خبرگزاری شبستان - البرز: یک نگاه ابتدایی به انقلاب اسلامی ایران در قیاس با دیگر انقلاب ها نشان می دهد که عناصر ویژه ای در روند این پیروزی دخیل بودند. آن چنان که نقش روحانیت و مساجد به عنوان مهمترین رکن اصلی آن تلقی می شود.
میان دو مفهم جمهوریت و اسلامیت که امروزه نظام اسلامی ایران برمبنا و اساس آن شکل گرفته است نیز این دو رکن یعنی مسجد و روحانیت یک ارتباط اصیل و عمیق قلبی، عاطفی و زبانی برقرار است.
به واقع انقلاب های حقیقی و نامدار جهان برآمده از رأی و اراده مردم هستند، در این میان حضور شایستگان و فرهیختگان که با رأی مردم برمسند قدرت و قانون گذاری قرار می گیرند نیز متناسب با همین رأی مردمی است.
امروزه در هر محله ای سیاست های برنامه ریزی شده مسجد نقش بارزی در بهبود و ارتقاء سطح زندگی مردم دارد، آن گونه که در زمان شکل گیری و بسترسازی انقلاب اسلامی شاهد وفاق نظر و حرکت های تشکیلاتی از نهاد مسجد بودیم.
از فهوای سخن روحانیانی که پیش از این در شهر کرج زمینه ساز شکل گیری انقلاب اسلامی بودند اینگونه برمی آید که جایگاه ویژه ای را می توان برای مردمان البرز در پیروزی انقلاب قائل شد.
« حجت الاسلام سیدسجاد موسوی» نمونه شاخص این روحانیون مبارز است که در آئین اهداء احکام شورای هماهنگی ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد در دفتر نماینده ولی فقیه استان البرز نیز حضور یافت. این روحانی عالی قدر یکی از اعضاء شورای سیاستگذاری مساجد استان البرز نیز تلقی می شود و این به معنای حضور پرشور و همیشه در صحنه این مبارز انقلابی است.
این روحانی مبارز انقلابی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز گفت: سال 1351 بود که به کرج آمدم. آن زمان امام جماعت مسجدجامع حصارک شدم. این سرآغاز حرکت های انقلابی و مبارزه علیه رژیم طاغوتی شاه بود.
وی توضیح داد: روبه روی مسجد یک پاساژ به نام آریا وجود داشت. در اولین قدم برای انقلاب با همراهی چند تن از شهروندان دو دهنه مغازه در آن پاساژ گرفتیم و سرقفلی آن را از آریا به توحید تغییر دادیم.
عضو دفتر آیت الله سیستانی در استان البرز در خصوص نقش دیگر روحانیون آن زمان در همراهی برای حرکت های انقلابی توضیح داد: منطقه حصارک متناسب با جمعیتی که در آن زمان داشت به ۵۰۰ نفر می رسیدند. عمده شعارها هم شعارهای انقلابی بود که از مسجدجامع حصارک شروع می شد و تا میدان شهداء کرج ادامه پیدا می کرد.
حجت الاسلام موسوی افزود: حجت الاسلام حسین متولی و حجت الاسلام ملک زاده که همان اوائل انقلاب به شهادت رسید از مبارزان انقلابی بودند که همراه هم به دفتر ژاندرمری وقت خدمت سروان پناهی رفتیم.
وی ادامه داد: از سروان پناهی خواستیم تا هر آنچه اسلحه و مهمات نظامی در مقرّ وجود دارد لیست کند و مسئولیت آن را به ما سه روحانی بدهد. او نیز که همراه انقلابیون بود عکس شاه را زیر پا گذاشت و آنجا را به دست ما سه روحانی سپرد.
امام جماعت مسجد جامع ولی عصر پیشاهنگی حصارک در خصوص متوقف کردن لشکری از کرمانشاه نیز تصریح کرد: همزمان با کشیک های ما سه روحانی در پایگاه نظامی ژاندرمری، لشکری از قزوین به سمت تهران برای مقابله با انقلابیون اعزام شده بود.
وی افزود: آن لشکر را در مسجد جامع ماهدشت جمع کردیم و از آن ها خواستیم که سرباز اسلام و خدا باشند و نه سرباز شاه که دین و ایمان ندارد.
عضو شورای سیاستگذاری مساجد البرز خاطرنشان کرد: حرف ها و نصایح مان در دل فرمانده لشکر کرمانشاه اثر کرد و همانجا لشکر کرمانشاه برگشت و این به برکت جایگاه مسجد و نقش روحانیت در اجرای اوامر الهی بود.
از دیگر مساجد محوری در بحث پیروزی انقلاب اسلامی ایران با اهتمام مردم کرج می توان به « مسجد جامع کرج» در خیابان چالوس اشاره کرد، مسجدی که محور و سرآغاز مبارزات بسیاری از روحانیون بود.
« خان محمدی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز در خصوص محوریت این مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی گفت: آن زمان در مدرسه دهخدا کرج که نزدیک به مسجد جامع کرج بود تحصیل می کردم.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران و مبارز انقلاب اسلامی توضیح داد: مسجد جامع کرج از جمله مساجدی بود که برنامه ریزی ها برای شکل گیری راهپیمایی هایی که معمولا از مسیر امامزاده حسن(ع) به سمت امامزاده محمد(ع) در حصارک بود در آن انجام می شد.
وی توضیح داد: آن زمان در میدان کرج مجسمه ای از شاه قرار داشت که یکی از برنامه ریزی های فعالان مسجدی همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، پایین آوردن آن مجسمه بود.
« حجت الاسلام قدس محلاتی» نیز در حاشیه این گزارش طی گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز گفت: « حجت الاسلام عبدوس» و « حجت الاسلام محلاتی» از جمله روحانیونی بودند که در روند پیروزی انقلاب اسلامی در کرج نقش داشتند.
نماینده دفتر آیت الله سیستاتی در کرج افزود: آغاز فعالیت انقلابی ام در کرج با دستور آیت الله پسندیده در بیت امام خمینی(ره) همراه شد. سال ۵۳ بود که به دستور ایشان من حوزه را ترک کردم و با هدف تقویت تنور مبارزات انقلاب به کرج آمدم. آن زمان مسجد شاه که بعدها معروف به مسجد امام خمینی(ره) شد در خیابان زرندی یا خیابان قیام فعلی قرار داشت و من امام آن مسجد شد.
وی افزود: قریب ۵ سال مبارزات انقلابی در کرج در قالب تیم های تشکیلاتی چهره به چهره و خانه به خانه شکل گرفت. از میان بانوان منظر ابوطالبی، سبزه پرور و انصاری نمونه بارزی از مبارزانی بودند که حرکت های تشکیلاتی را در قالب درس و بحث در منازل با محوریت مساجد هدایت می کردند.
حجت الاسلام قدس محلاتی تصریح کرد: نقاط شناسایی شده در سطح شهرستان کرج در دوران مبارزات انقلابی به ۵۰ نقطه می رسید. آن زمان حجت الاسلام رضایی محلاتی امام مسجد جامع رجایی شهر کرج بود که خود نیز به عنوان مربی در این جلسات بحث در جهت انقلاب فعالیت های تشکیلاتی و هدفمند داشت.
پیش قراول بودن مساجد و روحانیت در روند پیروزی انقلاب اسلامی به گونه ای بود که یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ انقلاب در کرج شکل گرفت. متوقف ساختن لشکر زرهی قزوین با هدایت روحانیت و مردم ثمره فعالیت های انقلابی چندساله مبارزان تلقی می شود.
حضور انقلابی مردم ولدآباد، عباس آباد ماهدشت که روی زمین دراز کشیدن و مانع حرکت تانک ها به سمت تهران شدند نمونه ای از آماده سازی و هوشیاری رهبران مبارزات انقلاب اسلامی در کرج است.
این جمله ارتشبد قرنی با این عنوان که اگر نبود حرکت مردم کرج در متوقف ساختن لشکر زرهی قزوین، معادلات انقلاب اسلامی ایران تغییر می کرد، برای ارزیابی فعالیت های انقلابی مردمان کرج کافی است.
* مصاحبه از مجتبی دانایی
نظر شما