خبرگزاری شبستان/ خرم آباد
مردم مومن و خداجوی استان شیعه نشین لرستان در ایام محرم با شور حسینی خاصی اقدام به برپایی مراسم عزداری کرده وارادت خود را به امام حسین(ع) و مقوله عاشورا به اثبات میرسانند.
مراسم عزداری مردم این دیار ولایت مدار به شکل سنتی اما با شور و اشتیاقی وصف ناشدنی برگزار می شود که این شور صحنه های عزداری مردم این استان را متمایز کرده است.
جوانان پرشور لرستانی از چند روز قبل از آغاز ماه محرم خیمههای عزاداری باشکوهی برپا می کنند و گرد آن جمع می شوند و با آغاز ماه محرم هر شب درمقابل این جایگاه ها با حضور مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به عزداری می پردازند.
مداحان لرستانی که غالبا با گویش لری نوحه سرایی می کنند شوری وصف ناشدنی به مراسم عزداری داده و دل هر آزاده ای با شندیدن نوحه های عزای امام حسین (ع) به در می آید.
وجه تمایز عزداری مردمان لر زبان با سایر شیعیان با فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی نمود می یابد در این دو روز دیار لرستان حال و هوایی خاصی دارد که سالانه جمع کثیری از تصویربرداران و عکسان کشورمان و حتی کشورهای خارجی را به حضور در این مراسم وادار می کند.
آیین ها و سنت های مختلفی به ویژه در روز تاسوعا و عاشورای حسینی در این استان برگزار میشود که چهل منبر و گل اندود کردن از جمله این آیینهاست.
چهل منبر آیین ویژه بانوان لرستانی در روز تاسوعاست که با پای برهنه و نقاب بر صورت 40 شمع به نیت در 40 منبر یا مجلس عزاداری امام حسین (ع ) روشن میکنند تا از این طریق با راز و نیاز با معبود یکتای خود، نیازها و حاجت خود را برآورده کنند.
در این سنت دینی زنان از ابتدا تا انتهای این آیین با نیتهای درونی خود مهر سکوت بر لب میزنند و تنها با زمزمه و ذکر کلمه الله و یا فرستادن صلوات بر محمد (ص) و خاندان پاکش مسیر حرکت خود را ادامه میدهند.
همچنین در روز تاسوعای حسینی جوانان پرشور و دوستدار ائمه اطهار در لرستان به تدارک آماده کردن خاک ویژه عزاداری روز عاشورا می پردازند این خاک در آیین گل مالان که خاص مردم لرستان در ماتم سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع ) است به کار می رود.
خاک ویژه عزاداری اباعبدالله الحسین توسط جوانان لرستانی از بیابان های اطراف تهیه میشود و پس از غربال و الک کردن، آن را با عطر و گلاب معطر میکنند و خاک آماده شده را در حوضچههای مخصوص با آب گرم و گلاب به گل تبدیل میکنند و اقشار مختلف مردم پس از اقامه نماز صبح روز دهم محرم ( عاشورا) با خلوص نیت و خود را گل اندود میکنند.
در این آیین همچنین از روز تاسوعا خرمن های از چوب حسک در کنا حوضچه های گلی تدارک دیده می شود که همزمان با آغاز آیین گل مالان این خرمن ها به آتش می کشند و عزاداران حسینی پس از گل مالان خود در کنار آتشهای که به همین مناسب روشن کردهاند، بدن خود را خشک میکنند و سپس در دستههای سینه زنی و زنجیر زنی در خیابانهای شهر به راه میافتند و با ذکر مصیبت و نوحه سرایی و سینه زنی عزاداری خود را به اوج میرسانند.
سنت گل اندود در روز عاشورای حسینی یکی از سنتهای بسیار قدیمی رایج در میان مردم لرستان است که نوع عزاداری روز عاشورای مردم این خطه را از دیگر مناطق کشور متفاوت کرده است.
مردم این منطقه با طلوع آفتاب دسته دسته پس از اجرای سنت ویژه گل اندود کردن که خاص عاشوراست به مراسم سوگواری و عزاداری حسینی شور خاص می بخشند.
عزاداری مردم استان لرستان به ویژه شهر خرمآباد در روز عاشورا تا ظهر ادامه دارد و مردم عزادار پس از قرائت زیارت عاشورا، نماز ظهر عاشورا را اقامه میکنند.
پختن حلیم، آش و حلوای نذری، تهیه شربت و شیرینی و شیر داغ، قربانی کردن گاو و گوسفند و تهیه غذای نذری هیئتهای عزاداری از دیگر آیین های مردمان لر زبان است که در ایام محرم حسینی انجام می شود.
آیینهای عاشورایی خاصی نیز در سایر شهرهای استان با آداب و رسوم خاصی برگزار می شود که تشکیل حلقه عزا در مقابل مساجد تکایا و حسینیهها و مجالس روضهخوانی و تعزیهخوانی از جمله این مراسم است.
پایان پیام/
نظر شما