بی سوادی، تعزیه را تهدید می کند/ شبیه خوانها به مکتب بروند

مهدی دریایی با تاکید بر نیاز امروزی هنر تعزیه بر آسیب شناسی، از مشاهده فقط فیلم توسط برخی تعزیه خوانها انتقاد کرد و آنها را به آموزش نزد اساتید هنر تعزیه توصیه کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خوانسار، «مهدی دریایی» در حاشیه سوگواره ملی یاس نبوی روستای کهرت خوانسار با مطرح کردن این نکته که قدیمی ترین نسخه تعزیه برجای مانده از آخوند «ملا محمد علی واعظ خوانساری »است، گفت: موضوع این تعزیه غارت خیمه ها است و در دفتر ۱۳ انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است و قدمت این اثر به ۳۰۲ سال پیش بر می گردد و پیش از این عنوان قدیمی ترین نسخه تعزیه به ۱۸۰ سال پیش تعلق داشت.


پژوهشگر تعزیه با یادآوری اینکه تعزیه به عنوان شاخه ای از شبیه خوانی در سال ۱۳۸۹ به ثبت جهانی رسیده است، بیان کرد: تعزیه دارای سه عنصر اصلی کلام منظوم، موسیقی و بازی و حرکت است و اگر هر کدام از اینها نباشد، تعزیه تبدیل به تئاتر، مداحی یا منبر خواهد شد.


وی رکن اصلی تعزیه را کلام منظوم توصیف کرد که نباید درآن روضه خوانی، نقل گویی و بداهه گفته شود و افزود: تعزیه در ۲۶۰ سال پیش به اوج هنر خود رسید و این هنر دارای ۱۷ عنصر فرعی مانند بازی، کارگردانی  ناظم البکا، قرار داد، المان، رنگ و دنیای تضادها و آموزش دهنده عقاید است.


دریایی با تاکید بر اینکه کتاب، مکتب و دانشگاهی به میزان هنر تعزیه نمی تواند با مخاطب ارتباط برقرار کند، یادآوری کرد: تعزیه خوانها در گذشته به علم نجوم، فقه و سیاست روز آگاه بودند و وظیفه آموزش مخاطب را حتی در احکام اولیه دین در زمانه ای که هیچ رسانه ای نبود، برعهده داشتند.


این پژوهشگر با بیان اینکه شبیه خوان با سه گروه متفاوت در هر تعزیه ای رو به رو است، تشریح کرد: مخاطبانی می بینند و می شنوند، مخاطبانی نمی بینند و فقط می شنوند و مخاطبانی می بینند و نمی شنوند و لذا شبیه خوان طوری باید اجرا کند که همه این مخاطبان در تعزیه، تغذیه شوند.


وی با برشمردن مثالهایی چون تشت آب، سرچوبی برنیزه که نمادهایی از دشت فرات و سر به نیزه امام حسین (ع) را عنصر قرار داد خواند و ادامه داد: تضاد رنگ ها در تعزیه با دو رنگ سبز و قرمز  تداعی کننده فرهنگ حق و باطل است که گویای مسائل اجتماعی وسیاسی است.


دریایی با انتقاد از بعضی شبیه خوانها که به استاد CD ها تمسک می جویند و بر اینکه آموزش و مکتب تعزیه ندیدند، اذعان دارند، تاکید کرد: هنر تعزیه، امروز نیازمند آموزش و آسیب شناسی است تا همچنان تعزیه سنتی، زیبا و ایرانی وجود داشته باشد و این هنر ۳۰۰ ساله ناخواسته آسیب نبیند.


وی در پایان تاکید کرد: تعزیه می تواند بازگوی مظلوم از انسان ظالم باشد و این هنر می تواند فراتر از تئاتر و سینما قرار گیرد به شرط آنکه با روش صحیح آموخته و اجرا شود./

کد خبر 884782

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha