انقلاب اسلامی، خودباوری تمدنی را در ملت ایران احیاء کرد

حجت‌الاسلام غلامی با بیان‌اینکه انقلاب اسلامی خودباوری تمدنی را در ملت ایران احیاء کرد، گفت: تمدن نوین اسلامی مولود یک جامعه رشدیافته است و ساخت چنین جامعه‌ای بیش از همه با اراده و همت خود مردم ممکن می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین «رضا غلامی» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه علوم انسانی در ایران تولد صحیحی نداشته است، اظهار کرد: در نتیجه کسی انتظار نداشت این علوم که بر اساس تفکر غربی در ایران پایه گذاری شد، کمکی به انقلاب اسلامی بکند.

 

رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا تصریح کرد: آنچه در آن مقطع بیش از هر چیز به شکل‌گیری انقلاب کمک کرد، اندیشه  اسلامی مبتنی بر دکترین اسلام سیاسی و دکترین پیشرفت و تعالی در مقابل تِز اسلام فردی و اندیشه توسعه غربی بود.  امام (ره) این تفکر را از متن اسلام ناب استخراج و به درون‌مایه حرکت انقلاب و نظام‌جمهوری اسلامی تبدیل کرد؛ البته در ادامه آثار و افکار بزرگانی چون مرحوم علامه طباطبایی(ره) و استاد شهید مطهری و سپس شاگردان این دو بزرگوار در جهت بسط و تعمیق این تفکر نقش مهمی داشته است.

 

وی افزود: پایان دوره صفویه تا انتهای پهلوی دوم، خودباوری تمدنی و رقابت با تمدن غرب، جای خود را به خود‌کوچک‌بینی، حقارت و تقلید کورکورانه از غرب داد. از نظر من، کار اصلی انقلاب اسلامی برگرداندن خودباوری تمدنی به مردم ایران است. با این حال، دستاوردهای فکری- دینی و یا دستاوردهای علمی و فناوری و ایجاد بعضی از مهم‌ترین زیرساخت های مورد نیاز ظهور یک تمدن‌جدید اسلامی در این چهل سال، چیزی نیست که بتوان از کنار آن گذشت.

 

حجت الاسلام غلامی اظهار کرد: باید بدانیم ملت مسلمان ایران سزاوار ساخت یک تمدن بزرگ بشری در عرض تمدن غربی است و انقلاب اسلامی در این چهار دهه، جدای از تولید اعتماد به‌نفس، بخشی از  بسترهای فکری این تمدن را گام به گام بوجود آورده است. وقتی از تمدن نوین اسلامی صحبت می کنیم، به سختی ها و پیچیدگی های دستیابی به چنین تمدنی آگاهیم و می دانیم که لوازم و اقتضائات آن چیست.

 

وی تاکید کرد: کشور ما با همه پیشرفت هایی که به برکت انقلاب اسلامی داشته است، هنوز از جهات‌ مختلف با عقب ماندگی هایی روبرو است که باید آنها را جبران‌ کند. یکی از این عقب ماندگی ها شکل گیری ظرفیت واقعی ظهور یک دولت قوی در تراز تمدن سازی است.

 

حجت الاسلام غلامی اضافه کرد: هیچ کدام از دولت ها در این ۴۰ سال نه فکر تمدنی داشته اند و نه قدرت حرکت تمدنی. حتی اندیشه و عمل برخی از دولت ها خلاف تفکر و عمل تمدنی بوده است؛ بنابراین بسیار مهم است که اولاً تشکل های سیاسی اسلامی قوی در ایران به وجود بیاید و ثانیاً مردم ما به چنان بلوغ سیاسی برسند که برای روی کار آمدن یک دولت تمدن ساز رای بدهند.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: البته بعد از روی کارآمدن یک دولت قوی، نوبت جامعه‌پردازی است. هرچند دولت ها در جامعه‌پردازی نقش مهمی دارند اما نقش اساسی تر بر عهده خود مردم است. در واقع، تمدن نوین اسلامی مولود یک جامعه رشدیافته است و ساخت چنین جامعه ای بیش از همه با اراده و همت خود مردم ممکن می شود.

 

کد خبر 892634

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha