به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی روز پنجشنبه (۲۶ دی) در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی و در جمع مدیران بانکی کشور، با اشاره به اینکه در جهان سیاست ما باید کار و تلاش کنیم و روزی نبوده که در دولت به فکر سیاست خارجی نباشم، اظهارداشت: به عنوان مسوول شورای عالی امنیت ملی، روزانه از امنیت و جلوگیری از برخورد نظامی مراقبت می کنم؛ اگر مراقبت روزانه انجام نگیرد، فاصله بین جنگ و صلح فقط یک گلوله است.
رئیس جمهوری با اشاره به روزهای سخت و مصیبتها و مشکلات بسیار زیاد طی 2 هفته گذشته، تأکید کرد: مردم با حضور خود و دادن دلگرمی، همدردی و همنوایی از این غمها و مشکلات کاستند و این ویژگی فرهنگی و ملی ملت ایران است که خادمان خود را پاس میدارد و در روز شادی و غم در کنار هموطنان خود میایستد.
روحانی ادامه داد: دشمنان شرایطی ایجاد کردند که بدون تابآوری و مقاومت یک ملت یکپارچه عبور از آن امکانپذیر نبود و نخواهد بود.
رئیس جمهور با بیان اینکه یک فرمانده نظامی جمهوری اسلامی ایران به دست آمریکاییها ترور میشود و ببینید اثر این شهادت در کل منطقه و جهان چه مقدار است؟، گفت: این شهادت حتی در قیمت ارزها، نفت، بورس و همه بازارهای ملی و دنیا اثر گذاشت و از لحاظ روانی، فکری و سیاسی کل منطقه را تحت تأثیر قرار داد.
روحانی با اشاره به اینکه مردم از کشمیر تا آفریقا همدردی و عزاداری کردند که این یک حادثه کمنظیر و بیانگر قدرت نظام جمهوری اسلامی ایران است، ادامه داد: سردار سلیمانی انسانی خدوم، فداکار و نقشآفرین در منطقه بود و ببینید چگونه جنایت آمریکا و شهامت و ایستادگی فرزندان ملت، دنیا را تحت تأثیر قرار داد.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه کمتر کشوری در دنیا است که در برابر آمریکا بایستد و صریحاً اعلام کند و یک پایگاه نظامی مهم منطقهای آن را زیر موشکباران قرار دهد، گفت: آمریکا به همه کشورهای دنیا ظلم و تجاوز میکند و ممکن است برخی با زبان تهدید کنند، اما در مقام عمل، این جمهوری اسلامی ایران بود که برای یک شب پایگاه آنان را به لرزه در آورد و پنتاگون را برای 24 ساعت بیدار نگه داشت.
روحانی با بیان اینکه این نکته بسیار مهمی است که آمریکا را ناچار کردیم از تهدیدات خود عقبنشینی کند، افزود: رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود که اگر ایران به ترور سردار سلیمانی پاسخ دهد، 52 نقطه مهم از جمله مراکز فرهنگی و تاریخی ایران را هدف قرار داده و منهدم میکند، اما وقتی جمهوری اسلامی ایران به این پایگاه نظامی حمله میکند، لحن و برنامه وی تغییر کرده و صریحاً و رسماً عقبنشینی مینماید.
رئیس جمهور با اشاره به حادثه دردناک سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی که 176 نفر عزیز و کبوتران علم و دانش و تحقیق بالهایشان در آسمان میسوزد و به زمین فرود میآیند، ادامه داد: یک ملت داغدار شد و یک نفر در کشور نبود که اظهار همدردی نکند و در همین ارتباط باید گامهای بعد از این اشتباه بزرگ برداشته شود.
روحانی با تأکید بر اینکه ملت ایران به سادگی در برابر اهداف دشمنان از مسیر خود منحرف نمی شود، تصریح کرد: ملت ایران ملت بزرگی است که راه خود را انتخاب و به خوبی ایستادگی میکند. البته در مسیر مبارزه و ایستادگی، زخمی شدن و بروز سختی و مشکلات طبیعی است.
رئیس جمهور با بیان اینکه یک ابرقدرت مقررات بینالمللی را زیرپا گذاشته و رسماً اعلام کرده، میخواهم با این نظام و مردم بجنگم و آنان را تسلیم کنم، تأکید کرد: پس از اقدامات آمریکا برای خودشان و دنیا روشن شد که برنامهریزی آمریکاییها، کاملاً غلط بود و این چیزی نیست که استنباط کنیم بلکه رئیس جمهور آمریکا به سران کشورها گفته بود که با تحریم جدید و فشار حداکثری نظام ایران بیشتر از 3 ماه مقاومت نخواهد کرد.
روحانی با اشاره به آغاز اقدامات آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت 97 و اعلام خروج از برجام و وضع توطئهها و اجرایی کردن توطئهها و تحریمها از 13 آبان سال گذشته، افزود: آیا تا امروز ملت ما قویتر و مستحکمتر در برابر این توطئه شده یا ضعیفتر؟
رئیس جمهور سپس به مشکلات بزرگ سیاسی و اقتصادی کشور از آغاز دولت یازدهم اشاره و تأکید کرد: از ابتدای رقابت های انتخاباتی در سال 92 میدانستم که با مشکلات بسیار بزرگی مواجه هستیم و کاملاً مشخص بود وضع تورم و رکود و سرمایهگذاری و همچنین وضعیت ما با دنیا چگونه است.
روحانی با بیان اینکه رئیس جمهور قبلی فرانسه در جلسه خصوصی و حتی در سفر به پاریس در حضور خبرنگاران اعلام کرد که ما 6 کشور قاطعانه برای حمله نظامی به ایران تصمیم گرفته و مصمم به انجام آن در سال 2013 بودیم، تأکید کرد: رئیس جمهور فرانسه گفت که بعد از انتخابات سال 2013 شرایط دولت در ایران ما را دچار تردید کرد و از تصمیم خود منصرف شدیم و هیچ فردی در دنیا این گفتهها را تکذیب نکرد.
رئیس جمهور افزود: این به دلیل حضور مردم در انتخابات بود و در این راستا در کنار نظام و دولت قرار گرفتند.
روحانی با بیان اینکه از آغاز دولت یازدهم در افکار عمومی جامعه و همچنین انتظارات تورمی به طور کامل شاهد تغییراتی در کشور بودیم، گفت: در گزارش 100 روزه اعلام کردم که تورم تک رقمی خواهد شد و در جلسهای مسئولان اقتصادی و اقتصاددانان به این گفته ایراد گرفتند و اقتصاددانان باور نمیکردند این مهم امکانپذیر باشد. اما دولت قبل از موعد و در اواسط دولت یازدهم و نه پایان دولت، تورم را تک رقمی کرد.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: این روند ادامه یافت و به امید مردم به آینده منجر شد که مسایل در حال حل و فصل است و گرهها یکی پس از دیگری باز میشود.
روحانی با بیان اینکه اقتصاد با امنیت و سیاست خارجی در آمیخته است ، ادامه داد: شاید کسی تنها درونگرا و به اقتصاد در داخل کشور فکر کند و معتقد است که اگر تمام روابط خارجی تخریب شود، مردم احساس کنند که شرایط سختتر میشود، تحریمهای بینالمللی به کشور فشار میآورد و در فروش نفت مشکل داریم، اما در عین حال، اقتصاد کشور مشکلی ندارد که من اینگونه بلد نیستم.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه در دنیای امروز همه دنیا بهم متصل است و اقتصاد به سیاست، فرهنگ و امنیت مرتبط است، افزود: در شرایط جنگ و صلح شرایط اقتصادی متفاوت است و تلاش دولت این بوده که ثبات و امید به آینده را در کشور ایجاد کند و جلوی برخورد نظامی و جنگ گرفته شود و این کار را به عنوان مسئول شورای عالی امنیت ملی روزانه انجام دادم و مراقبت کردم.
روحانی تأکید کرد: اگر مراقبت مداوم انجام نگیرد، بین جنگ و صلح یک گلوله فاصله است و یک گلوله میتواند جنگ بیافریند و خودداری از شلیک یک گلوله نیز میتواند منجر به صلح شود. مراقبت مداوم وظیفه دولت است و آن را دنبال میکند.
رئیس جمهور با بیان اینکه در قانون اساسی اختیارات، توزیع شده است، گفت: دولت، مجلس، رهبری و بخشهای مختلف هر کدام در چارچوب قانون اساسی، اختیاراتی دارند که باید در چارچوب همین قانون به اختیارات خود عمل کنند و البته پیچیدگیهایی وجود دارد که باید مد نظر قرار دهیم.
روحانی با بیان اینکه ما با تمام توان و حد امکان و قدرت خودمان مراقب اوضاع هستیم، گفت: همه میخواهند امنیت برقرار باشد و روی این موضوع همه اتفاق نظر داریم.
رئیس جمهور سیاست خارجی را موضوع مهم دیگر عنوان کرد و گفت: ارتباط با دنیای خارج و سیاست خارجی مهم است و نمیتوان گفت که همه دشمن ما هستند. یکی از وظایفی که مردم با رأی خود روی دوش ما گذاشتند، این بوده که فتیله تنشها را پایین بیاوریم. اینکه بگوییم دنیا با ما خوب نیست، نمیشود. باید ببینیم چه کاری میتوانیم انجام دهیم و آیا راهی وجود دارد، یا نه؟ در این زمینه اختلافنظرهایی وجود دارد.
وی افزود: ما گفتیم میتوانیم با تدبیر مشکلات خود را با آژانس حل کنیم در مقابل عدهای میگفتند اینها سادهلوح هستند، اما ما میگفتیم که آنها با پیچ و خمها آشنا نیستند و وارد عمل شدیم و ثابت کردیم که میتوان مشکلات را حل کرد و این کار را کردیم. به عنوان نمونه موضوع پیامدی را حل کردیم در حالی که همه میگفتند، حل آن مدتها طول خواهد کشید، اما این پرونده را بستیم.
روحانی با بیان اینکه کارکردن با دنیا سخت است، گفت: عدهای میگفتند، طرف مقابل قابل اعتماد نیست، اتفاقاً وقتی قابل اعتماد نباشند کار سخت است.راحتترین راه این بود که کار را رها کنیم در این حال همه تعریف میکردند و میگفتند این آدم به دنیا پشت کرد، اما آیا با این کار، کار مردم حل و یا گرهای از مشکلات مردم باز میشد؟
رئیس جمهور افزود: وقتی وارد میدان شویم، هم میزنیم و هم میخوریم. برخی فکر میکنند وقتی وارد میدان شویم فقط پیروزی است و زخمی نمیشویم، اما این نمیشود، مگر پیغمبر(ص) در جنگ احد زخمی نشد و دندان مبارکش نشکست. مگر امیر المؤمنین(ع) در میدان خندق پیشانی مبارکش زخمی نشد؟ در میدان جنگ ممکن است زخمی هم بشویم هر چقدر زره ما محکم باشد.
روحانی با بیان اینکه با همه سختیها، ثابت کردیم، میشود با دنیا کار کرد، گفت: در مذاکرات به یک توافق بینالمللی با 6 کشور رسیدیم که همه آن را تأیید کردند و به تأیید سازمان ملل هم رسید، حال ممکن است در دنیای سیاست یک فرد غیرقابل پیشبینی روی کار بیاید که امروز این اتفاق افتاده است.
رئیس جمهور افزود: یک نفر نمیتواند بگوید که کار فردای ترامپ قابل پیشبینی است نه ما میتوانیم چنین چیزی بگوییم نه در آمریکا، نه در اروپا و نه حتی در کاخ سفید کسانی که با او کار میکردند و کار می کنند، نمیتوانند کار ترامپ را پیشبینی کنند.
روحانی افزود: کسانی که قبلاً با ترامپ همکاری میکردند و امروز استعفا دادهاند، خودشان میگویند نمیدانستیم که ترامپ یک ساعت بعد چه تصمیمی میگیرد و چه توئیتی میکند. این فرد برای همه دنیا از اروپا گرفته تا مکزیک و پاسفیک و حتی خود آمریکا مشکل درست کرده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما امروز وارد یک مقوله جدید شدهایم و تلاش ما این است که در این شرایط ضرر ما حداقل شود، گفت: اقتصاد و سیاست و امنیت خارجی جدا نیست و با هم ممزوج هستند.
روحانی در ادامه به خروج یکجانبه آمریکا از برجام اشاره کرد و گفت: برخی به ما گفتند بعد از خروج ترامپ از برجام شما هم خارج شوید اما اگر خارج میشدیم، پرونده ما به سازمان ملل میرفت و تحریم بینالمللی میشدیم و در این صورت کار برای ترامپ راحت میشد. ترامپ یک غلطی کرده بود و اگر ما هم از برجام خارج میشدیم، با دست خود وارد باتلاق شده بودیم و همه در مقابل ما قرار میگرفتند و روز از نو و روزی از نو.
رئیس جمهور ادامه داد: اما ما این کار را نکردیم، در برجام ماندیم و از بقیه طرفین مطالبه کردیم و خواستیم که به تعهدات خود عمل کند. این کار درستی بود که انجام دادیم و موجب شد همه حتی دوستان ترامپ بخاطر خروج از برجام او را محکوم کند.
روحانی ادامه داد: سال 97 جلسه شورای امنیت سازمان ملل با حضور خود ترامپ برگزار شد، اما در این جلسه همه حاضران علیه ترامپ صحبت کردند و حتی اروپاییها هم از اقدامات ترامپ حمایت نکردند و این یک موفقیت بزرگ سیاسی بود. حالا بعضیها خیلی دلشان نمیخواهد کار خوب ما را تعریف و تبیین کنند اما اگر فرد دیگری بود، 40 روز جشن میگرفتند و میگفتند که کار بسیار مهم و بزرگی انجام شده است. دولت ما مظلوم است و ما فقط میتوانیم در چنین جلساتی بگوییم و توضیح دهیم که چه کارهایی انجام دادهایم. دولت ترامپ جلسهای هم در ورشو با هدف جلب حمایت و تحت فشار قرار دادن ایران برگزار کرد که با تلاش ما و وزارت خارجه در این جلسه هم به نتیجه نرسید.
رئیس جمهور با بیان اینکه در دنیای سیاست، باید با جهان کار و همکاری کنیم، گفت: روزی نبوده است که ما در دولت به عنوان نماینده ملت به فکر سیاست خارجی کشور نباشیم. با دولتها تماس گرفتیم و حرف زدیم. البته کار بسیار سخت بود و در پاسخ به خروج آمریکا از برجام و عمل نکردن طرفین به تعهداتشان تصمیم گرفتیم کاهش تعهدات را به صورت گام به گام انجام دهیم.
روحانی با بیان اینکه امروز در انرژی اتمی هیچ محدودیتی نداریم و از نظر وضعیت هستهای وضعمان بهتر از قبل برجام است، گفت: امروز غنیسازی بیشتر از آن موقع انجام میشود و ما دست روی دست نگذاشتیم. شرایط ساده نیست اما متوجه هستیم که دنیای سیاست، امنیت و اقتصاد باهم ارتباط تنگاتنگ دارند.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: در اقتصاد نیز ما در دولت راهی را شروع کردیم و گفتیم که باید ابتدا تورم را کاهش دهیم. البته برخی از اقتصاددانها و کارشناسان مخالفت میکردند و معتقد بودند که با این روند تورم نمیتوان رکود را از بین برد. ما در دولت تلاش کردیم تا ابتدا تورم را کاهش دهیم و در سال 92 کاهش تورم را شروع کردیم. سال 93 شاهد رشد تورم بودیم و مسیر از منفی به سمت مثبت حرکت کرد.
روحانی با اشاره به تحریمها و شرایط سخت امروز کشور، گفت: امروز شدیدترین فشار و تحریمهای دشمنان را شاهدیم و اگر تلاش تولیدگران، کشاورزان و کمک و همکاری بانکها نبود، نمیتوانستیم از این شرایط سخت عبور کنیم. دنیا هم باور نمیکرد که بتوانیم این شرایط سخت را پشت سر بگذاریم.
وی افزود: امروز با تلاشهای انجام شده به طور متوسط سالانه 500 هزار اشتغال خالص ایجاد شده و این کار بزرگی است که برغم همه سختیها انجام شده در حالی که قبل از دولت ما اشتغال خالص در سال 10 تا 12 هزار شغل بوده است.
رئیس جمهور افزود: در تولید محصولات کشاورزی امروز رشد قابل توجهی را شاهدیم و سالانه به طور متوسط 5 میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی داشتهایم. و در مجموع 28 میلیون تن محصولات کشاورزی از ابتدای دولت ما تاکنون افزایش یافته است . در گازوئیل و بنزین واردکننده بودیم امروز خودکفا هستیم. زمستانها گاز وارد میکردیم امروز خودکفا هستیم و به طور کلی در دولتهای یازدهم و دوازدهم ، خودکفایی در انرژی، روند قابل قبول اشتغال و افزایش تولید محصولات کشاورزی حاصل شده است.
روحانی با بیان اینکه به عنوان شاهد و کسی که از اول انقلاب تاکنون در مسئولیتهای مختلف حضور داشته شهادت میدهم که سالهای 97 و 98 سختترین شرایط اقتصادی بر کشور حاکم بوده است، گفت: در این 2 سال قیمت ارز با نوسان شدید مواجه بود و از 10 هزار تومان، حتی تا 19 هزار تومان افزایش یافت اما خودمان را نباختیم و برنامهریزی کردیم و رشد قیمت را مهار کردیم. امسال هم تکانههای شدیدی داشتیم، اما قیمت ارز نوسان زیادی نداشت. هر چند که قیمت ارز در نقطه مطلوب ما نیست و باید پایینتر از این باشد، اما باید شرایط را در نظر بگیریم.
رئیس جمهور افزود: در بحث تورم نیز سال 97 و اوایل 98 شرایط سخت بود، اما از اردیبهشت امسال شاهد روند کاهشی بودیم که انشاء الله این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
روحانی با قدردانی از سیستم بانکی، گفت: بانکها در افزایش تولید به ما کمک کردند و در همه استانها، مسئولان استانی به این موضوع اشاره میکنند. در میان همه مشکلات موجود اصلاحات خوبی برای حوزه بانکی آغاز شد و جلسات خوبی در سال 94 و 95 داشتیم که منجر به دستور 10 الی 12 مادهای شد که برخی از آن دستورات اجرا شده و برخی نیز در حال اجراست.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: کنترل مؤسسات مالی غیرمجاز که کشور را بهم ریخته بودند، کار بسیار مهمی بود و ادغام بانکهای نظامی در بانک سپه که مراحل نهایی خود را طی میکند، اقدام بزرگی است که در این راه همه کمک کردند و مقام معظم رهبری هم کمک کردند و گامهای مهمی برداشته شد.
روحانی کاهش بدهی بانک ها به بانک مرکزی که در گزارش رئیس بانک مرکزی به آن اشاره شده را مهم عنوان کرد و افزود: در مقطعی این بدهی 160 هزار میلیارد تومان بوده که امروز به 111 هزار میلیارد تومان رسیده است. امروز نظارت بانک مرکزی بر عملکرد بانکها و دقتها بیشتر شده است و عملیات بازار باز که امروز رونمایی شد و از شنبه اجرا خواهد شد، یک حرکت بسیار خوب است.
رئیس جمهور ادامه داد: خوشبختانه امروز بازار سرمایه در شرایط خوبی قرار دارد بازار کار به طور نسبی خوب است و بازار کالا هم نسبتاً خوب است.
روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در شرایط امروز یکسری اقدامات را باید سریع انجام دهیم، گفت: اقدام اول این است که سرمایههای منجمد را فعال کنیم. در این راه بانکها، دولت و خصولتیها سرمایه بزرگی هستند. بانکها علاوه بر کار سختی که انجام میدهند بنگاهداری هم میکنند که باید از آن خلاص شوند. البته در این چند سال که این موضوع را تَأکید کردیم، این کار هنوز انجام نشده است. به بانک گفتهایم که اموال خود را بفروشد و از بنگاهداری دست بردارد. نمیدانیم که چرا انجام نمیشود و مشکل کجاست؟ این اموال چسبناک است و جدا نمیشود و یا از این کار میترسند. در صورتی که اگر این کار انجام شود و واگذاریها صورت گیرد تحول بزرگی در اقتصاد روی خواهد داد و حرکت خوبی انجام میشود و با کمک به بخش تولید از طریق سرمایه در گردش کشور در مسیر رونق قرار خواهد گرفت.
رئیس جمهور اقدام مهم دوم را واگذاری همه طرحهای نیمه تمام، به مردم عنوان کرد و گفت: تمام طرحهای نیمه تمام که دولت قادر به تکمیل آن نیست، باید برای تکمیل به مردم واگذار شود تا مشکلات آن حل شود.
روحانی با بیان اینکه باید در بخشهای مختلف تسهیلات ایجاد کنیم، گفت: تورم مسکن غیرقابل قبول است، باید در بخش مسکن تورم را کاهش دهیم و این کار میتواند با واگذاری زمین رایگان به توسعهگر انجام شود، با این کار شاهد رونق صنعت ساختمان خواهیم بود و قیمت مسکن نیز کاهش مییابد. از مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی میخواهم اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.
رئیس جمهور افزود: در بازار سرمایه هم میتوان تحول ایجاد کرد و مقداری از کارها که به دوش بانکها و صنایع بزرگ است، میتواند به بازار سرمایه واگذار شود.
روحانی تأکید کرد: باید با اتحاد و وحدت و در کنار هم از مشکلات عبور کنیم و ما هم همزمان دنبال این هستیم که راهحلهای سیاسی را دنبال کنیم و برای بهبود شرایط کشور دست روی دست نگذاشتهایم.
رئیس جمهور در پایان ابراز امیدواری کرد که تلاشها و اقدامات انجام شده منجر به بهبود شرایط کشور و مردم شود.
رئیس جمهور قبل از سخنرانی در جمع مدیران ارشد بانکی کشور نظام جدید سیاستگذاری پولی بانک مزکری با عنوان «عملیات بازار باز» را افتتاح و از سامانه معاملاتی مربوط به این نظام جدید رونمایی کرد.
مدیریت نرخ سود، کنترل نقدینگی و مهار تورم از مهمترین اهداف نام جدید سیاستگذاری پولی بانک مرکزی عنوان شده که از روز شنبه در سطح کلیه بانکهای کشور اجرا خواهد شد.
عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی نیز در این مراسم با اشاره به اقدامات مهم بانک مرکزی در بازار پول و ارز در سال های سخت ۹۷ و ۹۸، گفت: الان شاهد ثبات در بازارهای اقتصادی کشور هستیم که این اتفاقی نادر و از موفقیت های دولت است
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه حمله به بازار ارز مهمترین هدف دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: موفق شدیم در کوتاه مدت بازار ارز را کنترل و مهار کنیم و الان به عنوان بازارساز وارد بازار ارز می شویم و اجازه نوسان به بازار را نمی دهیم.
همتی، کنترل گردش ریال و سرو سامان دادن به ناترازی در بانک ها را از مهم ترین اقدامات بانک مرکزی توصیف و تصریح کرد:بسیاری معتقد بودند ایران وارد ابر تورم می شود اما الان نرخ تورم نزولی و با ثبات است و شاهد رشد اقتصادی هستیم و در بازار ارز تغییرات اساسی نداشته ایم./
نظر شما