به گزارش خبرنگار شبستان، نشست "بررسی ابعاد تاریخی و دینی سریال مختارنامه" در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
دکتر ستار عودی، استاد دانشگاه معارف اسلامی قم در ابتدای سخنان خود با اشاره به این که به دلیل مشغله زیاد حتی یک دقیقه از این سریال را هم ندیده است گفت: اما از آن جا که تاکنون در بخش بین الملل خبرگزاری ها فعال بوده ام می توانم از بازتاب های احتمالی پخش این سریال در کشورهای عربی سخن بگویم.
وی افزود: وقتی "یوسف پیامبر" با دوبله عربی در کشورهای عربی پخش شد کسی تصور نمی کرد این سریال از هفت یا هشت شبکه تلویزیونی ماهواره ای این کشورها به نمایش دربیاید و کشوری چون مصر نیز از پخش آن استقبال کند.
عودی ادامه داد: همان طور که در کشور ما روی برخی شخصیت ها حساسیت وجود دارد، در کشورهای عربی نیز روی بعضی صحابه یا شخصیت ها از جمله عبد الله بن زبیر حساسیت های زیادی وجود دارد. از این رو پخش این سریال در کشورهای عربی ممکن است از این نظر مشکلاتی به همراه داشته باشد.
این استاد دانشگاه با طرح این پرسش که بالاخره مختار شخصیتی است مثبت یا منفی، به بررسی بیوگرافی و حوادث مهم زندگی وی پرداخت.
عودی گفت: ابوعبید پدر مختار از سرداران بزرگی است که در جنگ های بسیاری حضور داشته و در جنگ اعراب و ایران نیز یکی از پسرانش را از دست داده است و بنابراین با خانواده ای جهادی و با سابقه روحیه جنگی روبرو هستیم.
وی هم چنین پیرامون نسب خانوادگی مختار و روایات گاه ضد و نقیض درباره پیش بینی شخصیت و آینده او از جانب ائمه معصومین گفت: نسب مختار به قبیله ثقیف طائف بازمی گردد و بر اساس قول قوی درباره سال تولد او، مختار در سال یکم هجری متولد شده و بنابراین در واقعه کربلا باید 61 سال داشته باشد.
عودی در همین زمینه به اتهامات نسبت داده شده به مختار اشاره و خاطرنشان کرد: از آن جا که قدرت سیاسی به دست بنی امیه بوده است دستگاه های تبلیغاتی آن ها توانسته است تصویر مختار را آن گونه که خود می خواهد در تاریخ و برای نسل های بعد بازنمایی کنند.
عودی درباره زنان مختار نیز گفت: مختار در ابتدا با عمره دختر نعمان بن بشیر، حاکم اموی کوفه ازدواج کرد. نعمان همان کسی است که پیراهن معروف عثمان را به معاویه می رساند. عمره نیز در ادامه و در مقابل مصعب حاضر به تبری جویی از مختار نمی شود و در نتیجه به عنوان نخستین زن کشته شده به گناه مردان با شمشیر مصعب سر بریده میشود.
این فعال رسانه ای با اشاره به اینکه از بخش اول زندگی مختار که در کوفه و در آرامش می گذرد اطلاعات کمی وجود دارد، خاطرنشان کرد: براساس اسناد و مدارک تاریخی گرایش مختار به تشیع بیشتر بوده و می توان او را جزو شیعیان و یا حداقل دوستداران شیعه دانست.
عودی افزود: نخستین اتفاق سیاسی جدی زندگی مختار با ورود مسلم به منزل او رخ میدهد. اما نکته ای که بسیار حائز اهمیت است حضور 25 هزار نفر حامی مسلم در کوفه است که به یکباره پشت مسلم را خالی می کنند که این را باید با توجه به ساختار قبیلهای در میان اعراب و در کوفه و تابعیت و تغییر رای آنها تحت تاثیر روسای قبایل تفسیر کرد.
پایان پیام/
نظر شما