به گزارش خبرگزاری شبستان، محمود فرازنده، سفیر ایران در آلمان در گفتوگو با شبکه یک رادیو و تلویزیون این کشور به شدت از آلمان انتقاد کرد و گفت که به ثمربخش بودن تلاشهای دیپلماتیک آلمان برای پایان دادن به مناقشه ایران و آمریکا امید زیادی ندارد.
بنابر گزارش دویچه وله، این در حالی است که هایکو ماس، وزیر امورخارجه آلمان این روزها تأکید دارد که سیاست خارجی او در قبال ایران موفق است و ادامه خواهد داشت.
اما سفیر ایران در برلین گفت که آلمان فقط وعده میدهد.
فرازنده به وزارت امورخارجه آلمان توصیه کرده که بهتر است قبل از طرح هرگونه وعده و وعیدی، ابتدا "ارزیابی درستی از تواناییهای خود" داشته باشد.
وی تصریح کرد: قبل از چک کشیدن باید از موجودی خود خبر داشته باشید تا ببینید پول کافی برای تضمین امضای خود را دارید، یا نه.
انتقاد سفیر ایران در آلمان بهطور مشخص به وعدههای دولت آلمان در زمینه سازوکار مالی اینستکس برمیگردد که ایده آن پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای با ایران مطرح شد. سازوکار مالی ویژه اروپا با ایران قرار است یک ابزار مالی برای ادامه تجارت با ایران باشد تا امکان تعاملات تجاری با ایران علیرغم تحریمهای آمریکا را فراهم کند.
کشورهای اروپایی طرف برجام ئ بیش از همه آلمان امیدوار بودند با این سازوکار شرکتهای اروپایی بتوانند به همکاری تجاری با ایران ادامه دهند.
سفیر ایران در آلمان دراین گفتوگو خاطر نشان کرد که اکنون ۲۰ ماه از معرفی این سازوکار گذشته اما هیچ اتفاقی نیفتاده است.
به گزارش دویچه وله، گیدو اشتاینبرگ، کارشناس خاورمیانه در "بنیاد علم و سیاست" در برلین که اتاق فکری نزدیک به دولت آلمان به شمار میآید به شبکه یک رادیو و تلویزیون آلمان گفته است، اروپا نباید این برداشت را برای ایران ایجاد میکرد که با این سازوکار مالی قادر و مایل به دور زدن تحریمهای آمریکا -متحد اصلی خود- علیه ایران است.
همچنین مایکل وولفسون تاریخدان برجسته آلمانی هم تأکید کرده است که مشکل اصلی در این مسئله، این بود که اروپا میخواست از سایه آمریکا در سیاست خارجی رها شود و رفتار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را به بهانهای تبدیل کرد تا از سیاستهای آمریکا فاصله بگیرد.
او که معتقد است تقسیم کار در سیاست خارجی کشورهای غرب از مدتها پیش ناعادلانه است در گفتوگو با شبکه یک رادیو و تلویزیون آلمان تصریح کرد: دهها سال است که آمریکا در مناطق بحرانی حضور نظامی دارد و سرباز اعزام میکند اما آلمان و اروپا تجارت میکنند.
این تاریخدان بر این باور است که آلمان باید تعهد نظامی بیشتری در جهان از خود نشان دهد. او به عنوان مثال شمار سربازان ارتش آلمان در عراق را "خندهدار" و حضور نظامی آلمان در خاورمیانه را تنها "نمادین" توصیف کرده است./
نظر شما