خبرگزاری شبستان، گرگان- داود خاندوزی؛ بساط کباب و چای آتیشی با جمعی از دوستان در دل طبیعت برنامه ای است که در آخر هفته کمتر کسی به آن نه می گوید، بسیاری از افراد به شکل تفریحی و بسیاری نیز به صورت حرفه ای جمعه های خاص خود را در دل مناطق کوهستان سپری می کنند.
اما گاهی در پایان روز تعطیل خبرهای تلخی از فوریت های پزشکی، هلال احمر و مراکز امدادی مبنی بر سقوط یک کوهنورد، گمشدن تعدادی از افراد در ارتفاعات و یا سکته و ... گزارش می شود که در ذهن ها ورزش زیبای کوهنوردی را به عنوان یک ورزش پرخطر معرفی می کند.
این مسئله باعث شد که به سراغ «محمد فلاحی»، رئیس هیئت کوهنوردی استان گلستان برویم تا در این خصوص با وی گفتگو کنیم.
به نظر شما پشت پرده حوادث کوهستان چیست؟
به طور کلی دیدگاه مردم نسبت به ورزش کوهنوری باید تغییر پیدا کند، مردم تصور می کنند که کوهنوردی یک ورزش تفریحی است، این در حالی است که کوهنوردی یک ورزش حرفه ای به شمار می رود.
بسیاری از افراد ورزش کوهنوردی را به واسطه زیبایی های طبیعت و کوهستان انتخاب می کنند اما نباید از چهره خشن طبیعت در زمان بحران و حادثه غافل شد و بسیاری از افرادی که به صورت گردشگری کوهنوردی انجام می دهند در زمان مه، برف و یا کولاک آموزش لازم را نمی دانند باید چه کنند و همچنین با توجه به اینکه این افراد به شکل آماتور این ورزش را دنبال می کنند دچار حوادثی مثل سقوط و یا گمشدگی در ارتفاعات نیز می شوند.
برای کاهش مخاطرات چه آموزش هایی را برای کوهنوردان در نظر می گیرید؟
بحث ورود گردشگری به کوهنوردی یک چالش اساسی برای ورزش کوهنوردی به شمار می رود، در فدراسیون کوهنوردی 25 دوره تخصصی برای یک کوهنورد تعریف شده و با مشقت و ملامت زیادی ما این دوره ها را در دوره سه یا چهار روزه در محیط کوهستان برگزار می کنیم.
یک کوهنورد برای اینکه به صورت رسمی فعالیت کند باید حداقل هفت دوره آموزشی شامل کارآموزی کوهپیمایی، سنگ نوردی، برف نوردی، نقشه خوانی، قطب نما خوانی، جی پی اس، هواشناسی کوهستان و پزشکی کوهستان را سپری کند.
اگر با دقت به عناوین توجه کنید، می بینید با سپری کردن این دوره ها یک کوهنورد با نگاه کردن به ابر در ارتفاعات می فهمد که چه شرایط جوی در پیش رو دارد و وقتی یک گردشگر به عنوان کوهنورد وارد عرصه کوهستان می شود بدون این آموزش های لازم با مسائل دیگری مثل گمشدگی و یا سقوط و آسیب در فضای کوهنوردی روبه رو می شوند.
برای جلوگیری از حوادث کوهستان هیئت کوهنوردی استان گلستان چه تدابیری اندیشیده است؟
در راستای افزایش ایمنی در کوهستان هیئت کوهنوردی کارگروه جستجو و نجات را به تشکیل داده است این کارگروه پس از یک بازه زمانی دو ساله برنامه ریزی شده و هر باشگاه کوهنوردی یک فرد را تحت عنوان امدادگر کوهنورد معرفی کرده است و در شهرستان های استان نیز یک تیم پنج نفر به عنوان تیم امدادرسانی در نظر گرفته شده است.
هر حادثه در کوهستان چه برای کوهنورد و چه افراد غیر کوهنورد اتفاق بیفتد مثل برف گرفتگی در محورهای مواصلاتی کوهنوردان ما نیز برای نجات افراد در راه مانده اعزام می شوند.
تمامی این افراد کوهنورد آموزش دیدند و به صورت امدادگر هستند لذا به عنوان یکی از بازوهای توانمند هلال احمر به شمار می روند.
کارگروه جستجو و نجات هیئت کوهنوردی استان تا کنون چه خدماتی انجام داده است؟
در حادثه سیل گلستان در قالب هیئت کوهنوردی و کارگروه جستجو و نجات 28 هزار ساعت نیرو به مناطق سیل زده اعزام کردیم و به همت هیئت کوهنوردی بیش از 70 میلیون تومان نیز کالای غیر نقدی به مناطق سیل زده ارسال شده است.
هیئت کوهنوردی با مشارکت کمیته امداد با توجه به تفاهم نامه ای که در تیرماه منعقد کرده ساخت پنج واحد مسکونی برای افراد سیل زده و آسیب دیده را تقبل کرده است و این اقدام هیئت با توجه به آنکه وابسته به بخش دولتی نیست اقدام بسیار بزرگی به شمار می رود.
وضعیت صخره نوردی در استان گلستان به چه شکلی است؟
صخره نوردی یکی از ورزش های مدال آور به شمار می رود که امسال رشته سنگ نوردی داخل سالن در المپیک نیز در نظر گرفته شده است و در استان گلستان ورزشکاران خوبی در این رشته از جمله «رضا کلاسنگیانی» که عضویت تیم ملی را نیز دارد حضور دارند و امیدواریم بتواند به المپیک راه پیدا کند.
در بحث حمایت ها به اندازه بضاعت و توان هیئت کمک هایی به ورزشکاران می شود و اداره کل ورزش و جوانان نیز در این مسیر یاری گر ما بوده ولی متاسفانه این حمایت ها کافی نیست.
در استان گلستان چهار سالن ورزشی به عنوان سنگ نوردی وجود دارد و همه این سالن ها دارای استاندارد لازم هستند اما به روز رسانی نشده است.
دیواره های سالن های سنگ نوردی در مسابقه جهانی به گونه دیگری طراحی شده ولی ما از امکانات سنتی استفاده می کنیم حجم ها و گیره های سنگ نوردی ما مطابق مسابقات جهانی نیست و در حالی پانل های سنگ نوردی در دنیا به صورت چند لایه است ولی ما هنوز در دیواره های ما از کامپوزیت استفاده می کنیم و این موضوعات باعث می شوند که سنگ نوردان ما نتوانند پیشرفت لازم را داشته باشند.
در سه شهرستان کردکوی، علی آباد کتول و گرگان سالن سنگ نوردی وجود دارد که بیشتر این سالن ها در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و تنها یک سالن سنگ نوردی در گرگان در اختیار هیئت قرار داده شده است.
وضعیت هیئت کوهنوردی در شهرستان ها چگونه است؟
در کل شهرستان های استان هیئت کوهنودی فعال هستند و همچنین در بخش نوکنده، بهاران، کمالان و فندرسک نیز ما هیئت های کوهنوردی فعال داریم.
همچنین در سطح استان بیش از 20 باشگاه کوهنوردی فعال هستند که در این باشگاه های کوهنوردی بیش از 5 هزار کوهنورد ساماندهی و ثبت شده فعالیت می کنند.
نظر شما