نهادینه شدن اخلاق اجتماعی در جامعه باید از خانواده آغاز شود

نهادینه شدن اخلاق اجتماعی در جامعه باید از خانواده آغاز شود چراکه مهمترین خواستگاهی که انسان رانسبت به رعایت اخلاق هدایت می کند خانواده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، اخلاق در اصطلاح به صفات درونی انسان گفته می‌شود که در او به صورت عادت در آمده است به گونه ای که عمل مربوط به آن صفت در جایی که موقعیت آن پیش می آید بدون درنگ از شخص سر بزند.

 

در حدیث معروفی از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله آمده است: «إنّما بعثت لأتمّم مكارم الأخلاق؛ من از آن جهت برانگيخته شدم كه مكرمتها (شرافتها) ى اخلاقى را كامل و تمام كنم .تعبیر به «انما» در این حدیث که به اصطلاح برای حصر است نشان می دهد که تمام اهداف بعثت پیامبر صلی الله علیه و آله در همین امر یعنی تکامل اخلاقی انسانها خلاصه می شود. امام كاظم عليه السلام فرمود: «الْزَمُ الْعِلْمِ لَكَ ما دَلَّكَ عَلى صَلاحِ قَلْبِكَ وَاظْهَرَ لَكَ فَسادَهُ؛لازم ترين علم براى تو آن است كه تو را به پاكسازى دل (و تهذيب نفس) راهنمايى كرده، فساد آن را براى تو آشكار كند.

 

این احادیث نشان از میزان اهمیت پرداختن به اخلاق و تلاش برای کسب فضایل اخلاقی در اسلام دارد. در حدیث دیگری از امام علی علیه السلام آمده  که فرمود: «لو کنا لانرجو جنة ولانخشی نارا ولاثوابا ولاعقابا لکان ینبغی لنا ان نطالب بمکارم الاخلاق فانها مما تدل علی سبیل النجاح؛ اگر ما امید و ایمانی به بهشت و ترس و وحشتی از دوزخ، و انتظار ثواب و عقابی نمی داشتیم، شایسته بود به سراغ فضائل اخلاقی برویم، چرا که آنها راهنمای نجات و پیروزی و موفقیت هستند. »

 

حجت الاسلام فولادی در گفتگو با خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به اهمیت اخلاق اجتماعی در جامعه دینی و اسلامی گفت:  اخلاق درحوزه روابط اجتماعی به دوبخش رفتار شخص با خود و رفتار شخص با جامعه تقسیم می شود.

 

این پژوهشگر و کارشناس دینی تصریح کرد:  به این ترتیب که انسان  در رفتار شخصی خود طرف مقابلی ندارد ومی تواند مسئله ای را رعایت کند یا نکند و دربخش دوم با حضور درجامعه مستلزم رعایت مواردی می شود که باید به آن توجه کند.

 

حجت الاسلام فولادی با بیان اینکه اخلاق ناظر بر رعایت است گفت:یک انسان رشد یافته همیشه خود را ملزم به رعایت قوانین و اخلاق در جامعه می داند چرا که در جامعه یک سری قواعد وهنجارهایی وجود دارد که به عنوان الگوی رفتاری درجامعه مطرح است.

 

این کارشناس دینی با بیان اینکه حفظ ارزشهای دینی  در رعایت اخلاق اجتماعی درجامعه موثر است افزود: مهمترین خواستگاهی که انسان رانسبت به رعایت اخلاق هدایت می کند خانواده است.

 

وی ادامه داد: خانواده می تواند با تقویت جنبه های رفتاری در نهاد خانواده حوزه ارتباطات اجتماعی افراد را ارتقا داده و روحیه توجه و رعایت اخلاق بر پایه قواعد را از نهاد خانواده در وجود انسان نهادینه کند.

 

این پژوهشگر با بیان اینکه خانواده کوچکترین نهاد اجتماعی است گفت: به جهت شکل گیری اخلاق فردی واجتماعی انسان ازخانواده ، این نهاد دارای اهمیت بالایی است و باید برای پایداری نظام اخلاقی در جامعه باید به آن توجه کرد.

 

حجت الاسلام فولادی با اشاره به اینکه اخلاق اجتماعی، فردی و حرفه ای هرکدام به گونه ای از اخلاق اجتماعی برمی خیزند، گفت: افرد در برخی موارد مبتلا به دوگانگی هستند که اگر خوب تربیت شده باشد کنش های رفتاری مناسب به عنوان یک روش در وجود آنها شکل می گیرد و در برخورد با جامعه اخلاق متناسب با جامعه را از خود نشان می دهند.

 

وی تصریح کرد: افراد درجوامع مختلف همیشه به دنبال بهترین رفتارها ازسوی دیگران با خود و بلعکس هستند که توجه به این امربهترین مسیر برای خود سازی افراد است .

کد خبر 882862

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha