حمام گله داری نماد معماری سنتی و میراث کهن هرمزگان

حمام گله داری یکی از قدیمی ترین بناها و حمام های سنتی هرمزگان و به جای مانده از دوران قاجار است که توسط شخصی به همین نام (حاج شیخ احمد گله داری) ساخته شده است که این بنا نماد معماری سنتی و فرهنگ کهن مردمان این سرزمین است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، حمام گله داری از جمله بناهای تاریخی شهر بندرعباس، به جای مانده از دوران قاجار است که توسط شخصی به همین نام (حاج شیخ احمد گله داری) ساخته شده است، تاریخ احداث آن به اواخر قرن سیزدهم هجری قمری برمی گردد. حمام وقفی متعلق به مسجد گله داری و واقف آن تجارتخانه حاج شیخ احمد گله داری است.

 


حمام‌های قدیمی یکی از جاذبه‌های گردشگری کشور محسوب می‌شوند حمام گله داری بندرعباس هم از جاذبه‌های استان هرمزگان است که بازدید از آن جذابیت خاصی برای گردشگرانی که به هرمزگان سفر می کنند دارد.


 
یکی از گردشگرانی که از استان اصفهان آمده می گوید: معماری سنتی این حمام بسیار منحصر به فرد و زیبا است و قدمت و تاریخ هرمزگان را نشان می هد.

 


یکی از بازدید کنندگان هم که از کرمان برای بازدید به حمام گله داری مراجعه کرده است نیز می گوید: حمام های قدیمی در هر استانی وجود دارد و نماد معماری سنتی و فرهنگ و آداب و رسوم آن استان است و حمام گله داری بندرعباس نیز بسیار زیباست و بازدید از آن برای هر گردشگری خالی از لطف نیست.

 

 


گرمابه ها یا حمام‌های قدیمی به معنی مکانی که دارای آب گرم باشد بودند در تمام شهر‌ها و روستا‌های ایران در زیرزمین‌ها ساخته می شدند.

 


هر حمام دارای سردخانه، گرمخانه، محل شستشوی بدن، خزینه، محل نشستن  بوده است.

 


« عباس نوروزی »، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: این حمام سال ۱۳۷۴ توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با شماره‌ی ثبت ۲۰۰۳ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.

 


وی افزود: این بنا چند سالی در دست تعمیر بود و بلاخره این بنا در سال ۹۷ مجددا مرمت شده است  و ابزار‌های قدیمی، وسایل مربوط به گرمابه و چهار مجسمه نمادین در این حمام به نمایش گذاشته شده است که به فضای حمام جلوه بخشیده اند.

 

 


حمام گله داری بنایی تاریخی در بندرعباس

 


در میان سقف حمام گله داری روزنه‌هایی به عنوان نورگیر در هر یک از فضا‌ها وجود دارد که عمل نورگیری و تهویه در حمام توسط همین روزنه‌ها صورت می‌گرفت، بدین ترتیب که با باز و بسته کردن در فصولی از سال دما و رطوبت داخل حمام را تنظیم می‌شد.

 


حمام های سنتی مکانی برای دورهمی های قدیمی ها 

 


حمام‌های قدیمی فقط برای شستن بدن نبوده  بلکه محلی برای دورهمی های مردمان آن زمان و بحث و گفتگو بوده است که نوشیدن چای عادت حمامی‌های قدیم این بود.

 


مصالح به کار رفته در حمام از نوع سنگ های دریایی و اسفنجی و ساروج محلی است 

 

 


 از آن جا که این منطقه از ایران دارای رطوبت بالایی است عمده مصالح مورد استفاده در بناهای تاریخی، سنگ های دریایی، اسفنجی و ساروج محلی و گچ نیم پخته ی دستکوب استفاده شده است. سنگ های اسفنجی که دارای قابلیت جذب رطوبت بالایی هستند از دریای همجوار تهیه می شده اند. مصالح به کار رفته در کف حمام آجر فرش است. 

 


سیستم آبرسانی و گرمادهی حمام 

 


آتشدان، دیگ، دودکش ها و گودال جمع آوری خاکستر است. فضای گرم کننده ی حمام که به علت نگهداری گرما در عمق زمین قرار گرفته است، آب مصرفی حمام از چاهی به عمق ۱۰ متر که هنوز پابرجاست، تامین می شده است. 

 

 


امروزه حمام گله داری بندرعباس تبدیل به یک موزه فاخر شده که هر ساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری از حمام گله داری بازدید می کنند.

 


این بنای تاریخی به عنوان موزه مردم‌شناسی استان هرمزگان شناخته می‌شود پس از این که سال‌ها این حمام به دست فراموشی سپرده شد، تصمیم برای استفاده از آن به عنوان یک موزه، امر بسیار ارزشمندی در راستای احیای این بنای تاریخی و به کارگیری آن برای معرفی تاریخ و آداب و رسوم مردمان هرمزگان بود.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 890685

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha