خبرگزاری شبستان//قم
اشاره:
امام محمد باقر(ع) می فرمایند:"امر به معروف و نهی از منکر واجب عظیم و بزرگی است که پابرجایی سایر واجبات به آن بستگی دارد."
امر به معروف و نهی از منکر بزرگترین محور دین اسلام و از لوازم حکومت اسلامی به شمار می رود و اجرای آن بر تمامی مسلمانان واجب است، چرا که حیات یک جامعه اسلامی به اجرای این دو فریضه الهی است.
امام حسین(ع) نیز برای احیای نماز و امر به معروف و نهی از منکر قیام کرد و اینجاست که اهمیت و ضرورت این دو فریضه به خوبی نمایان می شود.
مردم باید نسبت به انحرافات و گناهانی که در سطح جامعه صورت می گیرد عکس العمل نشان دهند، عمل به این مهم، حیات جامعه را حفظ می کند و موجب می شود تا همه کارها در مسیر صحیحی که اسلام معین کرده است قرار گیرد و این مساله بدون نظارت همگان بر امور جامعه امکان پذیر نیست.
بی تفاوتی هر عضوی از جامعه در قبال حرکات انحرافی و گناهان، مرگ تدریجی جامعه را دربر دارد و آن را به هلاکت می کشاند
در همین راستا و به منظور بررسی امر به معروف و نهی از منکردر جامعه امروز پای صحبت برخی کارشناسان نشسته ایم که با هم مرور می کنیم:
در تبیین ماهیت امربه معروف و نهی از منکر کم کاری شده است
حجت الاسلام محمود رجبی، عضو جامعه مدرسین حوزه امر به معروف و نهی از منکر را از اهداف قیام امام حسین(ع) دانست و گفت: یکی از اهداف امام حسین(ع) که مهم ترین وظایفی است که در قرآن کریم و روایات با تاکیدات و ستایش فراوان از آن یاد شده فریضه امر به معروف و نهی از منکر است که اگر عمل شود تمام دستورات دینی محقق می شود و گرنه سایر دستورات نیز به فراموشی سپرده می شود.
حجت الاسلام رجبی با اشاره به این که امر به معروف ونهی از منکر مطابق با عقل بشری است، اظهار داشت: وقتی مردم به ارزش هایی معتقد هستند اگر هیچ دینی را هم قبول نداشته باشند قوانین را به صلاح جامعه می دانند و متخلفین را نمی پذیرند و تذکر زبانی می دهند چرا که معتقدند این مقررات امر مطلوبی است و این دستور عقلی وعقلایی است که در جامعه دربرابر ناهنجاری ها بایستند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خواستار تبیین ماهیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه شد و ابراز داشت: بر روی تبیین ماهیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما کم کار شده است و حتی برخی آن را دخالت در کار دیگران می دانند که این تفسیر غلطی است.
وی نقش رسانه ها را در این مساله موثر عنوان کرد و گفت: رسانه ها باید به عنوان یک امر فطری دینی و عقلایی و کار مثبت اجتماعی سرمایه گذاری کنند و آن را برای مردم تبیین کنند تا جامعه برداشت های غلط را کنار بگذارد.
حجت الاسلام رجبی با تاکید بر این که برای اجتماعی کردن این فریضه باید کار جدی صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: باید به گونه ای فرهنگ سازی شود که مردم به عنوان یک وظیفه به این دو فریضه بنگرند و احساس مسئولیت کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: جامعه باید عواقب مثبت و منفی ترک امر به معروف یا اجرای آن را درک کند تا نسبت به انجام آن اهتمام بورزد.
حجت الاسلام رجبی افزود: باید یک کار تشکیلاتی حساب شده و برنامه ریزی شده و هماهنگ با دستگاه های مربوط در کشور صورت بگیرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که یکی از مهم ترین مسائل در عدم عمومی شدن این دو فریضه، درست عمل نکردن است، ابراز داشت: شیوه امر به معروف و نهی از منکر را باید مردم بیاموزند با این که تاکید شده که با تامل بهترین شیوه ممکن را انتخاب کرد اما برخی ها با اجرای خلاف این مساله موجب جبهه گیری فرد می شوند.
وی در ادامه نقش مساجد در احیای این دو فریضه را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: در نظام دینی زمینه ها و اهرم های بسیار زیادی تعبیه شده اما استفاده نمی کنیم، به عنوان مثال در هر شهر یا روستایی مساجد فراوانی وجود دارند که مرکز تجمع نیروهای معتقد است که مساجد می توانند نقش بسزایی در احیای فرهنگ امر به معروف داشته باشند.
حجت الاسلام رجبی تاکید کرد: ائمه جماعات در مساجد، شبکه وسیع اطلاع رسانی و اقدام به امر به معروف را در اختیار دارند اما از آن پتانسیل استفاد نمی کنند که نیاز به هیچ امکاناتی هم ندارد و یک امکانات بالفعل است.
ائمه جماعات موثرترین نقش رادراجرای امربه معروف ونهی ازمنکر دارند
آیت الله عبدالنبی نمازی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز با بیان این که یکی از مباحث مهم سیاسی و اجتماعی اسلام، مساله امر به معروف و نهی از منکر است، تصریح کرد: در حقیقت امر به معروف و نهی از منکر،تشریع یک نوع نظارت همگانی است که اسلام مومنین را مراقب یکدیگر قرار داده است.
وی افزود: جامعه اسلامی چون براساس ایمان و محبت پایه گذاری شده است، انسان ها نسبت به هم مهربانند و اقتضای این اخوت و برادری این است که اگر مومنی دید که برادر مومنش یا خانمی دید که خواهر مومنه اش خطا می کند و به سمت گناه می رود، باید او را مراقبت کند و او را بازدارد.
امام جمعه کاشان تاکید کرد: خداوند برای تضمین سلامت عمومی و امنیت کنونی جامعه حکمی را به عنوان امر به معروف و نهی از منکر واجب کرده است.
آیت الله نمازی امر به معروف و نهی از منکر را از واجبات الهی دانست و ابراز داشت: امر به معروف علت استمرار و بقای اسلام است و اگر در جامعه اسلامی امر به معروف حاکم باشد، تمامی اصول و ارزش ها در جایگاه واقعی خود قرار می گیرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به تاثیرات مثبت امر به معروف و نهی از منکر در اقتصاد جامعه خاطرنشان کرد: اگر در جامعه ای امر به معروف و نهی از منکر باشد، دادو ستدها اسلامی می شوند، اگر نظام اقتصادی محکوم به امر به معروف و نهی از منکر باشد، افراد شرور سرکوب می شوند و امنیت راه ها برقرار می شود.
آیت الله نمازی همچنین با تاکید بر نقش علما و روحانیان در اجرایی کردن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ابراز داشت: برای اجرایی شدن امر به معروف و نهی از منکر و رسیدنِ جامعه به تمام خصالات و صفات نیکو و افراد آن به چنین مقامی باید یک انقلاب و نهضتی توسط علما، روحانیان، خطبا و ائمه جماعات ایجاد شود.
وی با بیان این که یکی از شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر احتمال تأثیر است، اظهار داشت: اگر یقین داشته باشیم که امر به معروف و نهی از منکر مؤثر نیست، واجب نخواهد بود.
عدم توجه به مرحله تذکر لسانی امربه معروف و نهی از منکر در جامعه
حجت الاسلام اسکندری، مدیر کل تبلیغات اسلامی استان قم نیز گفت: امروز این دو فریضه که از واجبات سازنده و تاثیرگذار در عرصه مسائل اجتماعی و دینی و مذهبی است اگر به خوبی تبیین و عمل شود بسیاری از مشکلات مان حل خواهد شد.
حجت الاسلام اسکندری از عدم توجه به مرحله تذکر لسانی امربه معروف و نهی از منکر در جامعه انتقاد کرد و گفت: مراحل قبل از مرحله تذکر لسانی با این که هزینه چندانی ندارد اما متاسفانه از آن غافل شده ایم حتی در برخی فروشگاه ها وقتی فردی با پوششی نامناسب وارد می شود فروشنده به جای این که انزجار خود را نشان دهد از آن استقبال و در واقع امر به منکر می کند.
وی در ادامه با بیان موانع اجرای مرحله تذکر لسانی امر به معروف و نهی از منکر ابراز داشت: اولین مانع، جهل نسبت به این دو واجب الهی و دیگری عدم آشنایی نسبت به تاثیرات امر به معروف و نهی از منکر در اصلاح امور اجتماعی و مختلف جامعه اسلامی است.
وی نبود یک سیستم منسجم را از دیگر موانع عملیاتی شدن تذکر لسانی دانست و اظهار داشت: از ابتدای انقلاب مساله تاسیس وزارت امر به معروف و نهی از منکر مطرح بود اما همچنان این موضوع به دست فراموشی سپرده شده است.
معاون فرهنگی ستاد احیای امربه معروف و نهی از منکر استان قم نقش مردم در اجرای امر به معروف و نهی از منکر را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: حتی با وجود تشکیل وزارت امر به معروف و نهی از منکر وجود تشکل های خودجوش مردمی ضروری است.
پایان پیام/
نظر شما