انقلاب اسلامی و منحنی رشد کشاورزی/رونق تولید اقتصاد پویا را به همراه دارد

پس از انقلاب اسلامي تمام تلاش دولتمردان بر این بود تا یک اقتصاد پویا با توسعه کشاورزی پایدار داشته باشیم، چیزی که بیش از هر چیز می توانست به عمران و آبادانی روستاها بینجامد...

خبرگزاری شبستان_ گیلان، نوشین کریمی، به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی و فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر کمک به روستائیان و آبادانی روستاها، نهاد جهاد سازندگی شکل گرفت، در این نهاد که بعدها به دلیل عملکرد مثبت و قابل توجه آن به وزارتخانه جهاد کشاورزی تبدیل شد جوانان متخصص و انقلابی در مناطق روستایی کشور حضور پیدا کرده و به ارائه خدمات زیربنایی نظیر آبرسانی، راهسازی، برق‌رسانی و غیره در روستاها پرداختند. زیرا یکی از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی توجه به قشر نیازمند جامعه به ویژه مردم محروم روستا، تامین استقلال اقتصادی، رفع بیکاری و تامین اجتماعی بود.

پیروزی انقلاب اسلامی منحنی رو به سقوط کشاورزی ایران را به شیب تند صعودی تغییر داد. در واقع برنامه‌های استعماری رژیم فاسد پهلوی، ایرانِ صادرکننده محصولات کشاورزی را به یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان مواد غذایی تبدیل کرده بود.

 امروز با وجود همه کاستی‌ها و ضعف‌هایی که در حوزه اقتصاد کشور وجود دارد اما دولتمردان جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی به موفقیت‌های مختلفی دست یافته و اقتصاد « بیمار » سال ۵۷ را به یک اقتصاد « پویا » و در حال رشد تبدیل کردند.

وزارت جهاد کشاورزی بر اساس آمارهای موجود، نشان داده که در گستره توسعه ملی روندی رو به رشد ایجاد کرده و در واقع با تهيه و تنظيم برنامه‌های بلندمدت، ميان‌مدت، کوتاه‌مدت و همچنين اعمال سياست‌های توسعه، امکان هدايت کشور را به سوی کشاورزی پايدار به عنوان يكی از بخش‌های مهم اقتصادی كشور فراهم کرده است.

به طور مثال تولید شیلات پس از انقلاب با رشد نجومی، از 32 هزار تن به یک میلیون تن در سال رسید و سرانه مصرف ماهی بعد از انقلاب 11 برابر شده است.

 



و اما در گیلان در حوزه صید و صیادی مجموع میزان برداشت ماهی سفید در قبل از انقلاب در دو استان گیلان و مازندران کمتر از ۵۰۰ تن بود و به سمتی می‌رفتیم که گویا این گونه داشت منقرض می شد که ما اکنون در شمال کشور بیش از ۲۰ هزار تن انواع ماهی استخوانی به جز ماهی کلیکا داریم که برآیند حاصل تلاش در سه مرکز بازسازی ذخایر شیلات استان با تولید سالانه حدود بیش از یکصد میلیون قطعه بچه ماهی به عنوان یک رکورد محسوب می‌شود.

در ۱۵ سال اخیر یعنی از ابتدای برنامه چهارم تاکنون بیش از ۲ و نیم میلیارد بچه ماهی استخوانی که بخش عمده آن، بچه ماهی سفید است در رودخانه‌ها رهاسازی شده‌اند که این امر باعث پایداری اشتغال و حفظ ذخایر صید به‌عنوان یک ثروت ملی شده است.

 مورد دیگری که باید به آن اشاره کنیم موضوع بازسازی ذخایر است اگر امروزه در هر نقطه ای از کشور یک تلاشی را در حوزه آبزی پروری یا پرورش آن در مناطق داخلی می‌بینیم نقطه عطفش در مرکز بازسازی ذخایر شیلات بوده است و قریب به ۱۳۰ مزرعه خاویاری در حدود ۱۶ استان کشور در حال فعالیت هستند که نقطه عطف توسعه این صنعت در استان گیلان بوده است.

در بازسازی ذخایر، ۱۱ گونه از مجموعه ۲۴ گونه محصول اقتصادی بازسازی شده‌اند که به لحاظ تنوع گونه رتبه اول را در کشور دارا هستیم و در بعد تکثیر و بازسازی ماهیان استخوانی با حدود ۱۳۰ میلیون قطعه و همچنین حدود یک و نیم تا دو و نیم میلیون ماهی خاویاری رتبه اول را در بین استان‌های شمالی به خود اختصاص داده‌ایم.

در تکثیر ماهیان گرمابی رتبه اول را در کشور داشته و با ۴۰۰ میلیون یورو و حدود ۸۰ میلیون قطعه بچه ماهی سالانه نیاز این استان ۳۰ تا ۵۰ میلیون می باشد که مابقی تولیدات به سایر استان‌ها داده می‌شود.

در مزارع ماهیان خاویاری هم با حدود ۴۶ مزرعه رتبه اول و در تکثیر ماهیان خاویاری در بخش غیر دولتی (بخش دولتی عمدتاً برای بازسازی است) دارای رتبه دوم در کشور هستیم.

و مورد آخر شاخص مصرف شیلات است که در گیلان ۱۵ تا ۱۶ کیلوگرم و معدل این مصرف در کشور ۱۲ کیلوگرم و سرانه مصرف جهانی آن در حدود ۲۱ کیلوگرم است.

 



در پی برگزیده شدن هشت نفر از تولیدکنندگان برتر بخش کشاورزی استان گیلان در سطح ملی با سه تن از آنان که در بخش پرورش ماهی موفق بوده‌اند گفت و گویی انجام شده که در ادامه می‌خوانید؛

«احمد جوادی مطلق» تا سیکل درس خوانده و اکنون 73 سال سن دارد.

وی که پرورش ‏دهنده نمونه ماهیان گرم‌‏آبی از شهرستان صومعه سرا است در گفت گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان بیان کرد: ظرفیت صید ۱.۶۷  تن ماهی گرم‏‌آبی را در سال فراهم کرده‌ام که این میزان صید از سطح ۶ هکتار زمین حاصل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه توانسته‌ام در هر هکتار ۲.۱۱ تن صید به دست آورم یادآور شد: البته متوسط عملکرد استان چهار تن در هکتار است.

جوادی در خصوص شاخص‌های مهم در این کار افزود: برخورداری از مساحت بالای استخر فعال در پرورش ماهی و انگیزه بالا در تولید و پرورش ماهی با روش‌های نوین به‌صورت فوق متراکم با استفاده از غذای اکسترود و غذاده اتوماتیک بسیار حایز اهمیت است.

وی همچنین بر همکاری مستمر با شیلات استان در اجرای پروژه‌‏های الگویی پرورش ماهی تاکید کرد و ادامه داد: مروج نمونه آبزی‌ پروری در توسعه روش‌ های نوین پرورش ماهیان گرم‏آبی هستم.

جوادی بیان کرد: افزایش بهره‌‏وری از زمین و امکانات با افزایش تولید در واحد سطح به بیش از 10 تن در هکتار، ارز آوری برای کشور از طریق انجام صادرات و برخورداری از نمایندگی فعال در پخش غذایی آبزیان، تولید و عرضه ادوات آبزی‏ پروری از جمله غذاده اتوماتیک، هواده و غیره و همچنین استفاده از کارشناسان شیلات و دامپزشک مشاور در تولید محصول گواهی شده (سالم) بسیار لازم و ضروریست.

«رسول علی‏نژاد» هم پرورش ‏دهنده نمونه ماهیان خاویاری در مناطق ساحلی است که در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: ۴۶ساله و اهل تالش هستم که در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کرده‌ام.

علینژاد گفت: ظرفیت تولید ۳۰ تن گوشت، ۲ تن خاویار و یکصد هزار قطعه بچه ماهی در سال را به دست آورده و از این رو نمونه کشوری اعلام شده‌ام.

وی شاخص‌های موفقیت را استفاده دائم از کارشناس شیلات و دکتر دامپزشک مرتبط با آبزیان و نیروهای بومی در چرخه تولید دانست و ادامه داد: رعایت ملاک‌های زیست محیطی و اصول و موازین بهداشتی در فازهای مختلف مزرعه، ارتباط مستمر با مراکز علمی دانشگاهی، تحقیقاتی و اجرای پروژه‌های علمی و دانشجویی پژوهشی و انجام دوره های کارآموزی و کارورزی از مواردی هستند که می بایست به آنها توجه ویژه داشته باشیم.

علینژاد با تاکید بر اینکه انعکاس نتایج حاصل و همچنین بهره‌گیری از نتایج یافته‌های تحقیقاتی، فن‌آوری روز، خلاقیت و نوآوری در مزرعه، انجام عملیات فازبندی مزرعه در برنامه‌ریزی تولید، به‌کارگیری تجهیزات و لوازم در تولید مزرعه از قبیل دستگاه‌های هواده، اکسیژن و پی‌اچ متر، شوری سنج، اسکنروفیش پمپ و سایر امکانات تشخیص آزمایشگاهی و غیره حائز اهمیت هستند ادامه داد: ثبت و مستندسازی اطلاعات و رعایت نکات کارشناسی و فنی لازم در مزرعه از دیگر موارد قابل توجه در پیشبرد یک کار درست و موفق است.


«حمیدرضا بابایی پور کارگر» از شهرستان آستانه اشرفیه با ۵۴سال سن و میزان تحصیلات دیپلم نیز توانسته تولید کننده برتر بخش کشاورزی استان گیلان و یکی از برگزیدگان کشوری باشد.

بابایی پور از شرکت تعاونی نمونه صیادی پره شمال (شرکت تعاونی شهدای کیاشهر) نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: ظرفیت صید ۳۸ تن ماهیان استخوانی را در سال داریم.

وی با اشاره به شاخص‌های موفقیت خود در این زمینه اذعان کرد: شرکت فعال در دوره‌های آموزشی برگزار شده توسط شیلات و اداره بندر و کشتیرانی، نماینده و ناظر جامعه صیادی در هنگام صید ماهیان مولد در رودخانه سفیدرود، همکاری با کارشناسان شیلاتی را می‌توان نام برد.

بابایی پور ادامه داد: در مسایل تحقیقاتی نیز نماینده و معتمد ۱۱ پره صیادی حوزه شهرستان آستانه اشرفیه، نماینده جامعه صیادی و اتحادیه در جلسات و کمیته مختلف شیلاتی حل اختلاف بین شرکت‌های صیادی به عنوان معتمد جامعه صیادی نیز هستم.

وی افزود: ارتباط تنگاتنگ با نمایندگان مجلس استان در خصوص حل مسایل و مشکلات جامعه صیادی، عضو گروه همت ماهیگیری (مروجین شیلاتی) و هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌های پره استان نیز هستم که بی‌شک همه اینها در تلاش و کسب تجربه برای رسیدن به این موفقیت تاثیر داشت.

فضای کشور با تحریم ظالمانه و جنگ اقتصادی به گونه‌ای است که نباید از تولید غفلت کنیم از این رو توجه به ضرورت انتقال دانش و علمی‌تر شدن کشاورزی می‌تواند تلاش برای رونق تولید را بیشتر نمایان کند. از این رو شاید هستیم که مقام معظم رهبری چند سالی با تاکید بر رونق اقتصاد داخلی افق و تکلیف جدیدی را برای فعالان تولید و صنعت مشخص می‌کنند.

کد خبر 888411

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha