آفلاتوکسین موجود در شیرها در حد مجاز قرار دارد

صحبت از مضر بودن شیر این روزها در بین مردم رواج پیدا کرده است در حالیکه برخی سم آفلاتوکسین موجود در شیر را آلوده می دانند اما کارشناسان آنرا در حد مجاز و پایینتر از نرم های جهانی می دانند.

خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی، هادی دهقانی: یکی از مواردی که مردم جامعه بر روی آن حساسیت ویژه ای دارند سالم بودن غذای روزانه است، این حساسایت تا آنجا است که اگر در بین مردم گفته شود که یک ماده غذایی ناسالم است فروش آن به سرعت محدود شده و مردم از خریدن و مصرف آن خودداری می کنند، هرچند این کار خوب است، اما در بسیاری از موارد برخی بدون داشتن آگاهی، تخصص و یا از روی عمد یک کالا یا ماده غذایی را برای سلامتی مردم مضر بر شمرده که موجب ضرر و زیان بالا به آن شرکت و کارخانه شده و در کنار آن جامعه نیز با عدم استفاده از آن کالا دچار بیماری و یا عدم تغذیه مناسب می شود.

 

در ایران سرانه مصرف شیر که برای سلامتی بسیار حائز اهمیت و توجه است بسیار کمتر از متوسط جهانی است تا جایی که برای جبران ان در بسیاری از مدارس تغذیه با شیر در برنامه روزانه دانش آموزان گنجانده شده است ولی این روزها ان هم در رسانه ملی یک کارشناس خبر از آلوده بودن شیرهای مصرفی به سم آفلاتوکسین داد خبری که در فضای مجازی هنوز هم در حال دست به دست شدن بین مردم است، این در حالی است که با پیگیری های صورت گرفته سازمان استاندارد ایران، وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی که همگی از سازمانهای مربوطه برای اعلام سلامتی غذاهای مورد مصرف مردم هستند از سلامتی شیرهای مصرفی مردم خبر داده اند و آلوده بودن شیر به سم آفلاتوکسین را در حد مجاز آن اعلام کرده اند.

 

Image result for ‫لبنیات‬‎

 

لبنیات و آفلاتوکسین؛ واقعیت یا تشویش

 

به گزارش خبرگزاری شبستان: «ایرج حریرچی» با بیان این که حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین کدکس ها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد، باید توجه داشت میانگین این سم حدود ۵۰ تا ۶۰ نانو گرم در لیتر در تمام شیرهای کشور است.

معاون کل وزارت بهداشت در تشریح گفت: اگر مقیاس، کدکس اروپا باشد، خود عدد تقریبا بالاست چون عدد کدکس اروپا ۵۰ نانوگرم در لیتر است. اگر کدکس ایران باشد،  حدود ۱۰۰ است که قابل قبول و اگر کدکس آمریکا   باشد که میزان آن  ۵۰۰ نانوگرم است، با این معیار، تقریبا تمام نمونه ها قابل قبول هستند.

دکتر حریرچی تاکید کرد: بررسی 50  مطالعه در ایران در چند سال اخیر  نشان میدهد در طی ۱۰ سال گذشته میزان این سم در شیر رو به کاهش است. اگرچه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است قابل مقایسه نیست و حداقل 30 تا 40 نانو گرم در لیتر بیشتر است. 

وی با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفت:  همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است و مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه می کنیم که مصرف شیر  را از سبد غذایی خود حذف نکنند و نکته دیگر این که  خطر جدی این ماده با دوز ۳و نیم میلی گرم به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.

دکتر حریرچی در پایان تصریح کرد: سرطان کبد اولیه در ایران عمدتا ناشی از سیروز هپاتیت مزمن است و سرطان ناشی از آفلاتوکسین نادر است. حتی ابتلا به سرطان اولیه کبد هم در ایران در سالهای اخیر رو به کاهش است.

 

«علی‌صفر ماکنعلی» روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهارات مطرح شده در خصوص وجود سم افلاتوکسین در شیرخام مصرفی صنعت لبنیات را کذب محض، غیر علمی، غیر مستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی عنوان کرد.
وی افزود: بر اساس برنامه های توسعه ای انجام گرفته، در حال حاضر ۴۰۰ کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه‌ تولید شیرخام رتبه ۱۱ دنیا متعلق به ایران است.
معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان اظهار داشت: در حوزه‌ تامین ماده اولیه کارخانجات لبنی تعداد ۱۶۰۰ مرکز جمع‌آوری شیر خام و صنایع وابسته در حال فعالیت هستند که این مراکز در چهارچوب ضوابط بهداشتی دامپزشکی، کنترل های تخصصی بهداشتی اعم از نمونه برداری و  آزمایشات لازم را انجام می دهند.
وی تصریح کرد: همچنین حمل و نقل شیر و فراورده های آن با مدرن‌ترین روش های بهداشتی صورت می پذیرد و حتی تردد وسایل  نقلیه شیر و فرآورده های لبنی رصد و پایش می شود که مواد اولیه ۴۰۰ کارخانه تولید لبنیات کشور را فراهم می کنند.

 

مردم بدون نگرانی شیر و لبنیات مصرف کنند

 

به گزارش خبرگزاری شبستان: «محمدرضا شانه ساز »درمورد آلودگی شیر و لبنیات اظهار کرد: یکی از معضلات اساسی کشور پایین بودن سرانه مصرف شیر و لبنیات است و بخش اعظمی از مردم جامعه ما در معرض آسیب کمبود کلسیم هستند.

رییس سازمان غذا و دارو افزود: اینکه با ارائه اعداد و ارقامی گفته می شود میزان آفلاتوکسین در لبنیات و شیر بالاست، درست نیست و فکر می کنیم که اطلاعات رجوع شده بیشتر براساس کار دانشگاهی بوده و مراکز معتبر و رسمی که کار آزمایشگاهی را انجام می‌دهند به هیچ عنوان این اطلاعات را تائید نمی‌کنند.

وی با تاکید براینکه اطلاعات ارائه شده درمورد میزان آفلاتوکسین لبنیات قطعا غلط است، گفت:  با توجه به پایین بودن سرانه مصرف شیر در کشور که به کمتر از یک لیوان در روز می رسد نمی توان خطر قطعی ناشی از کمبود مصرف لبنیات که همان پوکی استخوان است را با القای این اطلاعات غلط به یک خطر احتمالی تحت عنوان بالا بودن آفلاتوکسین معاوضه کرد.


وی تصریح کرد: از حدود هفت سال پیش محصولات لبنی به صورت مرتب از این بعد پایش می‌شوند. آمار اداره کل غذا کمتر از 3.5 درصد آلودگی را نشان می‌دهد در حالی که بسیاری از کشورهای همسایه و کشورهای دیگر میزان آلودگی بسیار بالاتر است.


دکتر شانه ساز با تاکید براینکه ابتلا به سرطان در کشور ما بالاتر از نرم جهانی نیست،  عنوان کرد: این میزان نسبت به کشورهای اطراف بسیار پایین‌تر نیز هست. از دست اندرکاران حوزه سلامت، رسانه  وکارشناسان می خواهیم با دقت عمل و وسواس بیشتری اطلاعاتی را به مردم منتقل کرده و از بیان نسنجیده مطالب و آمار و اطلاعات غیرمستند که باعث می‌شود مردم را نگران کند، خودداری کنند.


وی با اشاره به اینکه در حال حاضر میزان مصرف شیر در کشور یک پنجم استاندارد است، گفت: بدون شک در صنعت غذا و کارخانجات لبنی با حضور مسئولان فنی، آزمایشگاه های مجهز و نظارت مستمر سازمان غذاو دارو نگرانی به مراتب کمتر از مراکز سنتی است که لبنیات در آنها عرضه می‌شود.


معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه میزان آلودگی شیر طی سال های گذشته روند نزولی داشته است، افزود: 3.5 درصد در واقع میزان قابل اعتنایی نیست و نباید از این بابت نگران بود، توصیه اکید ما این است که مردم به این تبلیغات سوء توجه نداشته باشند و  مصرف شیر را متوقف نکنند.


 وی خاطرنشان کرد: به مردم اطمینان کامل می دهیم که شیر و انواع لبنیات پاستوریزه را که تحت کنترل وزارت بهداشت است را بدون نگرانی مصرف کنند.


دکتر شانه ساز در پایان با اشاره به اینکه صنعت غذای کشور مورد هجمه قرار گرفته است، عنوان کرد: به نظر می‌رسد بعد از قضیه کیک ها و دستکاری هایی که صورت گرفته بود الان صنعت لبنیات ما به عنوان یک صنعت بسیار موفق که نقش خوبی در صادرات غیرنفتی دارد و در منطقه شناخته شده است، مورد هجمه قرار گرفته، این صنایع موفق ما الان در هدف حمله تبلیغات است و نباید با دشمن همصدایی کرده و در آسیاب دشمن آب بریزیم.

 

این روزها به خصوص در فضای مجازی تشخیص راست یا دروغ بودن خبرهایی که در حوزه تغذیه منتشر می شود برای بسیاری سخت است چرا که باید آنرا پیگیری کرد و حرف نهایی را از زبان مسئولین مربوطه شنید ولی هستند بسیاری که به همان خبر اولیه استناد کرده و از نسخه ای استفاده می کنند که نه تنها سودمند نیست بلکه می تواند در طولانی مدت بر سلامتی آنها اثر معکوس داشته باشد.

کد خبر 882905

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha