به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، «محمد حسین رجبی دوانی» در نشست تخصصی «الگوی هیئت های مذهبی در ارتقای معنویت، اخلاق و سبک زندگی اسلامی ایرانی» که امروز (یکشنبه، 29 دی) در سالن همایش های سازمان دارالقرآن الکریم انجام شد با بیان اینکه هیئت های مذهبی نهادی استثنایی هستند که در هیچ دین و مذهبی نمونه آن را نمی توان پیدا کرد، گفت: مقام معظم رهبری در همین ارتباط فرمودند مداحی که از ارکان هیئت ها است، جزو اختصاصات شیعه است.
این پژوهشگر تاریخ اسلام در ادامه با بیان اینکه هیئت های مذهبی در دوران صفویه شکل و قوام جدیدی پیدا کردند، افزود: پهلوی خائن اول به صورت علنی و آشکار به مقابله با هیئت ها می پرداخت و پهلوی دوم که در ظاهر این کار را نمی کرد با ترویج فرهنگ منحط غربی درصدد تضعیف جایگاه هیئت ها در کشور بود.
وی اضافه کرد: هیئت ها در انقلاب اسلامی بسیار موثر بودند، به طوری که مردم را در محرم سال 57 به میدان مبارزه با طاغوت آوردند.
رجبی دوانی تاکید کرد: بخش مهمی از نیروهای مردمی از هیئت های مذهبی برخاسته از مساجد و حسینیه ها به جبهه های نبرد با دشمن بعثی صهیونیستی صدام اعزام می شدند. هیئت ها تقویت کننده روحیه اخلاقی و معنوی رزمندگان در دوران دفاع مقدس بودند.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب هفت عرصه را برای ساختن کشور مطرح کردند، افزود: هیئت های مذهبی در تمام این عرصه می توانند نقش آفرین باشند اما کارکرد اصلی آنها در حوزه ارتقای اخلاق، معنویت و سبک زندگی است.
این پژوهشگر تاریخ اسلام اضافه کرد: هیئت ها قبل از انقلاب اسلامی عمدتا توسط افراد میانسال، کهنسال و به اصطلاح جاافتاده تشکیل و مدیریت می شدند اما یکی از برکات انقلاب اسلامی ورود گسترده و همه جانبه جوانان در راه اندازی و اداره هیئت ها است. ورود افراد تحصیلکرده به هیئت ها یکی دیگر از برکات انقلاب است، به طوری که اکنون تعداد زیادی هیئت های دانشجویی و هیئت های اساتید دانشگاهی داریم.
رجبی دوانی در ادامه به ترویج روحیه انقلابی و جرم ستیزی توسط هیئت های مذهبی و دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: همین بچه هیئتی ها بودند که در سال 88 به مقابله با فتنه خائنانه پرداختند و رهبران آن مبادرت کردند.
وی در ادامه به تلاش دشمن برای سکولار کردن هیئت های مذهبی اشاره کرد و یادآور شد: اگر هیئت های مذهبی سکولار شوند، کشور و نظام اسلامی دچار آفات و آسیب های بسیاری می شوند؛ بنابراین باید تلاش کرد هیئت های مذهبی از ماهیت اصلی خود تهی نشوند.
وی با بیان اینکه هیئت ها نباید صرفا به مداحی اکتفا کنند، اظهار کرد: نباید هیئت ها از سخنرانان متعهد و انقلابی و فاضل خالی شوند. سخنرانی روحانیون انقلابی باید محور فعالیت هیئت ها باشد، هرچند در بسیاری از هیئت ها اینچنین نیست.
این کارشناس تاریخ اسلام اضافه کرد: هیئت ها می توانند در رفع مشکلات جامعه موثر باشند و نمود بیرونی داشته باشند؛ همان طور که حضرات معصومین (ع) دغدغه و اهتمام جدی به رفع مشکلات مردم داشتند.
رجبی دوانی گفت: اگر مردم درک کنند هیئت ها مشکلات آنان را برطرف می کنند، مطمئنا بیشتر جذب آنان می شوند و همین موضوع می تواند زمینه ای برای ارتقای روحیه انقلابی در آنان و اخلاق، معنویت و سبک زندگی ایرانی اسلامی در جامعه شود.
وی در پایان با بیان اینکه این سنت خداوند است که اگر افراد برای رضای پروردگار فعالیت کنند خداوند به آنان نصرت می رساند، خاطرنشان کرد: مسئولان هیئت های مذهبی برای جلب رضایت خداوند فعالیت کنند و در عصر حاضر حرکت این هیئت ها در مسیر شکل گیری تمدن نوین و عظیم اسلامی به منزله جلب رضایت الهی است.
نظر شما