سالمندی یک برهه از زندگی افراد است که رسیدن به این سن نیازمند رعایت اصول و سبک زندگی مطلوب است تا سالمندان بتوانند کمتر با مشکلات دوران سالمندی روبه رو شوند. کسب آگاهی و تقویت اطلاعات این دوره از زندگی برای سالمندان اهمیت ویژه ای دارد چرا که این دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده که در صورت عدم آگاهی از مراقبت های دوران سالمندی می تواند عواقب جدی برای افراد سالمند داشته باشد.
حفظ کرامت و ارزش سالمندان از وظایف اصلی جامعه است که باید مورد توجه قرار بگیرد چرا که سالمندی یک فرصت است و شاید دیگران این موقعیت را به دست نیاورند که به سن سالمندی برسند. سالمندی دوران بدی نیست درست است که بیماری ها را نمی توان از این دوران حذف کرد اما اگر توجه به سبک زندگی داشته باشیم می توان از بروز بیماری ها پیشگیری کرد.
فصل زمستان که فرا می رسد سالمندان باید مراقبت های بیشتری از خود داشته باشند چرا که امکان بروز بیماری های شایع این فصل در میان این قشر از جامعه بیشتر است. این مراقبت ها در فصل سرد زمستان با آلایندگی هوا نیز شدت بیشتری به خود می گیرد که در صورت عدم آگاهی سالمندان از نحوه مراقبت از خود در اینگونه شرایط، مشکلاتی را گریبان گیر آنان می کند.
توصیه پزشکان به سالمندان این است که در اینگونه شرایط حتی الامکان از محیط خانه خارج نشده و در صورت ورود به فضای آزاد لازم است که افراد مبتلا به بیماری تنفسی و آسم داروهای خود را به همراه داشته باشند. از نکاتی که سالمندان باید به آن توجه داشته باشند ورزش کردن است که برای مراقبت از وضعیت جسمانی و سلامتی خود مورد تاکید قرار می گیرد. اگرچه به سالمندان توصیه می شود در روزهایی که هوا آلوده است در فضای باز مانند پارک ها ورزش نکنند اما آنها می توانند در منزل و در فضای بسته به فعالیت ورزشی اقدام کنند.
همچنین بسته بودن پنجره ها، عدم استفاده از خودرو شخصی و مصرف میوه و سبزی در روزهایی که هوا آلوده است به سالمندان توصیه می شود.
یک پزشک عمومی با برشمردن عوامل موثر در سلامتی سالمندان اظهار کرد: شایع ترین علت ناتوانی در دوران سالمندی سکته مغزی است که می توان با رعایت برخی توصیه های مهم و ضروری از آن جلوگیری کرد.
«امین موید» با اشاره به اینکه مشکلات قلبی- عروقی و تنقسی، سکته های قلبی و مغزی را می تواند به وجود بیاورد، افزود: آلودگی خودروها بر روی سیستم مغزی اثرگذار است و گروه های در معرض خطر مانند سالمندان، کودکان، زنان باردار و بیماران باید در محیط های بسته و خارج از شهرهای آلوده به سر ببرند و در جاهای اقامت داشته باشند که به دور از هوای آلوده باشد.
به گفته وی سالمندانی که بیماری قلبی و عروقی دارند مصرف چربی به ویژه چربی های اشباع نشده را کاهش دهند، عنوان کرد: برای کاهش بیماری قلبی و عروقی در سالمندان مصرف میوه و سبزی را باید حداقل به پنج در روز رساند.
این پزشک با تاکید بر اینکه در صورت ابتلا به فشار خون باید از لبنیات کم چرب استفاده شود، گفت: استفاده از ماهی در برنامه غذایی تاثیر مهمی در ابتلا به فشار خون دارد که به سالمندان توصیه می شود مصرف ماهی را در سبد غذایی خود قرار دهند.
وی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از شکستگی استخوان به سالمندان توصیه می شود مراقب سطوح لغزنده مانند کف حمام، سرامیک، کاشی و غیره باشند.
موید به شایع بودن اختلال خواب در دوران سالمندی اشاره کرد و گفت: بیش از 50 درصد سالمندان از اختلال خواب رنج می روند که به محض اینکه مشکل خواب به وجود آمد نباید به داروهای خواب آور پناه آورد چرا که فرد را دچار آلزایمر می کند.
وی با یادآوری اینکه در دوران سالمندی پنج تا 6 ساعت خواب می تواند نیاز افراد را تامین کند، ابراز کرد: چنانچه افراد سالمند در ساعات روز دچار خواب آلودگی شوند ساعت 2 تا 4 عصر بهترین زمان استراحت است.
با توجه به افزایش شمار سالمندان لزوم توجه به کیفیت زندگی آنها بیش از پیش اهمیت می باید. در انتظار کمک ماندن، نادیده گرفتن شده توسط پرستاران و اطرافیان و عدم دریافت توجه کافی باعث تضعیف کرامت سالمندان می شود. مراقبت های حرفه ای مناسب همراه با احترام، داشتن حمایت های اجتماعی و داشتن ظرفیت های سازگار و موثر می تواند از کرامت سالمندان حمایت کند.
گزارش: مهدی رحمانیان
نظر شما