سخن از واقعه عاشورا همزاد شعر فارسی است

حسین اسرافیلی، بهره گیری از عناصر واقعه عاشورا به صورت تلویح و تلمیح، کاربرد لحن حماسی و کلام فخیم، پرهیز از ضجه و زنجموره و نگاه عاشقانه و عرفانی به واقعه کربلا را از جمله تجلیات عاشورا در شعر فارسی دانست.

حسین اسرافیلی، شاعر آیینی با اشاره به ابعاد گسترده شعر عاشورایی در طول تاریخ ادبیات به خبرنگار شبستان، گفت: شهادت امام حسین(ع) و ماجرای عاشورا حادثه ای است که امروز به عنوان یک فرهنگ به آن نگریسته می شود و تاثیر شگفت این حادثه در طول تاریخ در قالب آثار متعدد هنری، از جمله شعر بازتاب داشته است.


وی شعر عاشورایی را همزاد شعر فارسی خواند و افزود: سخن از عاشورا همزاد شعر فارسی است اما تا قبل از صفویه حجم و گستردگی ندارد، گرچه حضور آن در قرن های چهارم تا نهم هجری اثبات شده است.


وی یاد آور شد: از ویژگی های شعر عاشورایی در این دوره استفاده از عناصر واقعه عاشورا به صورت تلویح و تلمیح است. همچنین کاربرد لحن حماسی و کلام فخیم، پرهیز از ضجه و زنجموره، پاسخ به شبهات اعتقادی در باب عاشورا و همچنین نگاه عاشقانه و عرفانی به واقعه کربلا نیز از دیگر برجستگی های آن است.

 

وی با بیان اینکه شعر عاشورایی در دوران صفویه اوج می گیرد، گفت: بعد از اسلام، هیچ دیوانی نیست که با توحیدیه و مدح پیامبر (ص) و ائمه (ع) شروع نشده باشد. این نشان می‌دهد که ادبیات ما یک نگاه دینی داشته و بخشی از دلمشغولی‌های شاعران ما آموزه‌های مذهبی است اما مسلما اوج شکل گیری شعر عاشورایی با صفویه آغاز می شود و تداوم پیدا می کند.

 

اسرافیلی در مقایسه‌ی شعر عاشورایی پیش و پس از انقلاب، گفت:‌ شعر پیش از انقلاب بیش‌تر توصیف‌هایی درباره‌ی واقعه‌ کربلا بود و این توصیفات برای همه‌ی ائمه (ع) یکی بود؛ اما بعد از انقلاب، شاعران ما به شخصیت‌ها و نگاه‌های خاص ائمه (ع) پرداختند. شعرها به این صورت شد که اگر شعری برای امام حسین (ع) سروده می‌شد، ویژگی‌های او در همه‌ ادبیات حضور داشت و نمی‌شد آن را برای دیگر ائمه به کار برد.

 

وی با اشاره به این نکته که با پیروزی انقلاب نوع نگاه و جهانبینی شاعران تغییر کرد نیز اظهار کرد: انقلاب یک نوع جهان‌بینی به شاعران داده است که تنها توصیف صرف نمی‌کنند و چون انقلاب بر پایه‌ی باورهای مذهبی شکل گرفته بود، پرداختن به شعر مذهبی بیش‌تر شد و شاعران با آزادی بیشتری به طرح دیدگاه های مذهبی خود در این باره پرداختند .

 

اسرافیلی تصریح کرد: اشعار آیینی امروز عمق ندارند،‌ زبان آن‌ها سطحی و نازل است و گاه زبان آن‌ها به زبان قهوه‌خانه‌ای نزدیک می‌شود و این در حالی است که شعر زبانی فاخر و ارجمند می‌طلبد که با این زبان باید قداست‌ها حفظ شود؛ زیرا دوست داشتن ائمه، دوست داشتنی معنوی است.

 

سراینده «صخره و پلنگ» ادامه داد: سطحی‌نگری مهم ترین آفتی است که ادبیات عاشورایی و شعر آیینی ما را تهدید می‌کند. در واقع نمی‌شود با نگاهی عاشقانه و زمینی برای ائمه (ع) شعر سرود. به عبارتی ما نباید با عاشقانه‌های سطحی و زمینی که برای معشوق شعر می‌گوییم، ائمه را نیز توصیف کنیم .
 

پایان پیام/
 

کد خبر 89305

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha