ابزار فروش تعهدی بورس چهارم اسفند رونمایی می‌شود

ابزار فروش تعهدی بورس اوراق بهادار تهران روز یکشنبه چهارم اسفندماه با حضور رییس سازمان بورس رونمایی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران پیش از این درباره راه‌اندازی فروش تعهدی گفته بود: این معاملات محدود و تنها درپنج نماد در بورس تهران شروع می‌شود و مکانیسم‌های کنترلی پیش‌بینی شده و بر این اساس در حد ۰.۵ درصد نسبت به آخرین قیمت، امکان فروش تعهدی وجود دارد.

 

راه‌اندازی فروش تعهدی یا فروش استقراضی یکی از ابزارهایی است که در حالت متعارف به دو منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد: ۱- عایدی گرفتن از بازار منفی؛  ۲- ثابت نگه‌داشتن قیمت یا قفل کردن روی آن. 

 

فردی که دارای موقعیت مالکیت عینی یا Long است،  در صورت افزایش قیمت از عایدی برخوردار می‌شود؛  اما در سوی دیگر،  فردی کهسهم در اختیار ندارد و تصور وی بر این است که قیمت سهم کاهش خواهد یافت،  اقدام به استقراض سهم می‌کند و با فروش سهم دربازار،  پس از پایین آمدن اقدام به خرید سهم و باز پس دادن قرض می‌کند.  در این حالت قرض گیرنده با فروش سهم به قیمت بالاتر وخرید سهم به قیمت پایین‌تر،  سود کسب می‌کند.

 

در حالت دیگر نیز،  فردی که سهمی در اختیار دارد که قیمت آن را ارزنده می‌پندارد و تمایل به حفظ همین قیمت فعلی در کنار حفظ مالکیتسهم دارد،  تعداد مشابه سهمی که در اختیار دارد را به صورت استقراضی می‌فروشد.  در این حالت سهامدار خود را در مقابل بالا یاپایین آمدن قیمت پوشش داده است.

 

این فرایند معمولاً از طریق کارگزاری‌ها با انعقاد قراردادی به‌عنوان قرارداد مارجین و افتتاح حساب مارجین مدیریت می‌شود. 

 

با افتتاح حساب مارجین،  کارگزار دو نوع اعتبار در اختیار مشتری قرار می‌دهد: اعتبار به شکل وام نقدی و اعتبار به شکل سهام؛  کهیکی خرید اعتباری و دیگری فروش استقراضی (و همچنین وام به شکل سهمی)  هستند.  لذا خرید اعتباری و فروش استقراضی را می‌تواندو روی یک سکه مفروض دانست.

 

پیش از این حسن امیری نیز با بیان اینکه فروش تعهدی یکی از ابزارهایی است که در بازارهای مختلف تحت عنوان short sell مورداستفاده قرار می‌گیرد،  گفته بود: این ابزاری است که تا کنون در بازار سرمایه ایران به دلیل ملاحظات فقهی عملیاتی نشده بود.  با توجه بهمصوبه‌ای که کمیته فقهی داده است سازوکار مربوط به این موضوع از طریق وکالت فراهم شده است و می‌توان این سازوکار را در بازارسرمایه عملیاتی کرد./

 

کد خبر 896932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha