خوانسار_خبرگزاری شبستان، تعزیه، هنر عاشورایی مردم شهرستان خوانسار با تعزیه های معروف و پر مخاطب روستای «قودجان» که سابقه ای 250 سال این شهرستان در دهه آخر ماه صفر، شناخته می شود ولی در گوشه ای دیگر از این شهرستان یعنی روستای «کهرت» بیش از 200 سال است که مراسم تعزیه و شور حسینی را در ایام فاطمیه و در کنار مسجد این روستا و به صورت مردمی برپا می شود.
تعزیه های روستا در دو محل حیاط مسجد صاحب الزمان (عج) یا در وسط روستا بیش از 200 سال برگزار شده است و حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) در سالهای اخیر و در کنار مسجد روستا که با همت اهالی روستا ساخته شده است، اکنون میزبان تعزیه ها و سوگواره های روستا است.
علاقه مردم روستای کهرت به سنت دیرینه تعزیه خود، سبب شد که شورای این روستا تصمیم به برگزاری مجموعه ای از تعزیه ها با عنوان سوگواره کند که «نغمه های عاشورایی» نام این سوگواره در سال های 89 تا 92 بود و این نمایش مذهبی پس از 4 سال توقف، از سال 96 تا کنون با عنوان سوگواره «یاس نبوی» برگزار می شود.
دبیرخانه سوگواره یاس نبوی در سال 96 با اعضای شورا و دهیار ، فعالین فرهنگی و معتمدان روستای کهرت شکل گرفت و همه هزینه های این سوگواره تا کنون توسط اعضای دبیرخانه و خیران روستا پرداخت شده است.
«بهنام خوبخت» در گفتگو با خبرنگار شبستان در خوانسار از برگزاری سومین دوره یاس نبوی در بهمن ماه سال جاری خبر داد و بیان کرد: سوگواره با شرکت گروه های نمایشی و تعزیه خوان از استان های اصفهان، اراک، قزوین، تهران و قم که شامل 9 گروه متفاوت تعزیه خوان می شوند، از اول تا نهم بهمن ماه ساعت 18:30 در حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) برگزار می شود.
عضوشورای روستای کهرت با تشریح اینکه سوگواره یاس نبوی دارای مراسم افتتاحیه و اختتامیه است، ادامه داد: این سوگواره برنامه هایی چون تجلیل از پیر غلامان شبیه خوان روستا را در مراسم اختتامیه در دستور کار دارد که برای دومین باردر طول برگزاری این سوگواره ها انجام می شود واهدای تندیس سوگواره و تقدیرنامه به اعضای گروه ها از دیگر برنامه های مراسم اختتامیه خواهد بود.
وی با اشاره به مدت برگزاری سوگواره یاس نبوی در 9 روز، گفت: تصمیم دبیرخانه سوگواره افزایش کیفیت و کاسته شدن گروه های نمایشی بود ولی با استقبال شبیه خوانها مواجه گشت.
خوبخت با یادآوری اینکه به شرکت کنندگان سوگواره تنها هدیه نقدی با هدف تامین هزینه رفت و آمد به روستا پرداخت می شود، ادامه داد: هر گروه نمایشی می تواند با 30 نفر بنا بر متن اطلاعیه دبیرخانه شرکت کند و خیران روستا هزینه های مجالس تعزیه را پرداخت می کنند.
روابط عمومی دبیرخانه سوگواره یاس نبوی کامل نبودن گروه شبیه خوانی روستای کهرت را دلیل حضور نداشتن روستا در برنامه سوگواره عنوان کرد و افزود: مرحوم «مرتضی خوب بخت»، مرحوم «ولی اله خوب بخت»، مرحوم «روح اله خوبرو»، مرحوم «علیرضا خوب بخت» و مرحوم «محمدصادق خوب بخت» پیشکسوتان هنر تعزیه در این روستا بودند و «گلمحمد خوبرو»، «دخیل الله خوب بخت»، «حبیب خوبرو» و «شریف الهیاری» پیشکسوتان کنونی شبیه خوانی روستا هستند.
وی با اظهار اینکه سنت تعزیه در این روستا قدمتی 400 ساله دارد ولی تنها می توان از نصف آن، دفاع کرد، افزود: دبیرخانه سوگواره یاس نبوی در حال جمع آوری مستندات هنر تعزیه برای ارائه به اداره میراث فرهنگی با هدف ثبت اثر در فهرست آثار ناملموس کشور است.
به گزارش شبستان، روستای «کهرت» خوانسار، 20 کیلومتری شهرستان خوانسار، 35 کیلمتری شهرستان گلپایگان و در مسیر روستای ویست به خوانسار قرار گرفته است و مردم این روستا از نوادگان آذری های اران و همدان هستند و به دو زبان آذری و فاسی به خوبی صحبت می کنند./
نظر شما