دستگاه قضایی  با جایگزینی حبس برای زنان زندانی جرایم غیرعمد موافقت کرد

ذوالقدر با بیان اینکه درکشور ما حداقل هفت هزار زن در زندان به سر می‌برند گفت: در دیداری که با رئیس قوه قضاییه داشتیم نیز درخواست کردیم جرایم جایگزین حبس برای زنان تعیین شود ونسبت به زنانی که جرایم غیرعمد دارند یا معسر هستند کمک شوند که موافقت کردند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان،  بر کسی پوشیده نیست که زندان آنقدر تبعات بدی دارد که تا می‌شود باید جلو زندانی شدن افراد را گرفت ،از بیش از ۲۴۰ هزار زندانی ایرانی هفت هزار نفر زنان هستند که  به دلایل مختلف به ویژه با دادن چک ضمانتی پشت میله‌های زندان قرار دارند، این ضمانت‌ها که در مواردی رقم بالایی هم ندارند، ممکن است زنان را گرفتار کنند و گرفتاری در زندان افراد را وارد سیکل معیوبی می‌کند که گاه منجر به طولانی شدن زندان یا بازگشت مجدد افراد به زندان می‌شود لذا زندانی شدن زنان آسیب های اجتماعی زیادی متوجه خانوادها و جامعه می کند که بعدها قابل جبران نیستند نیاز است که مسئولان مربوطه به ویژه دستگاه قضایی تدابیر خاصی برای این گروه از زنان بیندیشد در این خصوص با«سیده فاطمه ذوالقدر» عضو کمسیون فرهنگی مجلس گفتگو یی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

 

اخیرا اخبار جدیدی در خصوص زنان زندانی شنیده می شود توضیح می دهید؟

در ماده 11- ﺗﺒﺼﺮﻩ ﺍﻟﻒ- آمده است ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺗﺄﻣﯿﻦ ﮐﺴﺮﯼ ﺍﻋﺘﺒﺎﺭﺍﺕ ﺩﯾﻪ ﻣﺤﮑﻮﻣﺎﻥ ﻣﻌﺴﺮ ﺟﺮﺍﺋﻢ ﻏﯿﺮﻋﻤﺪ ﻧﺎﺷﻲ ﺍﺯ ﺗﺼﺎﺩﻑ ﺑﺎ ﺍﻭﻟﻮﯾﺖ ﺯﻧﺎﻥ ﻣﻌﺴﺮ ﺳﺮﭘﺮﺳﺖ ﺧﺎﻧﻮﺍﺭ ﻭ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻣﻮﺍﺭﺩﯼ ﮐﻪ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﺧﺴﺎﺭﺍﺕ ﻧﺎﺷﻲ ﺍﺯ ﺗﺼﺎﺩﻑ ﺑﺮﻋﻬﺪﻩ ﺑﯿﺖﺍﻟﻤﺎﻝ ﯾﺎ ﺩﻭﻟﺖ ﺍﺳﺖ، ﻭﺯﯾﺮ ﺩﺍﺩﮔﺴﺘﺮﯼ ﻣﺠﺎﺯ ﺍﺳﺖ ﺑﺎ ﺗﺼﻮﯾﺐ ﻫﯿﺄﺕ ﻧﻈﺎﺭﺕ ﺻﻨﺪﻭﻕ ﺗﺄﻣﯿﻦ ﺧﺴﺎﺭﺕﻫﺎﻱ ﺑﺪﻧﻲ ﺣﺪﺍﮐﺜﺮ ﺗﺎ ﺳﻪ ﻫﺰﺍﺭو پانصد میلیون ریال از منابع درآمد سالانه موضوع بندهای «ﺝ»  ﻭ«ﺙ» ماده 24 قانون بیمه اجباری خسارت واردشده به شخص ثالث در ﺍﺛﺮ ﺣﻮﺍﺩﺙ ﻧﺎﺷﯽ ﺍﺯ ﻭﺳﺎﯾﻞ ﻧﻘﻠﯿﻪ ﻣﺼﻮﺏ 20/2/995 را از محل اعتبارات 110600 جدول شماره 7 این قانون دریافت و هزینه کند.مدیرعامل ﺻﻨﺪﻭﻕ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﻣﮑﻠﻒ ﺍﺳﺖ ﺑﺎ ﺍﻋﻼﻡ ﻭﺯﯾﺮ ﺩﺍﺩﮔﺴﺘﺮﯼ، ﻣﺒﻠﻎ ﯾﺎﺩﺷﺪﻩ ﺭﺍ ﺑﻪﻧﺴﺒﺖ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﻃﻊ ﺳﻪﻣﺎﻫﻪ ﺩﺭ ﺍﺧﺘﯿﺎﺭ ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺩﺍﺩﮔﺴﺘﺮﯼ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻫﺪ. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺩﺍﺩﮔﺴﺘﺮﻱ ﻣﻜﻠﻒ ﺍﺳﺖ ﮔﺰﺍﺭﺵ ﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﺍﯾﻦ ﺑﻨﺪ ﺭﺍ ﻫﺮ ﺳﻪ ﻣﺎﻩ ﯾﻚﺑﺎﺭ ﺑﻪ ﻛﻤﯿﺴﯿﻮﻥﻫﺎﻱ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻭ ﺑﻮﺩﺟﻪ ﻭ ﻣﺤﺎﺳﺒﺎﺕ، ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻱ، ﺍﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﻭ ﻗﻀﺎﺋﻲ ﻭ ﺣﻘﻮﻗﻲ ﻣﺠﻠﺲ ﺷﻮﺭﺍﻱ ﺍﺳﻼﻣﻲ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻛﻨﺪ

 

چه تعداد زن زندانی در زندان ها داریم؟

سه درصد از بیش از ۲۴۰ هزار زندانی ایرانی زنان هستند، در کشور ما حداقل هفت هزار زن در زندان به سر می‌برند. زنان نیز مانند مردان به دلایل مختلف به زندان می‌افتند. در این میان آنچه جلب توجه می‌کند زندانی شدن زنان به دلایل غیر عمد به ویژه نقض تعهد کسانی است که زنان ضامن‌شان شده‌اند همچنین اخیرا با همکاری سازمان دیه کشور راه اندازی صندوقی برای حمایت از زندانیان در مجلس به تصویب رسیده است که می تواند در آزادی زندانیان و از جمله زنان بدهکار مالی بسیار موثر باشد.

 

زندانی شدن زنان چه تبعاتی برای جامعه دارد

تماس و ارتباط محیطی کودک یا فرزند خانواده با والدین موجب شکل گیری شخصیت او می شود و در مواردی که والدین بزهکار یا زندانی هستند، این تاثیرها به صورت منفی اعمال می شود، تحقیقات مختلف در زمینه بزهکاری نوجوانان و کودکان، رابطه نزدیکی بین بی ثباتی، از هم گسیختگی و تزلزل خانواده را با بزهکاری کودکان نشان داده است. لذا زندانی شدن زنان تبعات و آسیب های اجتماعی، روحی و روانی  زیادی هم برای خانواده ها و فرزندان و هم برای جامعه دارد بر همین اساس اخیرا رویکرد دستگاه قضایی به سمت اتخاذ تمهیدات تاثیر گذار در آزادی زنان زندانی  پیش رفته است.

 

بر همین اساس در فراکسیون زنان اخیرا در دیداری که با رئیس قوه قضاییه ،حجت الاسلام ابراهیم ریسی داشتیم نیز درخواست کردیم جرایم جایگزین حبس برای زنان تعیین شود و نسبت به زنانی که جرایم غیرعمد دارند یا معسر هستند مساعدت شود. رئیس قوه قضاییه نیز موافق بودند و قول دادند کمک شود زنانی که به دلایل غیرعمد یا چک و مسائل مالی در زندان به سر می برند برایشان مجازات جایگزین (خدمات اجتماعی) در نظر گرفته شود تا آماز زندانیان زن کاهش یابد.

 

چه مقدار اعتبار در بودجه سنواتی امسال برای سازمان دیه کشور در نظر گرفته شده است؟

در بودجه سالانه، ردیف مشخصی برای ستاد دیه با اولویت زنان معسر در نظر گرفته می‌شود در بودجه سنواتی امسال ۵۰ میلیارد تومان اعتبار با اولویت زنان معسر، سرپرست خانوار و بد سرپرست به سازمان دیه کشور تخصیص  یافته است همچنین به کمیته امداد و بهزیستی نیز بودجه‌ای برای کمک به زنان سرپرست خانواری که در زندان به سر می‌برند تعلق می‌گیرد که در این زمینه صرف می‌شود، امیدواریم با اقدامات صورت گرفته مسیر آزادی زنان زندانی غیرعمد و مشکلات مالی هموار و از زندان آزاد شوند همچنین به دلیل مشکلات موجود به ویژه زنان زندانی، قانونی تصویب شده است که بر اساس آن نیاید هیچ زندانی معسری در زندان  حبس شود در حال حاضر این طرح در کمیسیون قضایی در حال پیگیری است.

 

نظر مراجع در خصوص زندانی کردن این قشر از زنان چیست؟

با توجه به فتوای اخیری هم که برخی از علما و مراجع صادر کردند، مبنی بر اینکه فردی که پول ندارد زندانی کردنش هم معنایی ندارد انشالله شاهد اقدامات و خبرهای خوش در آینده نزدیک در این زمینه باشیم.

 

آیا زن باردار هم در میان زنان زندانی وجود دارد؟

ممکن است زنی باردار باشد ولی در زمان زایمان یا مرخصی می گیرند یا تسهیلات و تمهیدات خاصی برای آنها در نظر گرفته شده است، همچنین ماده 69 لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت، بانوان زندانی که به علت محکومیت‌های مالی در جرایم غیر عمد در زندان هستند در دریافت کمک‌های مردمی جهت آزادی در اولویت قرار دارند.

 

منظور از خدمات اجتماعی جایگزین برای زندانیان چیست؟

مثلا افراد زندانی فرقی نمی کند چه زن و چه مرد به جای کشیدن حبس در زندان در مراکزخدماتی و محیط های درمانی مانند بیمارستان مشغول به کار شوند همان طور که در حال حاضر مردان زندانی در بخش خدمات شهرداری ها در حال فعالیت هستند.

 

دستبند های الکترونیک چه تاثیری می توانند در کاهش  هزینه های زندان ها داشته باشند؟

استفاده از این دستبند ها از این جهت که فرد هم در کنار خانواده خود است و هم می تواند هزینه نگهداری دولت برای زندانیان را کاهش دهد، بسیار مفید می باشد ولی با توجه به اینکه هنوز تکنولوژی آن وارد کشور نشده است فعلا نمی توانیم  از این وسیله استفاده کنیم ولی تدابیری برای واردات آن اتخاذ شده است، امیدواریم  با واردن کردن تکنولوژی این دستبند تا حدودی بتوانیم از مشکلات موجود در زندان ها را کاهش دهیم ،چون فرد زندانی با داشتن این دستبند کاملا تحت کنترل بوده و حتی نمی تواند از کشور خارج شود، این هم یکی از پیشنهاداتی است که باید ساز و کار لازم برای وارد کردن آن آن اندیشیده شود با این دستبند ضمن اینکه فرد زندانی محکومیت قضاییش را هم طی  می کند در کنار خانواده خود نیز هست.

 

.

کد خبر 888876

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha