای استراتژِی تجاری شرکت ها تثیبت کرده است. همه شرکت ها از عرضه کنندگان خدمات خرد تا شرکتهای بزرگ حوزه بهداشت و درمان مقدار زیادی از سرمایه گذاری خود را در حوزه فناوری اطلاعات انجام می دهند، در کنار اینکه همه انسانها در دنیای دیجیتال امروز محصولات و خدمات زیادی از حوزه فناری را جهت رفع نیازمندی های روزمره خود بکار می گیرند.
همه ما شرکت هایی را که ماموریتشان حل مساله و پاسخ دهی به نیازهای روزمره ماست می پسندیم. استارتاپ های حوزه فناوری اطلاعات در سالیان اخیر شرکت هایی را با پتانسیل رشد بالا ایجاد کرده که معمولا نقدینگی زیادی را در سالهای اول برای توسعه مالی خود جذب نموده اند. شرکت های استارتاپی حوزه فناوری اطلاعات در بخش بزرگی از بازارهای مختلف مشغول فعالیت و ارائه خدمات هستند و اگرچه ممکن است سهم کوچکی از بازار را کسب کنند، اما به لحاظ تثبیت جایگاه آنها در نیازمندی های شخصی و تجاری و همچنین کارکرد آنها در زمینه حل مسئله و نوآوری همچنان سودآوری قابل توجهی را می توانند حفظ کنند. علیرغم اینکه راه اندازی استارتاپ های نوآورانه حوزه فناوری اطلاعات نیازمند سرمایه گذاری قابل توجهی در مراحل اولیه است، اما کمتر کسی است که راغب نباشد روی فیسبوک، اوبر و آمازون های آینده سرمایه گذاری کند.
همچنانکه تجربه سرمایه گذاری روی استارتاپ های فناوری موفق نشان از ایجاد یک جریان رشد پایدار با خط تولیدی از محصولات و خدمات و کارکردها را داشته است که به سرعت توانسته اند بازار قابل توجهی در کنار سود چشمگیری را تثبیت نمایند. همانطور که آمارها نشان داده است که پنج شرکت ارزشمند اول در دنیا در حوزه ارائه محصولات و خدمات فناوری اطلاعات فعالیت می کنند که شامل اپل، گوگل، آمازون، مایکروسافت و فیسبوک هستند.
اگرچه سرمایه گذاری در استارتاپ های حوزه فناوری می تواند بازدهی قابل توجهی را برای سرمایه گذاران داشته باشد، اما تمرکز بر فاکتورهای کلیدی در ساختار و فعالیت استارتاپ می تواند در انتخاب استارتاپ فناوری درست جهت سرمایه گذاری و تثبیت سودهی بلندمدت موثر باشد.
اولین عاملی که برای انتخاب استارتاپ فناوری جهت سرمایه گذاری باید به آن توجه کرد، اندازه بازار است. اینکه استارتاپ برای حل چه مشکلی در چه سطحی از نیازمندی های انسانی و تجاری ایجاد شده است می تواند در معرفی فرصت سرمایه گذاری پیش رو و روند رو به رشد آن موثر باشد. مطمئنا در این خصوص اینکه استارتاپ چه بازه ای از مخاطبان و از چه سطح شغلی و درآمدی را مدنظر دارد می تواند در تصمیم گیری مبنای عمل قرار گیرد، که در این خصوص استارتاپ هایی که می تواند نیازهای مخاطبین در طبقات بالا و پایین درآمدی را همزمان مدنظر قرار دهند، پیشتاز خواهند بود. چنین استارتاپی با توجه به مخاطب قراردادن طبقات درآمدی مختلف، مطمئنا در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه همزمان می توانند مطرح شود و سهم بازار قابل توجهی را بدست آورد.
دومین عاملی که در تصمیم گیری در سرمایه گذاری بر استارتاپ می تواند موثر باشد تجربه موسس است. در سرمایه گذاری در استارتاپ فناوری شما در واقع روی موسس آن همراه با در نظر گرفتن چشم انداز و مهارت های مدیریتی و تکنیکی او سرمایه گذاری می کنید. چنانچه قبل از سرمایه گذاری بتوانید با موسس استارتاپ صحبت کنید تا چشم اندازش را درباره ایده اش و تجربه اش در خصوص فعالیت در صنعت موردنظر و میزان ارتباطش در آن صنعت را موردنظر قرار دهید، شما سرمایه گذاری مطمین تری را انتخاب خواهید کرد.
سومین عاملی که می تواند برای موفقیت سرمایه گذاری در استارتاپ فناوری اطلاعات موثر باشد رقابت در بازار محصول فناورانه است. با توجه به رشد روز افزون محصولات حوزه فناوری، قبل از سرمایه گذاری میزان نو بودن و همچنین تشابه کارکرد محصول استارتاپ با سایر شرکت ها و استارتاپ ها در حوزه صنعت و همچنین حوزه جغرافیایی فعالیت استارتاپ باید مدنظر قرار گیرد. اینکه برای سرمایه گذار مشخص باشد چرا استفاده کننده از محصول باید محصول استارتاپ موردنظر را در مقایسه با سایر محصولات مشابه بازار برگزیند می تواند عامل کلیدی جهت تصمیم گیری جهت سرمایه گذاری در استارتاپ فناوری باشد. این ارزیابی می تواند علاوه بر براورد میزان سهم بازار و نوع بازار پیش روی استارتاپ و نوع روابط با رقبا، طول و شدت روند صعودی حرکت استارتاپ را پیش بینی نماید.
سجاد یعقوبی – مدیرعامل سامانه هوشمند ایجاب/
نظر شما